Nieuws

Kleine onlineaankopen worden duurder

29 juni 2021
webshop btw

Tot nu toe hoefde je geen btw te betalen op onlineaankopen van minder dan € 22 in een webshop buiten de EU. Daar komt verandering in.

Als je vanaf 1 juli een kleine aankoop doet in een webshop die buiten de Europese Unie ligt, moet je btw betalen. Voordien was dat niet het geval. Lag de waarde van het product onder de € 22, dan werd er geen btw aangerekend. Maar kleine aankopen buiten de EU worden vanaf 1 juli gelijkgesteld met alle andere aankopen, waarvoor je al btw moest betalen.

Verkopers die zich registreren op een Europees portaal mogen de Belgische btw (bv. 21 % op kleding, 6 % op boeken …) voor aankopen onder de € 150 meteen zelf aan de verkoopprijs toevoegen en doorstorten aan de Belgische fiscus. Andere verkopers mogen dat niet. De btw wordt in dat geval geïnd door de pakjesdienst, die voor het vervullen van de douaneformaliteiten bovendien een vergoeding zal aanrekenen. Als consument kun je alleen op de factuur zien of de btw is toegevoegd aan de verkoopprijs. De meeste grote webshops zouden de btw rechtstreeks verrekenen in de prijs.

Andere kosten

Producten uit niet-EU-landen zijn niet alleen onderworpen aan btw. Als de waarde hoger dan € 150 ligt, moet je ook invoerrechten betalen. De rechten verschillen volgens het soort product, bijvoorbeeld 17 % op schoenen, maar 0 % op laptops en gsm’s.

Op sommige artikelen moet je ook accijns betalen, zoals op alcohol en parfum.

Meer info over aankopen in webshops?

Raadpleeg ons dossier “Al wat je moet weten over onlineaankopen”.

naar het dossier

Heb je problemen ervaren bij de aankoop via een webshop, bel dan naar onze juridische dienst op 02 542 34 34, maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (vrijdag tot 16 uur).

bel onze juridische dienst