Nieuws

Hoe veilig zijn apps waarmee je kunt videobellen? Signal is duidelijk de beste, Zoom pakt eindelijk minpunten aan

29 april 2020

Uit onze tests blijkt dat er op het vlak van veiligheid en privacy enorme verschillen bestaan tussen de videoconferentie-apps. Signal geeft het goede voorbeeld, terwijl Zoom met zijn laatste update eindelijk iets doet aan de minpunten waar we zwaar aan tilden. Slechts vier van de elf apps kennen minieme risico's.

Ze zijn de sterren van de lockdown, maar kunnen ze hun plotselinge succes ook aan? In maart en april 2020 kenden de videoconferentie-apps een ongekende boom, wat niet wil zeggen dat ze allemaal even goed scoorden qua veiligheid. Qua respect voor je privacy doen ze in veel gevallen nog steeds vragen rijzen. Nochtans gaat het om zaken die essentieel zijn voor communicatie-apps.

Kwestie van encryptie en van handel met data

Indien je oproepen onvoldoende geëncrypteerd of versleuteld zijn, riskeer je dat mensen met slechte bedoelingen kunnen meeluisteren. Gelukkig bestaan er een aantal minimumnormen waar de ontwikkelaars rekening mee zouden moeten houden. Het is in hun eigen voordeel om dat te doen, wat ze op enkele uitzonderingen na goed lijken te beseffen.

De eind-tot-eindversleuteling (“end-to-end encryption”) daarentegen, waarmee je gesprekken volledig privé zijn, wordt nog niet systematisch toegepast. Zonder zo'n versleuteling kunnen de ontwikkelaar en door hem of haar geselecteerde externe partijen je berichten en gesprekken nog steeds volgen.

Privacy is voor deze apps absoluut geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog: voor sommige ontwikkelaars vormt dit helemaal geen prioriteit, aangezien ze zo munt kunnen slaan uit de enorme hoeveelheid gegevens die ze ontvangen.

In onze test van 11 applicaties onderzochten we dus vooral wat deze programma's nu echt met je gegevens doen. Worden je e-mailadres en IP-adres bijvoorbeeld naar de server van de app verstuurd, of misschien zelfs naar externe servers? Worden de oproepen geëncrypteerd of versleuteld? Gaat het daarbij om een eind-tot-eindversleuteling?

Gebruik Zoom niet zonder update

Het voorbeeld van Zoom bewijst dat het geen kwaad kan om onze resultaten naast de beloftes te leggen die de apps aan hun gebruikers doen.
Zo beweerde Zoom lange tijd over een eind-tot-eindversleuteling te beschikken, terwijl dit helemaal nooit het geval was, zelfs niet in de laatste update. Tot deze laatste versie (5.0) claimde de app ook een AES 256-bit versleuteling te hebben uitgevoerd, terwijl het eigenlijk om een veel zwakkere AES 128-bit encryptering ging.

Eind april kwam versie 5.0 uit van Zoom. Hiermee werd dit laatste punt, samen met andere nochtans fundamentele veiligheidselementen, met veel vertraging verholpen. Wij zullen die update uiteraard nog in detail analyseren om te zien of daarmee alle veiligheidsproblemen werden opgelost. Let er intussen op dat je Zoom niet gebruikt zonder die laatste update.

Slechts een handvol apps kent minieme risico's

Zoals verwacht kent onze test gemengde resultaten. Slechts vier applicaties kennen minieme of zelfs quasi onbestaande risico's. Dat wil niet zeggen dat we de andere apps zomaar afraden. Weet gewoon dat deze je gegevens sneller aan andere partijen zullen doorsturen.

Als je veel belang hecht aan je privacy, heeft Signal de voorkeur. Dit is namelijk de enige app die haar broncode openstelde en haar gebruikers dus volledige transparantie biedt. Bij andere apps blijft het onduidelijk welke gegevens ze precies verzamelen. Met Signal kun je niet met meer dan een andere persoon tegelijk bellen. Groepsgesprekken zijn dus niet mogelijk.  

 
App Risico Uitleg
Facetime Low Versleuteld van begin tot einde. Er wordt geen data gedeeld met derden.
Google Duo Low Er wordt enkel info naar Google gestuurd over het soort apparaat dat je gebruikt.
Signal Low Dit is de beste op vlak van security en privacy. Niet alleen worden alle data versleuteld, er wordt zelfs naar de eigen servers niets doorgestuurd. Het is ook de enige app die zijn broncode heeft opengesteld om een volledige transparantie te garanderen. 
Whatsapp Low De app is dan wel eigendom van Facebook, maar alle data is versleuteld.
Messenger Medium Scoort medium omdat de eind-tot-eindversleuteling niet standaard aanstaat. Het is ook enkel van toepassing op tekstberichten in geheime gesprekmodus en nooit op videogesprekken (ook niet in geheime gesprekmodus). Facebook kan dus als ze dat willen gewoon je gesprekken lezen als de versleuteling niet aanstaat, en dit ook doorgeven aan bijvoorbeeld overheidsdiensten. Wil je dat niet, gebruik dan de geheime gesprekmodus. De app verzamelt ook info over het toestel dat je gebruikt, maar niets alarmerend.
Skype Medium Geen eind-tot-eindversleuteling op video's, wel op geschreven berichten.
Snapchat Medium Enkel eind-tot-eindversleuteling op "snaps". Stuurt ook nog info over je apparaat naar derde partijen.
Viber Medium Gebruiken wel eind-tot-eindversleuteling maar ook veel trackers, wat de privacy schaadt.
Hangouts Medium Geen eind-tot-eindversleuteling. Stuurt info over je apparaat naar hun servers.
House Party High Geen eind-tot-eindversleuteling, stuurt redelijk wat info naar hun eigen en derde servers.
Zoom High Geen eind-tot-eindversleuteling (ook niet in Zoom 5.0). Ze verzamelen niet veel gegevens maar de gesprekken zijn makkelijk binnen te dringen. In Zoom 5.0 zou dat probleem opgelost moeten zijn, net als de versleutelingskwaliteit die tot nu toe niet het beloofde niveau haalde. Gebruik de app niet zonder de update. 

Welke app moet je kiezen en hoe installeer je ze?

Wil je meer weten over de 11 apps die we hebben getest? Lees ons volledige dossier. Hierin leggen we voor de vijf populairste apps ook stap voor stap uit hoe je ze moet installeren.

Naar het dossier over apps om te videobellen

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

36 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020

Toen ik bij Telenet voor onbeperkt internet (WIGO) koos, was dit enkel voor de snelheid, nu kom ik te weten dat dit (snel?) normaal, SLECHTS van 0000u tot 1200u is, tijdelijk tot 1700u.
En die snelheid/traagheid deelt zich door al de in het gezin gebruikte toestellen. Welk gezin heeft slechts 1 toestel? Veel te duur voor wat het is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020

Kan de sluwe ontwikkelaar van de App mij sponsoren voor het aankopen van een smartphone die iOs 13.6 of hoger aankan aub?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020

Bij installeren Corona Alert krijg ik boodschap iOS 13.6 of hoger noodzakelijk. Nochtans draait mijn iPhone op 14.0.1? Dat oudere OS'en niet ondersteunt worden begrijp ik, maar dat nieuwste OS niet ondersteunt wordt gaat er bij mij niet in. Wie maakt zulke rommel? En hoeveel koste dat weeral aan belastingsgeld?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Beste, het is een beslissing van Apple geweest om geen ondersteuning te bieden voor die app bij oudere toestellen. Maar het is inderdaad een spijtige zaak. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Ik volg u volledig, Roel. Het commercieel belang overstijgt nog maar eens dat van het algemeen welzijn...

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020

Ik krijg zonet een bericht van mijn vader dat de app niet werkt op zijn iPhone (iOS 12). Ongehoord dat oudere versies niet ondersteund worden, net voor de mensen die ze het meest nodig hebben en proberen digitaal te zijn! Hoeveel 70-plussers kennen jullie met de nieuwe iPhone?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Volledig mee eens, Cindy!

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/10/2020

Hoi. Alle functionaliteiten uitgezet. Ttz Wifi,bleutooth en locatie.
Vanaf 23.00 uur tot 09.00 uur. Batterij (-) 55 %.
Dus app werkte op de achtergrond. Appetje er afgezwierd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Hallo Roger, bedankt voor je waardevolle getuigenis, ik heb je post alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020

Kunnen die app ook testen? Ik weet niet hoe ze de afstandsmeting filteren. Heb BLE scanner geïnstalleerd op Asus tablet. Een Huawei P20 Lite, en een Xiaomi Mi A3 op 0.5 meter. De Huawei ziet hij op 0.3m , de Xiaomi op 7.5m volgens de LE bluetooth afstandsbepaling. Fluctuerend tussen 0 en 20 meter.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020

iK HEB EEN SAMSUNG GALAXY 5 MINI.
eN NATUURLIJK IS DE APP GEINSTALLEERD.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020

Hallo.
Wanneer het vereiste opstaat ttz locatie, wifi en bleutooth, dan heeft mijn batterij 30% verbruikt op 3 uren 30 minuten. Dat is toch niet normaal?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Hallo Roger, de app gebruikt bluetooth en draait voortdurend op de achtergrond, het stroomverbruik kan per smartphone wat verschillen, maar we hebben dit jammer genoeg nog niet kunnen testen. Meer info over de corona app kan je in ons dossier terugvinden via de link https://bit.ly/3ieBxTK  . ^An  

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Mijn iPhone 5 is niet compatibel. Blijkbaar werkt het enkel bij de nieuwere gsm’s. Dan vraag ik me af het een zinvolle app is. Tenzij ik in een grote minderheid ben met een oudere gsm, maar dat denk ik niet

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Net geprobeerd te installeren op mijn Iphone 6, spijtig te lezen dat Apple de app pas toe laat vanaf versie 6s. Er zijn dus zeer veel Iphones uitgesloten van deze app. Opdat de coronalert app effectief zou zijn, is een hoog percentage gebruikers nodig. Op deze manier zal het niet lukken, Apple...

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

veel besmettingen gebeuren ook omdat sommige besmette mensen geen symptomen hebben, dus ook niet getest zijn. Voor zulke gevallen is de app zinloos. Ik had méér vertrouwen in het opleiden van honden die de ziekte detecteerden, de kost zal misschien te hoog geweest zijn.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Mijn vrouw is eveneens bezitter van een niet eens zo oude iPhone 6 en kan de app dus niet installeren. Zodoende wordt het wel een exclusief clubje. Misschien nuttig dat Test Aankoop toch reageert bij de app ontwikkelaars en/of bij Apple.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Beste Robert, jammer genoeg kan die app inderdaad niet geïnstalleerd worden op oudere iPhones. Dat laatste is een beslissing van Apple om voor oudere toestellen geen ondersteuning te bieden, daar hebben de ontwikkelaars van de app geen invloed op. Ik heb je post alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

app enkel te downloaden met IOS 13.6. Oudere toestellen die nog zeer goed functioneren, IOS 12.4.8 , kunnen deze app niet installeren. Een deel van de mensen wordt dus uitgesloten voor het project of ze moeten meedoen met de wegwerpmaatschappij

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Gelieve duidelijk te maken dat oude iPhones ttz iPhone 6 en ouder de app NIET kunnen gebruiken omdat zij hun iOS niet kunnen upgraden. Er is minimum iOS 13.6 nodig en de genoemde iPhones kunnen die niet draaien.
Hierdoor vallen vast en zeker heel wat mensen uit de boot.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Hallo Tom, de corona app werkt op de meeste smartphones, maar iPhone bezitters moeten inderdaad tenminste besturingssysteem iOS 13.5 (vanaf iPhone 6s) hebben. Meer info hieromtrent kan je vinden in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/3ieBxTK  . Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Bedankt; zeer nuttige info.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Een goed initiatief, ga de app zeker installeren

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2020

Ik neem aan dat de app veilig is enz. maar of hij iets reëels oplevert? Alleen al het feit dat alles vrijwillig is betekent dus dat ik gerust uren in de trein met mijn app naast een superverspreider of zo kan zitten zonder dat de app iets opvangt. Zelfs het inbrengen van de code is facultatief. Is er ergens een deugedlijk wetenschappelijk rapport van dit soort app in die omstandigheden waar ook ter wereld dat aantoont dat dit iets opbrengt?
Naar mijn gevoel is dit de zoveelste manier van onze onbekwame overheid om met onze voeten te spelen, zoals ze dat gedaan heeft met de mondmaskersaga (die uiteindelijk die 12 miljoen waardeloze vodjes opleverde), met dat geleuter over tracing die nooit werkt, met die misplaatste versoepelingen. Enz. En, meer recent, door gewoon op haar gat te blijven zitten.
Mijn dochter woont in Australië. Daar gaat het even anders.
Ik heb thuis een inwonende 98-jarige moeder. Ik zal haar een app cadeau doen. Bah.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2020
, Gereageerd:

Ik heb hetzelfde gevoel dat dit een waardeloze app is en de zoveelste blunder waar ze ons zand mee in de ogen proberen te strooien. Ik ben het zo moe dat de overheid ons als kleuters behandelt en voorliegt om hun hachje te redden

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2020

De app is zowieso letterlijk blind. Die kan niet zien dat ik bv een uur in de auto zat met een vriendin, waarbij zij constant een chirurgisch masker draagt, ik (als voorzichtige diabeet) een FPP2-masker. Zo kan je toch ook een vals alarm krijgen ?
En wat is "in de buurt" ? Ik kan een hele nacht vlak naast mijn buurvrouw slapen.
Alleen staat er dan wel een muur tussen...

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Dat is geen vals alarm. Je bent dan wel degelijk in “aanraking” geweest maar in jouw scenario dan wel 1 met een laag risico.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020
, Gereageerd:

Ik heb een melding gekregen dat ik op zondag 1 november een laag risico contact gehad heb. Heel gek daar ik die dag niet uit mijn huis ben geweest!!!!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020
, Gereageerd:

Ik denk dat je dit bericht verkeerd formuleert. Je heb op 1 november de melding gekregen dat je een blootstelling hebt gehad. Dat kan perfect een werk geleden zijn, maar je contact is nu pas positief getest en heeft dat ook gemeld op de app. Dat neemt niet weg dat hij bij het contact met jou reeds besmet en dus verspreider was.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2020
, Gereageerd:

Heel juist. Geen fluit waard, denk ik. Tot bewijs van het tegendeel. Maar ik verwacht niet dat we daar ooit iets zullen van horen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2020

Ik heb je bericht gelezen en ben van plan dit app te installeren.
Mag ik vermelden aan andere personen dat jullie deze app positief hebben beoordeeld ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Beste José, uiteraard kan je ons vermelden ! We doen er zelf ook alles aan om dit naar de consumenten toe te communiceren zodat zij er ook van op de hoogte zijn dat de corona app wel degelijk veilig is. Via volgende link kan je gerust ons dossier hieromtrent raadplegen : https://www.test-aankoop.be/familie-prive/coronavirus/nieuws/app-coronalert . Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/05/2020

Pff smartphone, virus ,promo ,zakelijk. phising, ... .Ik zie door het bos te bomen niet meer en zou wel nood hebben aan een bezoek van een deskundige. Iemand die zich geroepen voelt om verscheidene zaken te gelijk op te lossen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2020

Betaal reeds enkele maanden dubbel bij verschillende providers waarvan enkel mijn TV werkt op de smartcard die ik reeds gebruikte. Uit frustratie heb ik reeds 2 smartphones vernietigd en en de SIM card werkt zelfs niet in een ouder toestel waar ik een oplaadkaart gebruik, die zeer snel op gebruikt is bij de hulpdiensten. Aangezien mijn verstand beperkt is om deze diensten te gebruiken. Ben ik terug bij pen en papier beland. Hoop dan ook wat ze er moeten met aanvangen en nodige actie ondernemen en bedoel ik dan niet mee "ze weer een rekening sturen".

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2020
, Gereageerd:

Hallo Jurgen, bij welke providers ben je dan? Kan je ons wat meer uitleg verschaffen over wat er precies fout loopt ? En hebben ze dan intussen al gereageerd ? 

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies