Nieuws

Hoe veilig zijn apps waarmee je kunt videobellen? Signal is duidelijk de beste, Zoom pakt eindelijk minpunten aan

29 april 2020

Uit onze tests blijkt dat er op het vlak van veiligheid en privacy enorme verschillen bestaan tussen de videoconferentie-apps. Signal geeft het goede voorbeeld, terwijl Zoom met zijn laatste update eindelijk iets doet aan de minpunten waar we zwaar aan tilden. Slechts vier van de elf apps kennen minieme risico's.

Ze zijn de sterren van de lockdown, maar kunnen ze hun plotselinge succes ook aan? In maart en april 2020 kenden de videoconferentie-apps een ongekende boom, wat niet wil zeggen dat ze allemaal even goed scoorden qua veiligheid. Qua respect voor je privacy doen ze in veel gevallen nog steeds vragen rijzen. Nochtans gaat het om zaken die essentieel zijn voor communicatie-apps.

Kwestie van encryptie en van handel met data

Indien je oproepen onvoldoende geëncrypteerd of versleuteld zijn, riskeer je dat mensen met slechte bedoelingen kunnen meeluisteren. Gelukkig bestaan er een aantal minimumnormen waar de ontwikkelaars rekening mee zouden moeten houden. Het is in hun eigen voordeel om dat te doen, wat ze op enkele uitzonderingen na goed lijken te beseffen.

De eind-tot-eindversleuteling (“end-to-end encryption”) daarentegen, waarmee je gesprekken volledig privé zijn, wordt nog niet systematisch toegepast. Zonder zo'n versleuteling kunnen de ontwikkelaar en door hem of haar geselecteerde externe partijen je berichten en gesprekken nog steeds volgen.

Privacy is voor deze apps absoluut geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog: voor sommige ontwikkelaars vormt dit helemaal geen prioriteit, aangezien ze zo munt kunnen slaan uit de enorme hoeveelheid gegevens die ze ontvangen.

In onze test van 11 applicaties onderzochten we dus vooral wat deze programma's nu echt met je gegevens doen. Worden je e-mailadres en IP-adres bijvoorbeeld naar de server van de app verstuurd, of misschien zelfs naar externe servers? Worden de oproepen geëncrypteerd of versleuteld? Gaat het daarbij om een eind-tot-eindversleuteling?

Gebruik Zoom niet zonder update

Het voorbeeld van Zoom bewijst dat het geen kwaad kan om onze resultaten naast de beloftes te leggen die de apps aan hun gebruikers doen.
Zo beweerde Zoom lange tijd over een eind-tot-eindversleuteling te beschikken, terwijl dit helemaal nooit het geval was, zelfs niet in de laatste update. Tot deze laatste versie (5.0) claimde de app ook een AES 256-bit versleuteling te hebben uitgevoerd, terwijl het eigenlijk om een veel zwakkere AES 128-bit encryptering ging.

Eind april kwam versie 5.0 uit van Zoom. Hiermee werd dit laatste punt, samen met andere nochtans fundamentele veiligheidselementen, met veel vertraging verholpen. Wij zullen die update uiteraard nog in detail analyseren om te zien of daarmee alle veiligheidsproblemen werden opgelost. Let er intussen op dat je Zoom niet gebruikt zonder die laatste update.

Slechts een handvol apps kent minieme risico's

Zoals verwacht kent onze test gemengde resultaten. Slechts vier applicaties kennen minieme of zelfs quasi onbestaande risico's. Dat wil niet zeggen dat we de andere apps zomaar afraden. Weet gewoon dat deze je gegevens sneller aan andere partijen zullen doorsturen.

Als je veel belang hecht aan je privacy, heeft Signal de voorkeur. Dit is namelijk de enige app die haar broncode openstelde en haar gebruikers dus volledige transparantie biedt. Bij andere apps blijft het onduidelijk welke gegevens ze precies verzamelen. Met Signal kun je niet met meer dan een andere persoon tegelijk bellen. Groepsgesprekken zijn dus niet mogelijk.  

 
App Risico Uitleg
Facetime Low Versleuteld van begin tot einde. Er wordt geen data gedeeld met derden.
Google Duo Low Er wordt enkel info naar Google gestuurd over het soort apparaat dat je gebruikt.
Signal Low Dit is de beste op vlak van security en privacy. Niet alleen worden alle data versleuteld, er wordt zelfs naar de eigen servers niets doorgestuurd. Het is ook de enige app die zijn broncode heeft opengesteld om een volledige transparantie te garanderen. 
Whatsapp Low De app is dan wel eigendom van Facebook, maar alle data is versleuteld.
Messenger Medium Scoort medium omdat de eind-tot-eindversleuteling niet standaard aanstaat. Het is ook enkel van toepassing op tekstberichten in geheime gesprekmodus en nooit op videogesprekken (ook niet in geheime gesprekmodus). Facebook kan dus als ze dat willen gewoon je gesprekken lezen als de versleuteling niet aanstaat, en dit ook doorgeven aan bijvoorbeeld overheidsdiensten. Wil je dat niet, gebruik dan de geheime gesprekmodus. De app verzamelt ook info over het toestel dat je gebruikt, maar niets alarmerend.
Skype Medium Geen eind-tot-eindversleuteling op video's, wel op geschreven berichten.
Snapchat Medium Enkel eind-tot-eindversleuteling op "snaps". Stuurt ook nog info over je apparaat naar derde partijen.
Viber Medium Gebruiken wel eind-tot-eindversleuteling maar ook veel trackers, wat de privacy schaadt.
Hangouts Medium Geen eind-tot-eindversleuteling. Stuurt info over je apparaat naar hun servers.
House Party High Geen eind-tot-eindversleuteling, stuurt redelijk wat info naar hun eigen en derde servers.
Zoom High Geen eind-tot-eindversleuteling (ook niet in Zoom 5.0). Ze verzamelen niet veel gegevens maar de gesprekken zijn makkelijk binnen te dringen. In Zoom 5.0 zou dat probleem opgelost moeten zijn, net als de versleutelingskwaliteit die tot nu toe niet het beloofde niveau haalde. Gebruik de app niet zonder de update. 

Welke app moet je kiezen en hoe installeer je ze?

Wil je meer weten over de 11 apps die we hebben getest? Lees ons volledige dossier. Hierin leggen we voor de vijf populairste apps ook stap voor stap uit hoe je ze moet installeren.

Naar het dossier over apps om te videobellen

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

49 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/05/2021

Ik krijg net via mijn coronalert-app de melding dat mijn test is toegevoegd, maar dat de resultaten nog niet bekend zijn. Met alles erop en eraan, dus datum van besmetting en de code van die test....maar ik heb helemaal geen test laten uitvoeren. Dus test van iemand anders!

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021
, Gereageerd:

Dag Nathalie, da's inderdaad goed fout, want uiteraard niet de bedoeling dat dit gebeurt. Kan je ons hiervan een printscreen opsturen, het zou ons wel interesseren. Dit kan via het contactformulier op onze site:https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=health  Bedankt alvast; mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/04/2021

Op de Samsung smartphone van mijn vriendin kwamen vanaf donderdagnamiddag 15/4 berichten binnen van provider Base over een abnormaal hoog gebruik van mobiele data. De volgende ochtend stelde ze hetzelfde vast en heeft ze het mobiel internet op haar smartphone afgesloten. Nader onderzoek van het gegevensgebruik wijst uit dat de app CORONALERT deze piek van dataverbruik heeft veroorzaakt, een verbruik van meer dan 600 MB op 16 uur tijd! Heeft iemand anders een gelijkaardige ervaring met het dataverbruik van CORONALERT?
De blootstellingschecks gebruiken geen mobiele data dus de oorzaak moet elders liggen. Het vakje van "achtergrondgegevens beperken' (de app communiceert dan enkel via wifi) stond weliswaar niet aangevinkt maar dat moet toch bij veel mensen het geval zijn? We hebben als goede burgers deze app gedownload en ingeschakeld maar het kan toch niet dat dit ons telefoonrekeningen bezorgd van 80 euro en meer op enkele uren tijd!

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2021
, Gereageerd:

Dat hebben wij ook gehad. (TELENET). Ik heb het gemeld aan telenet en aan sciensano masr nooit een reactie op gekregen. De helpdesk van telenet wist niet van gelijkazrdige pronlemen. Sciensano heeft nooit gereageerd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2021
, Gereageerd:

Beste, ik ben even te rade gegaan bij onze experten. Die merken wel op dat over het algemeen dit probleem zich niet voordoet en bij de meeste gebruikers de apps slechts enkele megabytes gebruikt, maar er zijn blijkbaar een aantal enkelingen die wel zo’n piek in verbruik hebben gekend zoals bij jou het geval is. 

