Nieuws

Internet Explorer met pensioen. Dit zijn de beste alternatieven

15 juni 2022

Microsoft stopt vanaf vandaag voorgoed met de ondersteuning van Internet Explorer. Gebruikte je deze verouderde browser nog of ben je op zoek naar een alternatief voor opvolger Edge? We zetten de opties op een rijtje.

Al sinds 2015 werd Internet Explorer opgevolgd door het beter beveiligde Edge. We raden dan ook al jaren aan om een andere browser te gebruiken. Behoor je tot de kleine minderheid die Internet Explorer toch nog gebruikte, dan moet je op zoek naar een alternatief. Welke browser is dan de beste?

Kies je voor Edge of stap je over naar Chrome, Firefox of Safari?

Als het van Microsoft afhangt, stap je simpelweg over op Edge. Dat zal ook standaard zo gebeuren. Maar dat hoeft niet. Uit onze test van de 7 meest gebruikte browsers (op computer), blijkt dat alle browsers goed werken. Wat maakt dan het verschil? Jouw persoonlijke voorkeur. De ene browser is bijvoorbeeld beter voor je privacy, de andere is kleurrijker of is in hogere mate aanpasbaar dankzij een uitgebreide bibliotheek met extensies (plug-ins).

We zetten de voor- en nadelen van Chrome, Firefox, Safari, Edge en de minder bekende browsers Opera, Vivaldi en Brave op een rijtje. Allemaal zijn ze gratis en klaar voor gebruik. Ontdek welke jou het meest bevalt. Proberen kost niets.

Hoe stap ik over naar een andere browser?

En wat als je wil overstappen naar een andere browser? Dan kan je makkelijk via de instellingen al je gegevens – je favorieten, surfgeschiedenis enzovoort – overzetten. Een paar concrete voorbeelden:

  • Chrome: ga nadat je Chrome hebt gedownload naar 'Instellingen' (drie puntjes rechtsboven) en kies 'Bookmarks en instellingen importeren' en kies de browser van waaruit je de gegevens wilt importeren.
  • Firefoxdownload de browser en klik daarna rechtsboven op de menu-knop (drie horizontale strepen). Kies 'Bladwijzers' > 'Bladwijzers beheren' > 'Importeren en reservekopie' > 'Gegevens van een andere browser importeren' en kies de browser van waaruit je de gegevens wilt importeren.
  • Safari (enkel voor Mac-gebruikers die willen overstappen van Firefox of Chrome): ga in Safari naar 'Archief' > 'Importeer uit' > 'Google Chrome' of 'Archief' > 'Importeer uit' en kies de gewenste browser.

 

Welke browser heeft een goede antiphishingfunctie?

Bij het gebruik van een browser speelt ook veiligheid een rol. We hebben onlangs getest hoe goed de ingebouwde antiphishingfunctie van de populairste browsers werkt. Ontdek welke browser het best beschermt tegen phishing.

Deze browser beschermt het best tegen phishing