Nieuws

Vers van de digitale pers

10 juli 2018
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
  • Volgens de federale politie is de internetfraude in België vorig jaar met 6 % gestegen. Tegelijkertijd waren er minder meldingen van inbraken en diefstallen met fysieke confrontatie. "Ons leven speelt zich steeds meer online af. Die evolutie heeft ook een invloed op de cybercriminaliteit", zegt de politie. Bij internetmisdrijven gaat het meestal om internetfraude en oplichterij, gevolgd door cyberbelaging.
  • Ondervind je problemen sinds je laatste update van Windows 10? Lees dan wat je daaraan kunt doen in ons uitgebreide dossier en deel je ervaring. Door onze vragenlijst te beantwoorden, help je ons om zo goed mogelijk advies te geven.
  • Internetreuzen nemen een loopje met je privacy. Dat blijkt uit een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet. Facebook, Google en Windows sturen bewust de keuze van hun gebruikers met betrekking tot de vertrouwelijkheid van hun gegevens. In tegenstelling tot wat de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) voorschrijft, zetten ze de consument er dus toe aan om zo veel mogelijk informatie te delen. Meer hierover lees je in ons speciale dossier.
  • De VS doen te weinig om de gegevens van Europese burgers te beschermen volgens het Europese Parlement. Dat vraagt om het "Privacy Shield" akkoord tussen Europa en de Verenigde Staten op te schorten, tenzij de VS tegen 1 september beter voldoen aan de Europese regels voor databescherming van burgers. "Privacy Shield" is een overeenkomst omtrent de overdracht van Europese persoonsgegevens aan de Verenigde Staten. Zonder die overeenkomst zou de overdracht enkel gebonden zijn aan de contractuele bepalingen van de bedrijven (zoals Facebook, Google enz.). Het is dus onder andere een stok achter de deur om te voorkomen dat de Amerikanen ontoelaatbare methodes voor gegevensverzameling en -verwerking gebruiken.
  • Smartphonefabrikanten worden binnenkort mogelijk verplicht om meer transparantie te bieden over hun updatebeleid. Dat is namelijk het onderwerp van een richtlijn waarover de Europese Raad en het Europees Parlement aan het onderhandelen zijn. De fabrikanten zouden onder meer verplicht worden om beveiligingsupdates voor al hun toestellen te leveren. Tenzij ze de consument duidelijk en uitdrukkelijk laten weten dat zijn toestel nooit meer updates zal krijgen. Een eenvoudige vermelding in de algemene voorwaarden volstaat dus niet. De bedoeling is om de fabrikanten aan te moedigen om zo lang mogelijk updates aan te bieden. 
  • Firefox werkt momenteel samen met de website HaveIBeenPwned.com aan Firefox Monitor, een automatisch meldsysteem dat je waarschuwt wanneer een van je accounts mogelijk is gehackt. Veel mensen maken immers op tientallen, zo niet honderden websites een account aan, zonder dat ze echter telkens een nieuw wachtwoord gebruiken. Als een van die accounts het doelwit wordt van grootschalige hacking (wat je nu al te weten komt op HaveIBeenPwned), kunnen de hackers dat wachtwoord ook gebruiken om toegang te krijgen tot andere accounts met hetzelfde wachtwoord.