Nieuws

50 % van de webwinkels lopen risico gehackt te worden

27 oktober 2015
50 % van de webwinkels lopen risico gehackt te worden

In ons nieuwe magazine Test Connect publiceren we de resultaten van een test die we hebben uitgevoerd bij de 100 meest bezochte online shops in België. Ongeveer de helft daarvan kampt met beveiligingsproblemen! We dringen aan op strikte veiligheidseisen en vragen om een adequate controle door de overheid.

Dankzij Test Connect, het nieuwe magazine van Test-Aankoop over nieuwe technologieën, zal de digitale wereld voor u weldra geen geheimen meer hebben.
  • Kom meer te weten over Test Connect en ontdek de inhoud van het eerste nummer

Ons nieuw tweemaandelijks tijdschrift wil u helpen in uw dagelijks gebruik van digitale hardware (computers, smartphones, tablets …) en u op een bevattelijke manier bijstaan in deze voortdurend veranderende wereld. Verwacht u dus aan de laatste nieuwtjes over digitale technologie, duidelijke artikels, resultaten van vergelijkende tests en onderbouwd advies. Dat alles uiteraard in alle objectiviteit.

Weinig geruststellende onderzoeksresultaten in de eerste editie

Steeds meer Belgen shoppen op het internet en voor ons is de bescherming van hun gegevens een evidentie. In de praktijk is dat nochtans lang niet altijd het geval. Van de 100 webwinkels die we onderzocht hebben, doorstaat maar de helft de veiligheidstest. Een deel van de webshops beheert de wachtwoorden niet op een veilige manier of is een gemakkelijke prooi voor phishing.

Bij 33 sites hebben we een lek gevonden waarmee hackers malafide software op de pc van klanten kunnen installeren of waarmee ze in staat zijn om hun shopsessies van op afstand over te nemen. Bij bepaalde sites hebben we zelfs een directe toegang tot de gegevens van de klanten gevonden!

We vragen de sluiting van de betrokken sites

Dat deze lekken ernstige implicaties hebben voor de privacy van de internetshoppers staat buiten kijf. We hebben contact opgenomen met de betrokken webwinkels, zodat ze de nodige stappen kunnen ondernemen. Een aantal onder hen hebben al de nodige wijzigingen aangebracht om hun site te beveiligen.

Bij vier online apotheken is dit evenwel nog niet het geval. We hebben daarom aan de Privacycommissie de onmiddellijke sluiting van deze vier webshops gevraagd totdat alle veiligheidsproblemen zijn weggewerkt. We eisen bovendien een striktere en concretere controle op de veiligheid van online winkels. De consument verdient een grotere bescherming wanneer hij zijn aankopen online doet!


Onze expert vond diverse beveiligingslekken bij Belgische webwinkels: