Nieuws

WhatsApp-gebruikers zijn best dubbel voorzichtig

28 januari 2021

Virussen verspreiden zich ook via je smartphone. Momenteel circuleert er malware via WhatsApp. Kan een antivirus in zo’n geval je toestel en apps beschermen? Volgens onze expert is een beveiligingsapp alleen niet voldoende.

WhatsApp-gebruikers, opgelet. Volgens Eset doet een virus de ronde via een malafide link. Wie erop klikt, komt op een nagemaakte Google Play-pagina terecht die je uitnodigt om de "officiële app" van Huawei te downloaden. Het gaat om een malafide app die, eens geïnstalleerd, de accountgegevens van de smartphone-eigenaar probeert te onderscheppen.

Biedt een beveiligingsapp in dit geval soelaas? We vragen het aan onze expert Maarten De Backer.

Een beveiligingsapp is nuttig, maar…

"Het is weinig waarschijnlijk dat zo’n app de link in je WhatsApp als onveilig zal bestempelen. Voorkomen dat je de link te zien krijgt, kan ze dus niet. Maar zo’n app kan jou wel eventueel helpen als je een malafide app zou willen downloaden", aldus onze expert.

"Virussen op mobiele besturingssystemen verspreiden zich namelijk doorgaans via "apk-bestanden" – pakketjes die alle informatie bevatten om apps bestemd voor het Android-platform te kunnen installeren. Mobiele anti-malwareapps zijn net gericht op het scannen van dergelijke bestanden op kwaadaardige code. Vinden ze iets verdacht, dan blokkeren ze de download. Let wel: of een beveiligingsapp jou zal waarschuwen hangt af van de doeltreffendheid van de app, niet alle beveiligingsapps zijn even goed."

Negeer ingebouwde beveiliging niet

Veel belangrijker dan te vertrouwen op een beveiligingsapp is te voorkomen dat kwaadaardige apk-bestanden schade kunnen aanrichten.

"Sinds enkele jaren helpt Android je daarbij: standaard is het besturingssysteem zo ingesteld dat je geen apps (of beter: apk’s) van buiten de Play Store kunt downloaden. Laat die ingebouwde beveiliging dus actief. Dan zal je het WhatsApp-virus niet kunnen downloaden. Weet dat ook je mobiele browser jou extra kan beschermen. Die heeft doorgaans ook een functie ingebouwd om het downloaden van kwaadaardige bestanden tegen te houden."

Neem je voorzorgen

Vergeet daarnaast een aantal andere basisregels niet uit het oog:

  • Klik niet zomaar op links in berichten of op websites, vooral als de oorsprong onbekend is.
  • Houd je besturingssysteem en apps up-to-date.
  • Controleer apps vóór installatie, zeker als deze weinig bekend zijn: hoeveel keer werd de app al gedownload, is er voldoende informatie online terug te vinden … Let ook op taalgebruik, spelfouten, vreemde logo’s om valse kopieën te ontmaskeren. En neem de machtigingen waar de app om vraagt goed door. Een app die te veel of onnodige machtigingen vraagt, kan verdacht zijn.
  • "Jailbreak" of "root" je smartphone niet: wanneer je de veiligheidsbeperkingen van het besturingssysteem verwijdert, kunnen hackers volledige toegang krijgen tot het besturingssysteem en de hieraan gekoppelde functies.

Denk ook aan je computer

Staat er op je computer al een goed antivirusprogramma geïnstalleerd? Onze koopwijzer kan je de beste antivirus voor jouw noden helpen te vinden.

Vergelijk antivirussoftware