Dossier

DAB+, nog veel tekortkomingen die aangepakt moeten worden

13 november 2019

13 november 2019

FM-radio zal binnen enkele jaren niet meer bestaan in België. Een definitieve einddatum is nog niet bekend, maar het komt er zeker aan. DAB+ zal de nieuwe standaard worden. Op dit moment lijken zowel de luisteraar als het milieu bij die beslissing te gaan verliezen.

De Belgische overheid heeft beslist om vanaf een niet nader genoemde datum te stoppen met FM-signalen uit te zenden. Vanaf dan kun je nog enkel naar digitale radio luisteren via internet, digitale tv of digitale radio.

Overstap naar DAB+: nog veel onduidelijkheid

Doordat er nog geen duidelijkheid is over een definitieve deadline voor FM-signalen, maar ondertussen nog altijd FM only-radio’s worden verkocht, is het risico aanwezig dat consumenten en het milieu zullen worden gedupeerd. Stel je immers voor dat je vandaag een FM-radio koopt zonder DAB+-functie en over pakweg 2 jaar wordt beslist om geen FM-signalen uit te zenden.

Je blijft dan zitten met een radio die niet defect is, maar toch onbruikbaar is geworden. Ongetwijfeld had je op het moment van aankoop gedacht om langer dan 2 jaar van je radio te kunnen genieten. In plaats daarvan is je toestel nu rijp voor het stort… En dat is dan weer belastend voor het milieu. Helaas laat de overheid de consument ook in de steek door geen dwingende wet op te leggen die de verkoop van pure FM-radios verbiedt.

Wij zijn dan ook niet akkoord met een dergelijk scenario. Onze eisen zijn duidelijk.

Eisenpakket van Test Aankoop

Wij vinden dat de overheid geen haast moet maken met het afschaffen van FM. Eerst moet de verkoop van FM-radio’s zonder DAB+-functie worden verboden. Op dit moment (voorjaar 2019) luistert ongeveer 21 % van de Vlamingen naar digitale radio. Slechts 3 % daarvan luistert via DAB+, de rest via internet en digitale televisie. Ter verduidelijking: een onderzoek van radiovisie.eu toonde aan dat meer dan 80 % van de Vlaamse bevolking boven 12 jaar naar FM-radio luistert.

Nadat FM only-radio’s uit de handel zijn gehaald, moet de overheid (voor alle deelstaten) in een transitieperiode van 10 jaar voorzien en pas dan de FM-kraan dichtdraaien.

Of digitale radio ook voor een betere geluidskwaliteit zorgt, is nog een andere kwestie. Dat ontdek je in de volgende paragraaf.

Wat is DAB+?

Als je niet weet wat DAB+ precies betekent of inhoudt, ben je zeker niet de enige. DAB betekent Digital Audio Broadcasting en is een standaard die het toelaat om audiosignalen digitaal via de ether te sturen met als belangrijkste kenmerken:

 • minder antennes nodig;
 • minder zendvermogen voor de operator;
 • meer zenders dan op het FM network;
 • betere geluidskwaliteit.

Maar dit vereist natuurlijk nieuwe hardware. Een bestaande AM/FM-radio ontvangt geen DAB+-signalen.

Bij DAB+ worden muziekbestanden gecomprimeerd met audio codecsoftware die AAC+ heet. Dat is de opvolger van het meer gekende MP3. Met die software kun je muziek beter tot zijn recht laten komen, op voorwaarde dat de muziekbestanden niet te zeer worden gecomprimeerd vooraleer ze worden uitgezonden.

De DAB-standaard begon als een Europees onderzoeksproject in de Jaren ’80. Ze situeert zich tussen 174 MHz en 240 MHz bandbreedte. De Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) lanceerde de eerste DAB-zender (NRK Klassiek) op 1 juni 1995, waarna de BBC nog in hetzelfde jaar volgde met ook een zender. Sinds 2007 werd de DAB-standaard vervangen door de DAB+-standaard.

Verschillen tussen DAB en DAB+

DAB en DAB+ verschillen niet op het vlak van transportstroom, maar wel wat betreft de gebruikte audio codec. Een codec is software  waarmee je data kunt coderen/decoderen of kunt comprimeren/decomprimeren.

Waar DAB de intussen afgevoerde MP2-codec gebruikte met een maximum bitsnelheid van 192 kilobytes per seconde (kbps), gebruikt DAB+ de AAC+ codec met een maximum bitsnelheid van 128 kbps  (in de praktijk in België 96 kbps met 80 kbps voor muziek en 16 kbps voor “artwork”, hoesje van een album, afbeelding van een evenement enz ...).

In theorie is de AAC+ codec drie keer efficiënter dan MP2 waardoor het performanter is dan de oude codec van DAB. Maar veel hangt ook af van de mastering en de toegekende bandbreedte. In België werd het DAB-signaal eind 2018 uitgezet en zijn alle zenders omgeschakeld naar DAB+.

In theorie zou de komst van DAB+ kunnen betekenen dat je als luisteraar kunt genieten van een rijker geluid. Helaas wordt die theorie voorlopig niet bevestigd in de praktijk.

Voor- en nadelen van DAB+

De geluidskwaliteit van DAB+-radio’s is erg uiteenlopend. Specifiek voor de toestellen die we hebben getest – kleinere keukenradio’s – merken we ook dat ze niet zo gebruiksvriendelijk zijn als FM-radio’s omdat je eerst, via het display,een autotune moet doen om alle zenders op te lijsten. Wanneer de autotune gedaan is, kun je je favoriete zenders voorprogrammeren, maar het hangt sterk af van het ene model tot het andere of dat vrij vlot gaat of erg veel moeite kost.

Het aantal zenders dat je kunt ontvangen is in theorie groter met digitale radio in vergelijking met FM. Helaas merken we nu al in de praktijk dat het zenderaanbod kleiner en minder gevarieerd is. Je kunt immers niet meer luisteren naar radiozenders van over de taalgrens via DAB+.

Bij dat alles komt ook nog dat je voor een DAB+ radio meer centen moet neertellen dan voor een FM-radio. Het enige échte sterke punt van DAB+ radio’s op dit moment is het lage energieverbruik van de zendmasten

Voordelen

 • Zeer laag energieverbruik
 • In theorie groter zenderaanbod

Nadelen

 • Zeer uiteenlopende geluidskwaliteit, afhankelijk van het model
 • Complex in gebruik
 • In praktijk verschraling van aanbod: je kunt niet meer naar zenders van over de taalgrens luisteren
 • Dekking DAB+ is (momenteel) niet optimaal
 • DAB+-radio's zijn duurder dan FM-radio's
 • DAB+-signalen zijn gevoeliger voor storingen
DAB+-radiozenders per regio

Alle moderne radio’s zijn compatibel met DAB en DAB+. In de praktijk opereren bijna alle openbare zenders in België aan 96 kbps (Radio 1, 2 , StuBru, MNM, Klara). Privézenders zitten aan lagere snelheden (behalve Q Music), 88 kbps of 80 kbps. Hier zie je op welke frequentie en multiplex je de Belgische zenders kunt vinden

Het beschikbare frequentiespectrum is opgedeeld in de volgende blokken:

 

Elke frequentieband – nummers 5 tot en met 13 – heeft een signaalbandbreedte van 7MHz omdat het oorspronkelijk was voorzien voor analoge televisiesignalen. Aangezien het niet meer voor dat doeleinde wordt gebruikt, zijn ze nog eens onderverdeeld in 4 gelijke onderdelen, van A tot D. Zo beschikt elke multiplex over ¼ van de 7 MHz bandbreedte, of 1,75 MHz. Niet elke frequentieband wordt in elk land gebruikt. Voor België is de onderverdeling per regio bepaald door de International Telcommunications Union (ITU) in Zwitserland, deze:

 

Bron:

https://www.radiodigi.nl/belgische-stations.html

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Varia van onze community Communicatie & multimedia .

32 reacties

User name
JEROME BERTREM
15/11/2019

Misschien heb ik er weinig kaas van gegeten maar hoe zit het dan met radio's in auto's? Of moeten we voortaan via digitale radio (met een smartphone dus) de verkeersberichten te horen krijgen?

User name
BART VANDOOLAEGHE
15/11/2019

Het is mogelijk om een DAB+ signaal om te zetten in een FM signaal via een extra toestel. Al de oude apparatuur blijft dus bruikbaar zowel thuis als in de auto.

User name
WERNER OPRINS
15/11/2019

Heb je meer informatie over die extra toestellen voor de omzetting naar een FM-signaal? Misschien kan ik zo mijn versterker-receiver en een keukenradio die nog heel goed is, blijven gebruiken... Wat de auto betreft: gelukkig heb ik een nieuwe auto gekocht (ik had een euro4 diesel waarmee ik de lage emissiezone in Antwerpen vanaf 2020 niet meer binnenmocht...), en er daarbij speciaal op gelet om een model te kiezen met DAB+ radio :-)

User name
Bram Deroye
18/11/2019

DAB+ staat een beetje parallel met 4G, in de zin dat je Spotify, Deezer, Radioplayer.be en dergelijke apps perfect op je smartphone kan afspelen, en die dan via bluetooth of een koptelefoonkabeltje naar je (auto-)FM-radio kan sturen.

Een toestelletje om DAB+ om te zetten naar FM heb je dan ook eigenlijk niet nodig.

User name
ANDRE VAN GORP
05/12/2019

pfffff wat een gedoe om naar de radio te luisteren,
wat is er mis met een simpele aan uit knop op een simpele fm radio?

User name
ADRIAAN WALPOT
15/11/2019

Heel wat mensen genieten nog van hun FM radio's.
In de auto, op het keukenaanrecht, in de slaapkamer, op zolder, in de knutselruimte, op de badkamer.
Als die toestellen gepland verouderd worden, is dat dan verkwisting?
De vraag is concreet of dit voordelig is voor de consument en het milieu.
Dat zou eens onderzocht kunnen worden.
#terapkapot

User name
LUDO BOSMANS
15/11/2019

Naast een kwalitatieve muziekinstallatie, ben Ik de trotse bezitter van nog 2 oude lampenradio's van het merk Blaupunkt van 1953 en 1954 en een radiomeubel Barco uit 1955 met platenspeler wisselaar. Verleden zomer nog één ervan hersteld, nieuwe buisvoet en een lamp. De klank daarvan is ongeëvenaard. Ben van plan DAB+ met FM zender te kopen.
Testaankoop zou deze ontvangers met FM zender eens moeten uittesten.

Nuttig
User name
THOMAS CALIS
20/11/2019
Nuttig

Beste Test Aankoop,

Ik ben heel blij met het eisenpakket dat Test-Aankoop hier voorlegt.

Het is naar mijn mening absurd om de meest gebruikte manier van radio beluisteren eenzijdig af te schaffen. Dat heeft veel redenen, niet in het minst omdat DAB+ op een aantal vlakken minderwaardig is.
Ik luister bv. heel graag naar Waalse radio's zoals Classique21 of Pure FM. Dat zal met DAB+ niet meer mogelijk zijn.
Ik vermoed dat de overheid hier frequenties probeert vrij te maken om geld op te kunnen halen voor een veiling voor 5G. Een deftige beweegreden zie ik niet.

En als éénieder een toestel gaat kopen om DAB+ om te zetten naar lokale FM-frequenties lijkt me nog absurder.

Daarom zou ik ook graag dit eisenpakket onderschrijven.

Wordt dit ook omgezet in een actie of petitie?
Zo ja, verspreid ik dit graag!

Mvg,

Thomas Calis

User name
DANIELLE DIRCKEN
29/11/2019

Ik vind het zelfs gevaarlijk om de uitzending via FM signalen stop te zetten. Indien er om welke reden dan ook, een panne is op gebied van internet. (En dat gebeurt wel eens..) dan kan je ook geen belangrijke info meer verzenden, noch ontvangen?? (verkeersinfo, maar nog belangrijker ingeval van natuur- of andere rampen..). Het lijkt me ook een manier om de digitale informatiestroom te regelen en te beheersen..

User name
M. VANOCKERHOUT
02/12/2019

Dab of Dab+ heeft wel niks te maken met internet, het is een digitaal radiosignaal. De ontvangst van Dab is echter niet standvastig, valt regelmatig uit, vooral met binnenantenne.

User name
GEERT TILMANS
06/12/2019

Héél juist, mijn twee 'zogezegde' DAB+ radio's (kleine tafelmodellen), ontvangen niet, of met onderbrekingen DAB+.
Ik heb al heen en weer geëmaild reeds een jaar geleden met de VRT of de organisatie die instaat voor DAB+ (de naam ontgaat mij nu), en uiteindelijk kwam het erop neer dat de dekking nog altijd niet voldoende is.
De laatste e-mail van die organisatie, vermeldde gewoon: "Gewoon pech voor jou."!
Dit kán toch niet!
Als ze DAB+ willen 'opdringen', dat ze dan eerst zorgen dat er OVERAL voldoende dekking is!
Test-Aankoop, zet jullie hier achter! (Dit is een vraag.)

User name
FRANS BELMANS
04/12/2019

Als er eerst een logisch, non-complex vervangsignaal geleverd wordt en de gebruiker moet daar dan weer geen 15 paswoorden voor invullen, die om de 4 dagen terug moeten ingegeven worden, is overschakelen misschien haalbaar.

Anders is het mensenpesterij en weeral een onnodige verhoging van de afvalhoop.

En inderdaad, zoals vorige mensen al stelden: Wat doe je met de autoradio ??

Sus

User name
CECILIA VANDEKERCKHOVE
04/12/2019

FM houden aub, ik steun uw actie.

User name
GEORGES PUTTEMANS
06/12/2019

Inderdaad iets dat goed is moet niet vervangen worden door iets dat theoretisch beter is maar praktisch niet.
Ik bezit al jaren een professionele ontvanger en wens die niet te vervangen evenmin de wekkerradio de kleine radio in keuken in werkkamer enz.
Bovendien is het probleem hier dat niemand zich nog aan de regels houdt.
Er zijn nu zenders die op slechts 100 kHz of minder van mekaar liggen, natuurlijk storen die mekaar en zelfs met versmallen van de bandbreedte komt het niet altijd goed.
De bandbreedte voor FM is 300 kHz Dus moet je op minstens 200 kHz van mekaar liggen.
In de USA is dit perfect gereglementeerd. Het is zelfs zo dat daar enkel de oneven cijfers na de comma op de display verschijnen in geval van digitale uitlezing. Dus je vind bvb 93,1 93,3 93,5 enz bij het afstemmen.
Dus zorg ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt en hou de FM proper en behoud wat goed is ipv. ons voor niks op kosten te jagen.

User name
JEAN-PIERRE MOTMANS
04/12/2019

Ik sta volledig achter DAB+ maar het zenderpark moet DRINGEND uitgebreid worden. Op vele plaatsen zoals bij ons in Haspengouw is de ontvangst binnenhuis slecht tot zeer slecht. Ook zou er een verbod moeten komen om nog radio's te verkopen met enkel de FM-band.

User name
PAUL DEPUYDT
04/12/2019

Heb van zodra mogelijk (2008) geinvesteerd om 3 radio's met FM te vervangen door radio met FM en DAB. In 2017 kan ik het DABsignaal niet meer ontvangen omdat overgeschakeld werd naar DAB+.
Nochtans is het mogelijk om met dezelfde zender, dezelfde frekwentie, dezelfde sterkte, zowel een DAB als een DAB+ signaal terzefdertijd uit te zenden (wat in het buitenland soms gebeurt) zonder kwaliteitsverlies en zonder meerkost! Het zou technisch gezien zelfs mogelijk zijn om het digitaal audio signaal in middengolf en kortegolf uit te zenden...
Ik vraag mij af of het mogelijk moet zijn om het DAB+signaal om te zetten in een DAB signaal en/of een FM signaal, zodat het door de 'oude' radio's met FM en DAGontvangst kan opgevangen worden.

User name
GEERT TILMANS
06/12/2019

Ja, mee akkoord.
Nog zoiets, enkele jaren geleden kocht ik een internetradio mét DAB.
Ik had niet door dat dat niet meer ondersteunt wordt.
Dus nu zit ik met een radio met DAB die DAB+ niet kan ontvangen!
En voor mijn moeder kocht ik ook een tafelradio met DAB+ via Bol.com.
Wat bleek, deze radio ontvangt enkel DAB+ van Nederlandse kanalen!
Wat is me dat allemaal?
Ten eerste moet het verboden worden nog radio's te verkopen met enkel het oude DAB signaal; ten tweede, zoals hierboven vermeld, moeten DAB+ radio's gekocht op een Nederlandse webwinkel (Bol.com) duidelijk vermelden dat enkel Nederlandse zenders hiermee ontvangen kunnen worden; of nog beter: een verbod om aan Belgische klanten een DAB+ radio te verkopen die NIET werkt in België, en blijkbaar enkel in Nederland werkt.
Wat moeten we nu met deze DAB+ radio? Na twee jaren gewoon weggooien, als de FM ook al 'gewoon' afgeschaft wordt?!
Actie is hier vereist. Hoeveel radio's met enkel FM worden opeens waardeloos (en hoeveel radio's heeft ieder in huis zo, denken jullie?) als de FM band van de ene op de andere dag gewoon wordt stopgezet.
Dit kan niet, vind ik. Wat een elektronisch afval gaat dit geven binnen enkele jaren? Echt niet milieuvriendelijk.

User name
BUNNEGHEM-VAN MEIR
04/12/2019

Ik luister ondertussen digitaal en dat vooral omdat het signaal van mijn voorkeurzender (Joe) niet altijd even optimaal is. Ik ben wel zeer tevreden over mijn aankoop, ook omwille van het gebruiksgemak.

User name
RUDI BOSCHMANS
04/12/2019

Wat met de autoradio? Moet die verwijderd worden of aangepast?

User name
NADINE FOSTIER
04/12/2019

Het is een echte schande, ik heb een radio met gewoon "DAB", deze is ook op DAB niet meer bruikbaar, werkt wel nog op FM! Wat volgt er op DAB + ? Als de lijn doorgetrokken wordt zoals op computer niveau dan volgt er misschien DAB ++ , dan kunnen we opnieuw alles weggooien ! FM werkt al sinds begin de jaren vijftig perfect, de LF weergave via DAB of DAB + is niet beter! Akkoord, op FM krijg je regelmatig gestoorde ontvangst, vooral omdat de Vlaamse zenders met onvoldoende vermogen en - of onvoldoende dekking uitzenden !!! Is DAB + beter ? Neen, bij slechte ontvangst krijg je "niets" i.p.v. gestoorde ontvangst !
Voor mij mogen ze in DAB+ tot DAB+++...+++ uitzenden, maar laat FM- zenders verder uitzenden ! De politiek moet zich niet moeien, laat alles maar over aan vakbekwame mensen !!!

User name
LUC SMETS
04/12/2019

Weeral een maatregel van de regering (?) om mensen hun geld uit hun zakken te halen. Fm heeft me nog nooit teleurgesteld en heb al die jaren een goede kwalitatieve radio ontvangst mogen ondervinden. Laat FM gewoon verder bestaan en laat de mensen zelf de keuze maken om eventueel over te stappen naar dab+radio...

User name
MARC DEBELS
04/12/2019

Is het dan gedaan om in de auto naar FM-radio te luisteren? Of moeten we een nieuwe auto kopen? De mijne is “slechts” 5 jaar oud.

User name
SVEN GOOSSENS
04/12/2019

Ik wilde bij aankoop van mijn nieuwe auto een digitale radio. Ik had dit verhaal al eerder gehoord.
De verkoper raadde mij dit echter af. Omdat het digitale signaal niet stabiel is.
FM gaat er niet uit verzekerde hij mij.
Het eisenpakket van testaankoop is wel het minste wat men kan doen. Al vind ik 10 jaar veel te weinig. Is het echt de bedoeling dat we om de 10 jaar nieuwe toestellen moeten aankopen? De radio van mijn grootvader doet het nog steeds. Minstens 40 jaar oud.
Neem daar een voorbeeld aan. De economie moet blijven draaien. Ten koste van wie of wat? Vroeger. Groot, sterk, herstelbaar, gemaakt voor het leven en langer.
Vandaag. Steeds kleiner, breekbaarder, meestal onherstelbaar, misschien 10 jaar bruikbaar. Bij mij komt er mogelijk geen nieuwe radio meer. Ik ken steeds meer mensen die een aparte simkaart kopen en via een oude smartphone en app een verbinding maken met hun oudere FM-radio. Dat is ecologisch denken en vermoedelijk nog goedkoper ook dan een nieuwe dab-radio te moeten aanschaffen. Dat zien we dan wel weer als de FM weg valt.

User name
WILLY SAERENS
05/12/2019

ik vraag mij af waarom en met welk doel dat DAB gedoe, is FM dan zo slecht, alles bij mekaar (auto radio, huis radio, slaapkamer enz....) vervangen is weeral een flinke kost, of is dat de bedoeling v/d regering, BTW op alle nieuwe toestellen !!!
kassa kassa, leve Belgie en Europa !!!

User name
JOHAN COMMERE
05/12/2019

Het zal nog zo'n vaart niet lopen dat ze fm zullen afschaffen , en wanneer ze dit zullen doen mag je zeker zijn dat er terug piratenzenders zullen opduiken !

User name
JEAN-LUC LINDEBRINGS
05/12/2019

De klant, in het VERLEDEN "de koning" wordt wéér op kosten gejaagd (aanschaf DAB+-radio(s), of omzetters naar FM). Wat is er *** mis met FM (AM werd ook niet gelijk van tafel gevaagd). En nu we moeten werken aan 't klimaat worden ons nog nieuwe en/of extra toestellen door de strot geduwd, dus extra vervuilende productie en weggooien van perfect werkende toestellen. Dank zij een compleet incompetente regering die, meer dan ooit, "het volk" als melkkoe/citroen beschouwt, in plaats van ze te helpen en beschermen.

User name
ANDRE VAN GORP
05/12/2019

er worden nog volop fm radi'os verkocht terwijl men weet dat ze onbruikbaar worden,puur massabedrog,zoals met de meeste maatregelen waar een dwingend karakter achterzit.
of is dit weer een vorm van sponsering van de oosterse industrie op de kap van onze eigen bevolking.
bedankt overheid,alweer een goeie zet.

User name
ANDRE VAN GORP
05/12/2019

pure geldklopperij.

User name
ANDRE VAN GORP
05/12/2019

er worden nog volop fm radi'os verkocht terwijl men weet dat ze onbruikbaar worden,puur massabedrog,zoals met de meeste maatregelen waar een dwingend karakter achterzit.
of is dit weer een vorm van sponsering van de oosterse industrie op de kap van onze eigen bevolking.
bedankt overheid,alweer een goeie zet.

User name
H. VANHERWEGEN
05/12/2019

Ik ben voorstander van een geleidelijke overgang. De overheid begint de laatste tijd meer en meer innovatie onze plaats te bepalen wat we moeten doen terwijl daar geen dwingende vraag naar is.

User name
IVO VAN CALSTER
05/12/2019

Ik ben een oude radio verzamelaar ( met radio lampen). Dus ook deze radio's kunnen dan geen FM meer ontvangen . Dit is regelrecht een culturele verminking van een technologie die in het verleden zeer vooruitstrevend was. Men wordt het ook gewoon dat er geen rekening meer wordt gehouden met de mening van de medemens

User name
ETIENNE VAN HOVE
05/12/2019

Had een van de eerste een dab radio, mag hem ook wegsmijten, nu is het dab+,ik kan thuis heel moeilijk dab ontvangen

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies