Nieuws

Amazon wijzigt videostreamingdienst in België

17 november 2017
video-on-demand

Amazon lanceerde zijn video-on-demand-dienst en werd zo een rechtstreekse concurrent van Netflix, tot grote vreugde van liefhebbers van originele series en films. We zijn ondertussen bijna een jaar verder sinds de start, het ideale moment om het aanbod te herevalueren.

Amazon Prime Video, de videodienst van het online verkoopbedrijf Amazon, is sinds 14 december 2016 bij ons beschikbaar. De catalogus bevat veel bekende films, zowel Hollywoodproducties als recente klassiekers, maar ook talrijke oudere films. In het aanbod is echter geen enkele recente film terug te vinden. De catalogus bevat ook een aantal series die meestal door Amazon zelf geproduceerd zijn en het bedrijf zijn faam gegeven hebben.

Duidelijke en eenvoudige interface

Nieuw en interessant is de mogelijkheid om de catalogus te bekijken als je geen abonnement hebt. Iedereen kan via primevideo.com voor elke film en serie een lijst met de acteurs, de gesproken taal en de beschikbare ondertitels raadplegen. Een erg leuke functie omdat je zelf kunt beslissen of de catalogus interessant is voor je en je al dan niet een abonnement wilt nemen.

Op de simpele en duidelijke webinterface is de informatie over de films (ondertitels, afspeeltijd, acteurs, enz.) gemakkelijk terug te vinden en een film starten gebeurt in slechts enkele kliks. Aanvankelijk was de navigatie in de catalogus zelf eerder teleurstellend omdat er filters en bepaalde algemene thema’s ontbraken. Amazon heeft dat een heel klein beetje rechtgezet door genres als sciencefiction, thrillers en horror aan de thema’s toe te voegen.

Jammer genoeg ontbreken er nog heel wat filters. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de films en series te filteren op populariteit, productieland of uitgavejaar. Een interessant deel voor de Vlaamse klanten: films en series met ondertitels in het Nederlands.

Prime-aanbod van amazon.de beschikbaar in België

Sinds november 2017 kunnen Nederlandstaligen via het Prime-abonnement van Amazon.de gebruikmaken van Prime Video. Franstaligen kunnen de service raadplegen via het abonnement van Amazon.fr. Het aanbod luidt als volgt: voor € 6 per maand of € 49 per jaar heb je onbeperkt toegang tot de VOD-catalogus en andere voordelen van het Prime-pakket.

Op smartphone en tablet

Hoewel Amazon.de voortaan beschikbaar is in het Nederlands, is de VOD-service enkel beschikbaar in het Engels via primevideo.com. De dienst is ook beschikbaar op smartphone en tablet, zowel op Android als iOS. Dankzij de app is het mogelijk om video’s meteen op uw mobiel te downloaden om vervolgens offline te bekijken. Voor enkele Smart TV-merken, zoals Samsung en LG, zijn er ook applicaties beschikbaar.

De goedkoopste optie

De VOD-dienst van Amazon blijft goedkoper dan de dienst van zijn concurrent Netflix. Samen met de andere voordelen van het Premium-abonnement (gratis levering binnen één dag, ongelimiteerde cloudopslag, enz.) is Amazon Prime Video op het eerste zicht een interessant aanbod voor diegenen die zich wensen te abonneren op een video-on-demand-dienst. De consument kan de catalogus gratis raadplegen om een idee te krijgen.

Toch een kleine waarschuwing voor impulsieve consumenten: het Premium-abonnement vereenvoudigt online aankopen, biedt een uiterst snelle levering en een prioritaire toegang aan tot bepaalde promotionele verkopen. Dat zet consumenten ongetwijfeld aan om aankopen te doen op het online verkoopplatform.

Ons advies

Amazon biedt voor de geleverde diensten uiteindelijk een zeer goedkoop abonnement aan. Maar hou er rekening mee dat deze dienst duidelijk deel uitmaakt van Amazons commerciële strategie van online verkoop.