Nieuws

Vers van de digitale pers

16 november 2019
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
  • Al je aankopen in één app. Verwacht je deze eindejaarsfeesten ook veel aankopen online te doen? Met de gratis "My bpost"-app (beschikbaar in de Google Play en App Store) volg je alle leveringen op: niet alleen degene die door de Belgische post worden verzorgd, maar ook die van DHL, DPD en PostNL. Een uitgebreide "track & trace"-app, al ondervonden sommige gebruikers wel een aantal kleine problemen.

  • Bescherm je gegevens, ook in het buitenland. Staatsveiligheid reikt een aantal aanbevelingen aan om je gegevens ook op reis beter te beveiligen. Daarom legt de Belgische burgerlijke inlichtingendienst in een handige brochure uit hoe je je mobiele toestellen, social media-accounts en andere documenten kunt beschermen. Initieel was dit boekje bestemd voor overheidsmedewerkers, maar het geldt evengoed voor het brede publiek.

  • Een reclamevrij sociaal netwerk: dat is het idee van Wikipedia-medeoprichter Jimmy Wales. De naam van het netwerk luidt "WT: Social" en het zal vooral rond nieuws draaien en volgens hetzelfde principe werken als de online encyclopedie. Het nieuwe sociale netwerk, dat momenteel nog in ontwikkeling is, komt in feite voort uit de nieuwswebsite WikiTribune. Het rekent op giften van bepaalde gebruikers om reclamevrij te kunnen blijven. Vooral het economische model van Facebook en consorten is voor Wales een doorn in het oog, dus met zijn nieuwe netwerk wil hij vooral voor die platformen een alternatief bieden.

  • Radio treedt met DAB+ toe tot de digitale wereld. De Belgische overheid heeft beslist om de FM-signalen stop te zetten, al is nog niet geweten wanneer dat precies zal gebeuren. FM zal plaatsmaken voor de digitale DAB+-norm, die sinds begin november ook in Wallonië en Brussel officieel beschikbaar is. DAB+ kampt echter wel nog met een reeks grote nadelen, namelijk een beperkte gebruiksvriendelijkheid en een onvolledige dekking. Bovendien kunnen klassieke FM-ontvangers en autoradio's het signaal niet oppikken, zodat eigenaars van zulke toestellen dus een nieuw apparaat of een adapter zullen moeten aanschaffen. Meer informatie vind je in ons uitgebreid dossier over DAB+.