Nieuws

Sony Xperia Pro I gaat voor peperdure camerakwaliteit

11 februari 2022

Voor maar liefst € 1 800 kun je de Sony Xperia Pro I de jouwe noemen. Je krijgt daarvoor een smartphone die in de eerste plaats wil uitblinken als camera, maar die ook qua opslagruimte en vermogen doet duizelen. En toch mocht het voor die prijs nog ietsje meer zijn, vinden wij.

Voor € 1 800 koop je vandaag de dag een OLED-televisietoestel met een scherm van 65 inch. Of je kunt er een week mee gaan cruisen op de Middellandse Zee. Of je kunt een spiegelreflexcamera kopen met een APS-C-sensor en een resolutie van 20,9 megapixels. Om maar te zeggen: dat is de prijsklasse waarin Sony zijn nieuwe flagship, de Xperia Pro I, situeert. Of je kunt voor die prijs twee (!) iPhone 12-toestellen (128 GB) kopen en dan nog overschot hebben. Waarom schat Sony zijn laatste nieuwe smartphone zo hoog in?

Uitmuntende camerakwaliteit is relatief

Al sinds enkele jaren dalen de verkoopcijfers van fotocamera’s. De steeds beter wordende kwaliteit van smartphonecamera’s is daar de voornaamste oorzaak van. Met de Xperia Pro I als zijn nieuwe vlaggenschip legt Sony de lat voor zogenaamde photophones weer wat hoger. Hij pronkt onder andere met een camerasensor van 1 inch wat een garantie zou bieden op een uitzonderlijk gedetailleerd beeld, zelfs bij zwak licht. Toch is de fotokwaliteit niet zo ongeëvenaard als je zou vermoeden. De resultaten van onze tests tonen dat je de beloofde kwaliteit een beetje moet relativeren.

De Xperia Pro I wil vooral uitblinken als camera

De camera mag dan wel van prima makelij zijn, de resultaten voldoen niet helemaal aan de norm die Sony vooropstelt. Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat niet de volledige grootte van de sensor wordt gebruikt in de praktijk. En in vergelijking met de APS-C-sensor van de hierboven vermelde spiegelreflexcamera is een sensor van 1 inch nog altijd klein bier. Ook de 20,9 megapixels van diezelfde spiegelreflexcamera zijn nog van een andere orde dan de 12 megapixels die de Xperia Pro I biedt, hoe mooi dat ook is voor een smartphonecamera.

Gebruiksvriendelijk, goed uitgerust en bijzonder performant

Met de app Photo Pro kun je functies van een basiscamera gebruiken, wat bijzonder handig is. Hoewel sommige toepassingen zoals filters wat moeilijker te vinden zijn, lijken andere instellingen sterk op die van een spiegelreflexcamera en dat zal zeker in de smaak vallen bij amateurfotografen. Net als de drie lenzen - breedhoek, ultrabreedhoek en tele - en een ToF-sensor voor een goede diepteweergave.

Drie lenzen en een sensor voor diepteweergave

Het scherm van 6,5 inch heeft een 21:9 panoramisch beeldformaat dat vooral leuk is om video’s te bekijken of spelletjes te spelen. Ook de 120 Hz verversingsratio is daarbij een voordeel naast een 4K-resolutie en uitstekende kleurenweergave. Uiteraard beschikt hij over de meest recente Wifi 6 en NFC. We zijn ook opgetogen over de mini-jack-aansluiting voor hoofdtelefoons of oortjes en de mogelijkheid om met een MicroSD-kaart het geheugen nog verder uit te breiden. Tel daar nog twee Simkaart-gleuven bij en de Xperia Pro I is zo volledig als kan zijn qua uitrusting.

Je kunt twee Simkaarten gebruiken, een geheugenkaart toevoegen en een hoofdtelefoon aansluiten

De Snapdragon 888-processor met ondersteuning voor 5G NR is gekoppeld aan een 12 Go werkgeheugen en 512 Go opslagruimte. Dat is één van de sterkste combinaties die vandaag op de markt is.

Is deze Sony Xperia Pro I geen spek voor je bek en wil je uitzoeken welke smartphone bij jouw profiel en budget past? Surf dan naar onze koopwijzer smartphones.

Ga naar onze koopwijzer smartphones

Batterij niet uitzonderlijk

De 4500 mAh batterij heeft een autonomie van 29,5 uur wat vandaag de dag dan weer niet zo uitzonderlijk is. Zo kan de Xperia 10 III wel 42 uur zonder opladen. Ook de oplaadtijd van 105 minuten is niet buitengewoon snel. En vooral het feit dat je niet draadloos kunt opladen vinden we verrassend voor een toestel van € 1 800. Gelukkig kun je hem wel veilig gebruiken in een vochtige of stoffige omgeving dankzij het IP68-certificaat.

De Xperia Pro I is waterdicht

Voor een happy few

De Sony Xperia Pro I heeft kortom veel goeds te bieden, maar puur voor de fotokwaliteit – toch de ultieme troefkaart van dit model – ben je niet zoveel slechter af met bijvoorbeeld een recente iPhone of Samsung Galaxy S21. Wij zouden dus wachten tot de prijs verlaagt vooraleer je ernstig overweegt om dit nieuwe paradepaardje van Sony aan te schaffen. Wil je daar niet op wachten en liever een ander toestel koopt, raadpleeg dan onze koopwijzer smartphones om de ideale smartphone voor jou te vinden.

Ga naar onze koopwijzer smartphones