Dossier

Wat is het verschil tussen een IP- en MAC-adres?

28 september 2018
het verschil

Van een IP-adres heb je ongetwijfeld al gehoord, maar ken je ook een MAC-adres? Beiden dienen om toestellen in een netwerk te identificeren. Hoe dat precies werkt en wat het verschil is leggen we graag uit.

Wat is een IP-adres?

Een IP (Internet Protocol)-adres is een code (adres) waardoor communicatie via het internet mogelijk is en waaraan een toestel op het internet te herkennen is. Het ziet er bv. uit als “192.168.1.25”.

De toestellen in je netwerk thuis – je laptop, smartphone, tablet, printer …– ontvangen hun IP-adres van je router die alle ingaande en uitgaande netwerkverkeer regelt. Vraag je bv. een websitepagina op met je laptop, dan wordt bij dat verzoek o.a. ook je IP-adres mee verstuurd zodat uiteindelijk de gevraagde webpagina wel degelijk op jouw laptop terechtkomt. Het is je router die dit alles in goede banen leidt.

De IP-adressen die je router uitdeelt noemen we “private” IP-adressen. Ze worden gebruikt voor communicatie in je eigen lokale netwerk (bv. tussen je router en laptop of tussen je laptop en printer) en mogen ook in andere lokale netwerken (zoals dat van je buurman) gebruikt worden.

Voor de communicatie met de “buitenwereld” (via het internet dus) vertaalt je router de private adressen in een uniek extern “publiek” IP-adres. Je router vertaalt omgekeerd ook bij inkomend dataverkeer het publieke IP-adres naar het juiste private IP-adres, nl. het IP-adres van het toestel waar de data naar toe moet. Het publieke IP-adres van je router vind je op www.whatismyip.com.

IP-adressen zijn dynamisch en worden toegekend door je internetprovider. Dat wil zeggen dat om de zoveel dagen, weken of soms zelfs bij iedere nieuwe verbinding een ander IP-adres wordt toegekend.