Persbericht

Kwaliteit van refurbished iPhone gaat erop vooruit

06 april 2022
Refurbished iPhone X en iPhone 11

Refurbished iPhone zijn populair. Maar zijn ze ook interessant voor de consument? Test Aankoop deed (opnieuw) de test.  Bij eerdere onderzoeken stelde de verbruikersorganisatie al te vaak grote kwaliteitsproblemen vast. Na een nieuwe test bij 44 iPhone, concludeert de consumentenwaakhond dat het steeds interessanter wordt om een refurbished iPhone te kopen naar prijs en kwaliteit toe. Al blijft waakzaamheid geboden: 18 % van de toestellen kreeg nog steeds een onvoldoende van Test Aankoop.

8 iPhone ondermaats

Een nieuwe iPhone kopen is duur en niet echt duurzaam maar je kan ook meer en meer kiezen voor een bijna-nieuw-refurbished model. Test Aankoop hield 44 zo goed als nieuwe' iPhone X en 11-modellen tegen het licht.

Eerst en vooral ging de organisatie na hoe gaaf de verkochte toestellen aan de buitenkant waren. Slechts 6 van de 44 toestellen beoordeelde de verbruikersorganisatie als te beschadigd om als nieuwverkocht te kunnen worden. Om echt iets over de kwaliteit te kunnen zeggen, onderzocht Test Aankoop ook welke onderdelen gebruikt werden. Daarvoor werden de iPhone aan een grondige analyse onderworpen, zowel aan de binnen- als buitenkant. Wat bleek? Bij 8 toestellen 3 iPhone 11 en 5 iPhone X waren er ernstige gebreken zoals oxidatie aan de binnenkant als gevolg van eerdere waterschade, een defect touchscreen of het gebruik van een minderwaardige namaakbehuizing. Eén iPhone gaf zelfs de geest na een aantal uur gebruik. Bepaalde toestellen werden ook niet opnieuw waterdicht gemaakt. Dat laatste is trouwens een frequent probleem bij refurbished iPhone omdat de rubberen afdichting tussen het scherm en de behuizing bij het openen wordt beschadigd en niet wordt vervangen, terwijl dit technisch gezien niet zo moeilijk is, aldus Test Aankoop.

 

Batterij en camera goede kwaliteit

De meeste aanbieders van refurbished iPhone gaan uit van een batterijcapaciteit van 80 of 85%. Aan die garantie werd volgens de test van Test Aankoop ook voldaan. “Op het moment van aankoop, blijkt de batterijkwaliteit over het algemeen goed te zijn. Sommige iPhone hadden nochtans wel al behoorlijk wat laadcycli op de teller. Ook de camerakwaliteit was erg behoorlijk, aldus Stef Priem, expert bij Test Aankoop.

 

 

Garantie

Hoewel de garantie voor tweedehandsproducten waartoe ook - wettelijk gezien - de refurbished toestellen worden gerekend, op minimaal één jaar ligt, stelde Test Aankoop tijdens het onderzoek vast dat er veelal twee of zelfs drie jaar garantie wordt gegeven. Spijtig genoeg krijgt de batterij vaak een kortere garantietermijn dan de rest van het toestel, stipt Test Aankoop aan. De consumentenorganisatie wijst er wel op dat de garantie, ook op de batterij, nooit lager mag liggen dan 1 jaar. De consumentenorganisatie pleit al lang om refurbished toestellen onder een garantieduur van twee jaar te laten vallen net omdat ze ‘als nieuw’ worden verkocht.

 

Aanzienlijke besparing

Bij de iPhone 11-toestellen die we gekocht hebben, was de besparing gemiddeld 13 %. De iPhone X, een ouder model, was zelfs 43 % goedkoper tegenover een nieuw exemplaar. De kwaliteit van de toestellen was in ieder geval veel beter dan de resulaten van onze eerdere test uit 2016. Vroeger werden vaak minderwaardige onderdelen gebruikt die niet van Apple zelf kwamen. Dat is nu fel verbeterd, zegt Simon November van Test Aankoop. “Al blijft er natuurlijk altijd een risico verbonden aan de aankoop. Pas als je het toestel openmaakt, kan je zien wat de echte kwaliteit is. Zoiets is voor een gewone consument absoluut niet evident. Onze koopwijzers zijn hier zeker een meerwaarde”, besluit de woordvoerder.

 

www.test-aankoop.be/repairguide

 

logo interreg sharepair

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.