Dossier

Wat is het verschil tussen een IP- en MAC-adres?

28 september 2018
het verschil

Van een IP-adres heb je ongetwijfeld al gehoord, maar ken je ook een MAC-adres? Beiden dienen om toestellen in een netwerk te identificeren. Hoe dat precies werkt en wat het verschil is leggen we graag uit.

Wat is een MAC-adres?

Een MAC (Media Access Control)-adres is, net als een IP-adres, een identificatiecode voor toestellen. Het bevat cijfers en letters van 0 – F, zoals “30-65-EC-6F-C4-58”.

De hoofdfunctie van een MAC-adres is het mogelijk maken van netwerkcommunicatie. Om IP-adressen te kunnen toekennen maakt je router bv. gebruik van het MAC-adres van ieder toestel dat zich in je netwerk bevindt. Toestel A met MAC-adres A krijgt IP-adres A, Toestel B met MAC-adres B krijgt IP-adres B enz. Een MAC-adres is in principe onveranderlijk (al bestaan er wel manieren om het te veranderen).

Daarnaast speelt een MAC-adres een belangrijke rol in authenticatie. Verschillende diensten identificeren gebruikers bv. aan de hand van hun MAC-adres: sommige MAC-adressen worden bv. voor het gebruik van een dienst toegelaten, andere worden dan weer geblokkeerd.

Anders dan een IP-adres wordt een MAC-adres niet toegekend door je router, maar door de fabrikant van het toestel en is het uniek voor ieder toestel, te vergelijken met het chassisnummer van je wagen. Om die reden wordt het ook het “fysieke” netwerkadres van een toestel of het “burned-in-address” (BIA) genoemd.