Nieuws

Samsung Galaxy S21 is meer een upgrade dan echte revolutie

08 februari 2021

De nieuwe Galaxy S-serie van Samsung werd uitvoerig getest door onze experts in het labo. De prijs van deze smartphones is dan wel gedaald – je betaalt ongeveer € 50 minder dan in 2020 – maar hiervoor moest de Koreaanse fabrikant wel een aantal toegevingen doen. Onze analyse.

Wat is er nieuw?

Weet dat niet alle landen ter wereld dezelfde versie van deze nieuwe Galaxy-serie hebben. Net als vorig jaar gebruiken sommige markten (bv. Noord-Korea en de VS) een andere processor, de Snapdragon 888, terwijl andere landen, waaronder België, hun toestellen uitgerust zien met de chip van eigen makelij (de Exynos 2100). Samsung beweert dat zijn eigen processor krachtiger is en minder energie verbruikt dan de vorige Exynos (die de neiging had de batterij snel leeg te trekken), maar we betreuren dat ze op deze manier bepaalde markten bevoordelen.

Geen oplader meer …

Een van de nieuwigheden is dat er geen oplader wordt meegeleverd. De fabrikant verantwoordt dat als een ecologische keuze waarmee hij het aantal accessoires dat in onze lades rondslingert wil beperken. Een lovenswaardig, maar weinig praktisch principe: deze nieuwe smartphones zijn niet compatibel met elk soort oplader. Volgens ons zou het beter zijn om de oplader gratis ter beschikking te stellen van wie hem nodig heeft.

Als je geen compatibele lader hebt of snel wilt opladen, moet je € 24,99 meer betalen. Iets wat wij betreuren. We hebben de oplaadtest uitgevoerd met de meegeleverde kabel (USB-C naar USB-C) en een klassieke lader van 5 W (waarover de meeste consumenten beschikken). Concreet duurt het 3 uur om een Galaxy S21 volledig op te laden, vergeleken met 1 uur en 15 minuten met de snellader (25 W). Dit alles verklaart deels waarom deze nieuwe serie over het algemeen lager scoort dan de vorige (S20) voor het batterij-gedeelte van onze tests, en dit heeft zijn weerslag op de eindscore.

… en ook geen geheugenkaart

De oplader is niet het enige element dat verdwijnt: ook de microSD-poort, waarmee je het geheugen van de smartphone voor weinig geld kon uitbreiden, is weg. Samsung verdedigde zijn beslissing door te stellen dat de 5G-antenne al veel ruimte inneemt, en dat zijn toestellen over een grote opslagcapaciteit beschikken (van 128 tot 256 GB voor de S21 en S21+, en tot 512 GB voor de S21 Ultra). Jammer, want een microSD-kaart kost minder dan de € 50 die je moet betalen voor een upgrade van 128 naar 256 GB.

Wil je de testresultaten zien of een model zoeken dat dichter bij je behoeften aanleunt? Kijk eens naar onze smartphonevergelijker.

Bekijk de testresultaten

Ultra-versie: het meest prestigieuze model

De Ultra is het meest prestigieuze model van de S21, een reeks die samen met de Note-serie het neusje van de zalm van Samsung vormt. Met een startprijs van € 1 249 is dit geen smartphone voor het "grote publiek", maar het is wel een paradepaardje voor de nieuwe technologieën die op andere modellen zullen volgen. Volgende zaken vallen op:

  • Een schitterend 6,8-inch Super AMOLED-scherm, zo imposant dat je het toestel met beide handen moet manipuleren (deze opmerking geldt ook voor andere fabrikanten). Contrast en helderheid zijn zeer goed, en de "adaptieve" verversingsfrequentie (van 48 tot 120 Hz afhankelijk van de bekeken inhoud, waardoor de batterij niet te snel leeg raakt) maakt de gebruikerservaring zeer vloeiend.

Door zijn grote formaat (de Ultra is 75,6 x165,1 x 8,9 mm ) kun je de S21 moeilijk in één hand houden.

  • De S21 Ultra biedt dezelfde fotoprestaties als de S20 Ultra, met een hoofdsensorconfiguratie van 108 MP (f/1.8) equivalent aan 24 mm, een ultra-groothoek van 12 MP (f/2.2) 120 graden equivalent aan 13 mm, 10 MP (f/2.4) equivalent aan 72 mm telelens 3x (optisch), 10 MP (f/4.9) equivalent aan 240 mm telelens 10x (optisch), en een ToF-sensor met laserautofocus. De module (linkerbovenhoek) steekt uit, maar stelt niet teleur met zijn veelzijdigheid en uitstekende beeldkwaliteit. De 10x optische zoom is een van de beste die we hebben gezien. Samsung gaat er prat op tot 100x digitaal te kunnen zoomen, maar het blijft een gadget-optie in plaats van een haalbare optie voor dagelijks gebruik. Net zoals de Note 20 Ultra biedt dit model je vandaag de beste fotokwaliteit die je op een smartphone kan vinden (waarmee deze op een haar na de iPhone 12 Pro Max verslaat).  • Op het vlak van batterij-autonomie is deze smartphone een goede leerling (37 uur in onze test), maar niet de beste van de klas. De batterij (5 000 mAh) is voldoende voor een dag intensief gebruik.
  • En qua breekbaarheid? De smartphone beschikt over een goede weerstand en hield slechts een paar krassen en blutsen over van onze zeer veeleisende valtest.
  • S-Pen: de Ultra is nu compatibel met de S-Pen, die voorheen was voorbehouden aan de Note-reeks. Deze kleine stylus kan worden gebruikt om met de hand aantekeningen te maken of om op het scherm te tekenen, of om elektronische documenten te ondertekenen. Merk op dat deze niet in de doos is inbegrepen (+€ 39,99) en dat je die, in tegenstelling tot bij de Note, niet in het omhulsel kunt opbergen.

Wat deze Ultra zo sterk maakt, is dat hij de meeste kwaliteiten van voorganger S20 Ultra behoudt. Het is dus eerder een update dan een echte (r)evolutie. De S21 Ultra voegt zich zeker bij de club van de meest krachtige smartphones, maar we kunnen terecht kritiek hebben op zijn formaat (groot en zwaar), het ontbreken van een snellader voor een toestel van deze prijs, evenals het ontbreken van een geheugenkaartsleuf en een jack-aansluiting.

Lees het vervolg van onze analyse van dit nieuwe Samsung-gamma op de volgende pagina.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

14 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/01/2022

Ik kocht vorige week een refurbished iPhone 12 mini bij Swappie. Bij de bestelling had je de keuze uit 'redelijk', 'heel goed' en 'als nieuw'. Ik koos voor de 'als nieuw'-optie. Bij levering bleek het toestel echter verschillende krassen op zowel de voor-als de achterkant te hebben. Via de klantendienst stuurde ik (samen met foto's als bewijs) een klacht. De volgende dag kreeg ik reeds een mailtje terug. Het bedrijf was akkoord met mijn klacht en zal een terugstorting doen (verschil tussen 'als nieuw' en 'heel goed'). Een erg correcte houding van Swappie. Ik moest zelfs 'test aankoop' niet vermelden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/10/2021

Wegens slechte dekking (3G) van Orange adviseert men mij een eenvoudige smartphone (4G) te kopen, dan kan ik met een Femtocell (werkt alleen op 4G) de dekking versterken. Dus zoek ik de goedkoopste smartphone om alleen te bellen en te sms'en. Er zouden al modellen zijn voor 60 à 70 €, maar ik kan ze niet vinden. Iemand?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021
, Gereageerd:

Ik geef je even de goedkoopste smartphone mee die bij ons Beste Koop is, je vindt hem vanaf 112 euro: https://bit.ly/30mnSqy ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/09/2021

kan iemand me vertellen welke smartphone ook een een goede gps heeft voor ergens te komen waar er geen wifi is bv als je gaat mountainbiken of je aan geo-coachen gaat doen? Ik heb al gelezen op de de site van Xiaomi, dat de mi versie en poco f serie beschikken over L1 en L5 gps-kruislocatie. Bij andere gsm's heb ik dat nog niet kunnen achterhalen, zelf op de site van Test Aannkoop niet.
Mvg rudi

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2021
, Gereageerd:

Dag Rudi, wij publiceren deze score niet omdat de overgrote meerderheid van de smartphones die tegenwoordig worden verkocht, goed presteren op het gebied van GPS-nauwkeurigheid. Omwille van de leesbaarheid publiceren wij deze score niet, maar hij telt natuurlijk wel mee voor de eindscore.  

Dit zijn de smartphones die het hoogst scoorden voor GPS:

Samsung

Galaxy Z Flip 5G, 256GB

Oppo

Find X2 Lite 128GB

Huawei

P40 Pro Plus 5G

Samsung

Galaxy M51 128GB

Xiaomi

Mi 10T Lite 64GB, 5G

Xiaomi

Mi 10T Lite 128GB 5G

OnePlus

8T 128GB, 5G

OnePlus

8T 256GB, 5G

Realme

7 Pro 128GB

Huawei

Mate 40 Pro, 256GB

Samsung

Galaxy A42, 5G

Samsung

Galaxy A42 5G 128GB Single Sim

Realme

7, 5G, 128GB

Xiaomi

Redmi Note 9T 64GB

Xiaomi

Redmi Note 9T 128GB

Xiaomi

Mi 11 5G 256GB

Xiaomi

Mi 11 5G 128GB

Oppo

Find X3 Pro 5G, 256GB

Oppo

Find X3 Lite 5G, 128GB

Oppo

Find X3 Neo 5G, 256GB

Samsung

Galaxy A52, 128 GB

Samsung

Galaxy A52 5G, 128GB

Samsung

Galaxy A52 5G 128GB Single Sim

Samsung

Galaxy A72, 128GB

OnePlus

9, 128GB

OnePlus

9, 256GB

Oppo

A74, 5G, 128GB

Xiaomi

Mi 11 Lite 5G, 128GB/8GB

^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/05/2021

Heb gisteren een Xiaomi redmi 9a gekocht ik raad deze duidelijk af internet werkt niet , fotoapparaat gaat 1 maal op 4 , batterij leeg op 2uur tijd zonder intens gebruik met technische dienst van Xiaomi gepraat en zij zeggen gewoon is ons probleem niet

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021
, Gereageerd:

 Hallo Jean Louis, we hebben de Xiaomi Redmi 9a, een smartphone op instapniveau onder de €100, niet getest. Maar ik heb je probleem toch even voorgelegd aan onze experts. 

Wat internet betreft, moet je nagaan of het mobiele data is (controleer bij de operator of het toestel goed geconfigureerd is) of wifi (controleer of je de juiste logins/wachtwoord hebt ingevoerd). Onze exerts hebben nooit andere meldingen van een algemeen probleem met de Redmi 9a ontvangen.  

Wat de batterij betreft, dit is vrij verrassend omdat de ingebouwde batterij consistent is (5000 mAh). Als je toestel slechts 2 uur kan werken, kan je het beter terugbrengen naar de winkel waar je het hebt gekocht, want dit lijkt op een technisch probleem. 

Ter informatie, onze beste aankopen liggen meestal rond de 150€ omdat ze een betere prijs/kwaliteitsverhouding bieden dan smartphones onder de 100€ die een veel minder bevredigende algemene kwaliteit hebben. Meer info vind je hier: https://www.test-aankoop.be/hightech/gsms-en-smartphones/test/gsm-s-en-smartphones/resultaten ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2020

Nieuwe smartphone gekocht Xiaomi mi 10 lights 5G 128gb. Prachtig toestel gekocht bij krefel de prijs van €259. Vandaag 10 uur en 7 minuten standby en 2 uur en 27 actief en heb nog een batterij van 83%.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/05/2021
, Gereageerd:

Goeiedag Mr De Jozef Groof,nu nog steeds tevreden over dit toestel aub ? Met dank +groeten

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/05/2021
, Gereageerd:

Goeiedag Mr. De Groof,nu nog steeds tevreden over uw toestel aub ? Met dank + grtjes,Jeannine Schaerlaeken

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2021
, Gereageerd:

Degelijk toestel, alles werkt naar believen, goede batterij soms 2 dagen. Zeer duidelijke foto's.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/10/2020

Er zou ook een ban moeten komen voor dit toestel daar ze geen gehoor geven om de usb c te gebruiken. Wie niet wil luisteren zou een verbld moeten krijgen om nog verkocht te mogen worden. Europa schiet eens wakker als de u.s dat kan moet het hier ook wel kunnen.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/10/2020

Ontgoocheling

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/12/2021
, Gereageerd:

Nieuwe smartphone, oude simkaart werkt niet in nieuwe smartphone.
Dus heb ik een nieuwe simkaart besteld.
Welke operater zou u aanraden om enkel bevestigings SMS berichten te ontvangen om te registreren op sites?
Gratis bellen doe ik wel in Whatsup, dus ik heb geen abonnement / bundel nodig. Ik ben zelfs niet van plan om met de simkaart SMS berichten te versturen.
Zogenaamd Gratis SIM kaart van Lycamobile thuisgestuurd.
Hun registratie formulier werkt niet:
rm.lycamobile.be/.../Registration
Ik heb mijn Belgishe Identiteitskaart gescand maar hun site werkt niet.
Het is een nieuwe Lycamobile Prepaid simkaart die ze met de post stuurde.
Ik kan niet verplicht worden om een indisch groentewikeltje (of vlaams krantenwikeltje) te betalen om mijn zogenaamd gratis Lycamobile Prepaid simkaart te activeren.
Lycamobile heeft in Belgie afgedaan.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies