Nieuws

Samsung Galaxy S21 is meer een upgrade dan echte revolutie

08 februari 2021

De nieuwe Galaxy S-serie van Samsung werd uitvoerig getest door onze experts in het labo. De prijs van deze smartphones is dan wel gedaald – je betaalt ongeveer € 50 minder dan in 2020 – maar hiervoor moest de Koreaanse fabrikant wel een aantal toegevingen doen. Onze analyse.

Wat is er nieuw?

Weet dat niet alle landen ter wereld dezelfde versie van deze nieuwe Galaxy-serie hebben. Net als vorig jaar gebruiken sommige markten (bv. Noord-Korea en de VS) een andere processor, de Snapdragon 888, terwijl andere landen, waaronder België, hun toestellen uitgerust zien met de chip van eigen makelij (de Exynos 2100). Samsung beweert dat zijn eigen processor krachtiger is en minder energie verbruikt dan de vorige Exynos (die de neiging had de batterij snel leeg te trekken), maar we betreuren dat ze op deze manier bepaalde markten bevoordelen.

Geen oplader meer …

Een van de nieuwigheden is dat er geen oplader wordt meegeleverd. De fabrikant verantwoordt dat als een ecologische keuze waarmee hij het aantal accessoires dat in onze lades rondslingert wil beperken. Een lovenswaardig, maar weinig praktisch principe: deze nieuwe smartphones zijn niet compatibel met elk soort oplader. Volgens ons zou het beter zijn om de oplader gratis ter beschikking te stellen van wie hem nodig heeft.

Als je geen compatibele lader hebt of snel wilt opladen, moet je € 24,99 meer betalen. Iets wat wij betreuren. We hebben de oplaadtest uitgevoerd met de meegeleverde kabel (USB-C naar USB-C) en een klassieke lader van 5 W (waarover de meeste consumenten beschikken). Concreet duurt het 3 uur om een Galaxy S21 volledig op te laden, vergeleken met 1 uur en 15 minuten met de snellader (25 W). Dit alles verklaart deels waarom deze nieuwe serie over het algemeen lager scoort dan de vorige (S20) voor het batterij-gedeelte van onze tests, en dit heeft zijn weerslag op de eindscore.

… en ook geen geheugenkaart

De oplader is niet het enige element dat verdwijnt: ook de microSD-poort, waarmee je het geheugen van de smartphone voor weinig geld kon uitbreiden, is weg. Samsung verdedigde zijn beslissing door te stellen dat de 5G-antenne al veel ruimte inneemt, en dat zijn toestellen over een grote opslagcapaciteit beschikken (van 128 tot 256 GB voor de S21 en S21+, en tot 512 GB voor de S21 Ultra). Jammer, want een microSD-kaart kost minder dan de € 50 die je moet betalen voor een upgrade van 128 naar 256 GB.

Wil je de testresultaten zien of een model zoeken dat dichter bij je behoeften aanleunt? Kijk eens naar onze smartphonevergelijker.

Bekijk de testresultaten

Ultra-versie: het meest prestigieuze model

De Ultra is het meest prestigieuze model van de S21, een reeks die samen met de Note-serie het neusje van de zalm van Samsung vormt. Met een startprijs van € 1 249 is dit geen smartphone voor het "grote publiek", maar het is wel een paradepaardje voor de nieuwe technologieën die op andere modellen zullen volgen. Volgende zaken vallen op:

  • Een schitterend 6,8-inch Super AMOLED-scherm, zo imposant dat je het toestel met beide handen moet manipuleren (deze opmerking geldt ook voor andere fabrikanten). Contrast en helderheid zijn zeer goed, en de "adaptieve" verversingsfrequentie (van 48 tot 120 Hz afhankelijk van de bekeken inhoud, waardoor de batterij niet te snel leeg raakt) maakt de gebruikerservaring zeer vloeiend.

Door zijn grote formaat (de Ultra is 75,6 x165,1 x 8,9 mm ) kun je de S21 moeilijk in één hand houden.

  • De S21 Ultra biedt dezelfde fotoprestaties als de S20 Ultra, met een hoofdsensorconfiguratie van 108 MP (f/1.8) equivalent aan 24 mm, een ultra-groothoek van 12 MP (f/2.2) 120 graden equivalent aan 13 mm, 10 MP (f/2.4) equivalent aan 72 mm telelens 3x (optisch), 10 MP (f/4.9) equivalent aan 240 mm telelens 10x (optisch), en een ToF-sensor met laserautofocus. De module (linkerbovenhoek) steekt uit, maar stelt niet teleur met zijn veelzijdigheid en uitstekende beeldkwaliteit. De 10x optische zoom is een van de beste die we hebben gezien. Samsung gaat er prat op tot 100x digitaal te kunnen zoomen, maar het blijft een gadget-optie in plaats van een haalbare optie voor dagelijks gebruik. Net zoals de Note 20 Ultra biedt dit model je vandaag de beste fotokwaliteit die je op een smartphone kan vinden (waarmee deze op een haar na de iPhone 12 Pro Max verslaat).  • Op het vlak van batterij-autonomie is deze smartphone een goede leerling (37 uur in onze test), maar niet de beste van de klas. De batterij (5 000 mAh) is voldoende voor een dag intensief gebruik.
  • En qua breekbaarheid? De smartphone beschikt over een goede weerstand en hield slechts een paar krassen en blutsen over van onze zeer veeleisende valtest.
  • S-Pen: de Ultra is nu compatibel met de S-Pen, die voorheen was voorbehouden aan de Note-reeks. Deze kleine stylus kan worden gebruikt om met de hand aantekeningen te maken of om op het scherm te tekenen, of om elektronische documenten te ondertekenen. Merk op dat deze niet in de doos is inbegrepen (+€ 39,99) en dat je die, in tegenstelling tot bij de Note, niet in het omhulsel kunt opbergen.

Wat deze Ultra zo sterk maakt, is dat hij de meeste kwaliteiten van voorganger S20 Ultra behoudt. Het is dus eerder een update dan een echte (r)evolutie. De S21 Ultra voegt zich zeker bij de club van de meest krachtige smartphones, maar we kunnen terecht kritiek hebben op zijn formaat (groot en zwaar), het ontbreken van een snellader voor een toestel van deze prijs, evenals het ontbreken van een geheugenkaartsleuf en een jack-aansluiting.

Lees het vervolg van onze analyse van dit nieuwe Samsung-gamma op de volgende pagina.