Onze experten gaan ervan uit dat in zulke gevallen de instellingen verbruiken wanneer men niet met wifi verbonden was toeliet. Als je dan bijvoorbeeld op een drukke plaats bent geweest, zal de app veel verbruiken omdat die met veel andere smartphones gegevens uitwisselt. Dus de instelling ‘Gebruik mobiele netwerken’ best uitzetten. Sciensano zou wel standaard ervoor kunnen zorgen dat die instelling reeds is aangevinkt. Wat je hoge factuur betreft, kan je misschien eens bij Sciensano zelf polsen of anders klacht indienen via onze site: https://www.test-aankoop.be/klagen ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Hoe kan ik Cookys omzeilen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

zeer nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/01/2021

Dit vind ik heel erg want onlangs heeft whatsapp ook product catalogus geïntroduceerd voor bedrijven. https://www.biobey.be maakt gebruik van whatsapp catalogus dus dit is misschien zelfs gevaarlijk voor ons bedrijf.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/01/2021

Goed dat een aantal lezers protesteren dat de app niet downloadbaar is op oudere toestellen. Het zou Test Aankoop moeten zijn die dat van het eerste moment had aangeklaagd.
Voor de rest vond ik nergens via de app en de website ervan uitleg over wat je moest doen bij een groen scherm en toch een risico-contact. Enkel op de VRT-website was te lezen dat je in dit geval niets moest doen. Dat staat nu ook wel in dit artikel van Test-aankoop maar waarom staat dat niet uitgelegd op de website van de coronalert. Opnieuw zou het Test Aankoop moeten zijn die daarop wijst.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2020

De pandemie : slechts één specialist - Marc Wathelet - gaf reeds een jaar terug zijn ongezouten mening aan onze verantwoordelijken. Vele malen zelfs omdat hij als één van de eersten besefte hoe veel dodelijker en besmettelijker dit virus was dat op ons afkwam en we niet kenden. Maar werd toen telkens weggelachen als dramaqueen. En hij bleek helaas toen reeds correct.
Sindsdien heb ik enkel een steeds meer groeiend respect voor de premier van Nieuw Zeeland : Jacinda Ardern. Een grote dame. Zij won begin dit jaar, van zodra het gevaar bekend werd, onmiddellijk advies in bij de specialisten (virologen die wisten waarover het ging dus) en nam direct "pragmatische" actie. Zodoende lag de economie geen dag stil . Alles bleef open en tot op de dag van vandaag zijn er 25 corona overlijdens...Geen wonder dat deze dame onlangs met een verpletterende meerderheid her-verkozen werd

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020
, Gereageerd:

Bedankt, Pierre, voor je interessante bijdrage ! ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020

Toen ik bij Telenet voor onbeperkt internet (WIGO) koos, was dit enkel voor de snelheid, nu kom ik te weten dat dit (snel?) normaal, SLECHTS van 0000u tot 1200u is, tijdelijk tot 1700u.
En die snelheid/traagheid deelt zich door al de in het gezin gebruikte toestellen. Welk gezin heeft slechts 1 toestel? Veel te duur voor wat het is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020
, Gereageerd:

Beste Marc, onbeperkt kan je beter niet letterlijk nemen, jammer genoeg. Twijfel niet om onze koopwijzer te gebruiken om uit te vissen of je niet beter af bent bij een andere provider. Je hebt enkel een recente factuur nodig :) Link: http://bit.ly/2uNSIIx  ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021
, Gereageerd:

Ik begrijp niet zo goed wat dan verstaan wordt onder onbeperkt internet. Ik heb een Wigo35 abonnement maar ik krijg nu al de melding dat ik 80% van mij pot data heb opgebruikt en de nieuwe pot krijg ik pas op 6/2. Moet ik dan overstappen naar een Wigo60 maar daar staat ook onbeperkt internet...?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020

Kan de sluwe ontwikkelaar van de App mij sponsoren voor het aankopen van een smartphone die iOs 13.6 of hoger aankan aub?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020

Bij installeren Corona Alert krijg ik boodschap iOS 13.6 of hoger noodzakelijk. Nochtans draait mijn iPhone op 14.0.1? Dat oudere OS'en niet ondersteunt worden begrijp ik, maar dat nieuwste OS niet ondersteunt wordt gaat er bij mij niet in. Wie maakt zulke rommel? En hoeveel koste dat weeral aan belastingsgeld?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Beste, het is een beslissing van Apple geweest om geen ondersteuning te bieden voor die app bij oudere toestellen. Maar het is inderdaad een spijtige zaak. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Ik volg u volledig, Roel. Het commercieel belang overstijgt nog maar eens dat van het algemeen welzijn...

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020

Ik krijg zonet een bericht van mijn vader dat de app niet werkt op zijn iPhone (iOS 12). Ongehoord dat oudere versies niet ondersteund worden, net voor de mensen die ze het meest nodig hebben en proberen digitaal te zijn! Hoeveel 70-plussers kennen jullie met de nieuwe iPhone?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Volledig mee eens, Cindy!

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/10/2020

Hoi. Alle functionaliteiten uitgezet. Ttz Wifi,bleutooth en locatie.
Vanaf 23.00 uur tot 09.00 uur. Batterij (-) 55 %.
Dus app werkte op de achtergrond. Appetje er afgezwierd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Hallo Roger, bedankt voor je waardevolle getuigenis, ik heb je post alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020

Kunnen die app ook testen? Ik weet niet hoe ze de afstandsmeting filteren. Heb BLE scanner geïnstalleerd op Asus tablet. Een Huawei P20 Lite, en een Xiaomi Mi A3 op 0.5 meter. De Huawei ziet hij op 0.3m , de Xiaomi op 7.5m volgens de LE bluetooth afstandsbepaling. Fluctuerend tussen 0 en 20 meter.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020

iK HEB EEN SAMSUNG GALAXY 5 MINI.
eN NATUURLIJK IS DE APP GEINSTALLEERD.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020

Hallo.
Wanneer het vereiste opstaat ttz locatie, wifi en bleutooth, dan heeft mijn batterij 30% verbruikt op 3 uren 30 minuten. Dat is toch niet normaal?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Hallo Roger, de app gebruikt bluetooth en draait voortdurend op de achtergrond, het stroomverbruik kan per smartphone wat verschillen, maar we hebben dit jammer genoeg nog niet kunnen testen. Meer info over de corona app kan je in ons dossier terugvinden via de link https://bit.ly/3ieBxTK  . ^An  

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Mijn iPhone 5 is niet compatibel. Blijkbaar werkt het enkel bij de nieuwere gsm’s. Dan vraag ik me af het een zinvolle app is. Tenzij ik in een grote minderheid ben met een oudere gsm, maar dat denk ik niet

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Net geprobeerd te installeren op mijn Iphone 6, spijtig te lezen dat Apple de app pas toe laat vanaf versie 6s. Er zijn dus zeer veel Iphones uitgesloten van deze app. Opdat de coronalert app effectief zou zijn, is een hoog percentage gebruikers nodig. Op deze manier zal het niet lukken, Apple...

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

veel besmettingen gebeuren ook omdat sommige besmette mensen geen symptomen hebben, dus ook niet getest zijn. Voor zulke gevallen is de app zinloos. Ik had méér vertrouwen in het opleiden van honden die de ziekte detecteerden, de kost zal misschien te hoog geweest zijn.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Mijn vrouw is eveneens bezitter van een niet eens zo oude iPhone 6 en kan de app dus niet installeren. Zodoende wordt het wel een exclusief clubje. Misschien nuttig dat Test Aankoop toch reageert bij de app ontwikkelaars en/of bij Apple.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Beste Robert, jammer genoeg kan die app inderdaad niet geïnstalleerd worden op oudere iPhones. Dat laatste is een beslissing van Apple om voor oudere toestellen geen ondersteuning te bieden, daar hebben de ontwikkelaars van de app geen invloed op. Ik heb je post alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

app enkel te downloaden met IOS 13.6. Oudere toestellen die nog zeer goed functioneren, IOS 12.4.8 , kunnen deze app niet installeren. Een deel van de mensen wordt dus uitgesloten voor het project of ze moeten meedoen met de wegwerpmaatschappij

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies