Nieuws

De nieuwigheden van 2019 op smartphonevlak: onze bevindingen

01 maart 2019

Het Mobile World Congress 2019, dé hoogmis op het vlak van mobiele technologie, loopt op zijn einde. Hieronder lees je wat wij als belangrijkste trends hebben onthouden. Er ging dit jaar veel aandacht naar de plooibare smartphone, al rijzen er veel vragen bij hun prijs en stevigheid. Daarnaast lijkt 5G zijn opwachting te maken, al lijkt het nog wat te vroeg voor een brede marktintroductie.

Hoe je het nu draait of keert, met het scherm naar binnen of het scherm naar buiten: dé nieuwigheid van 2019 is de plooibare smartphone. De belofte: door het scherm van je smartphone open te vouwen, tover je een tablet tevoorschijn. Op het Mobile World Congress in Barcelona werden recent de eerste modellen voorgesteld.

Iedereen plooibaar

Bij Samsung ging de Galaxy Fold met alle aandacht lopen. Deze smartphone heeft in gesloten toestand een 4,6 inch groot scherm, dat je kunt openvouwen tot een scherm van 7,3 inch. Dit nieuwe type model belooft ook op technologisch vlak uit te blinken, met een energiezuinige processor, 12 GB werkgeheugen en verschillende camera's. Het toestel zal normaal vanaf het derde kwartaal van 2019 te koop zijn.

samsung

Samsungs grootste concurrent, Huawei, komt met de Mate X. Eveneens een plooibaar toestel, maar wel met een ander design. Hun versie draait namelijk omgekeerd om, met een scherm aan voor en achterzijde, die in 'opengeplooide' toestand samen een 8 inch-scherm vormen. Ook hier binnenin enkel het allerbeste materiaal. De lanceringsdatum is echter nog niet gekend, vermoedelijk mogen we het toestel in de loop van de tweede helft van dit jaar verwachten.

 huawei

Wat met de weerbaarheid?

De next big thing voor technologiefreaks? Best eerst even stilstaan bij enkele mogelijke minpunten van deze plooibare toestellen, te beginnen bij de prijs. Alhoewel de officiële Belgische prijzen nog niet gekend zijn, staat het wel al vast dat zowel de Galaxy Fold als de Mate X extreem hoge prijzen zullen krijgen en ergens rond de € 2 000 zullen gaan kosten. Met dat budget koop je vandaag een topsmartphone plus een premiumtablet.

Bovendien laten de merken niks los over de stevigheid van dergelijke toestellen. Eerst en vooral de enorme technische uitdaging die het scharnier vormt, om nog maar te zwijgen over het scherm dat duizenden plooibeurten zal moeten aankunnen. Vergeef ons dus onze eerste voorzichtigheid rond de hype van deze nieuwe technologie. Binnen de smartphonewereld, waar het de afgelopen tijd wat zoeken was naar echte vernieuwing, is elke vorm van innovatie uiteraard meegenomen ... Toch zijn we van mening dat deze nieuwe producten eerst zichzelf moeten bewijzen en dat hun prijzen sterk zullen moeten dalen vooraleer we er echt wild van worden.

En plots was er 5G

Een andere hype zijn de eerste 5G-compatibele smartphones. De fabrikanten surfen mee op de mogelijkheden van de nieuwe technologie door nieuwe toestellen uit te brengen met 5G-modem of door deze modem te integreren in bestaande toestellen.

5G belooft downloadsnelheden tot 1 gigabit/seconde (in theorie zelfs 20 gigabit/seconde). Dankzij deze snelheden zullen we veel minder tijd nodig hebben om foto's, video's enz. te downloaden. Toch lijkt vandaag niemand een groot probleem te hebben met de downloadsnelheden van 4G. De grote vraag is dan ook of we 5G wel echt nodig hebben. Voor de concrete toepassingen moeten we dan ook eerder kijken naar het Internet of Things en zelfrijdende voertuigen, dus in mindere mate naar de impact op ons smartphonegebruik.

Bovendien, en niet onbelangrijk, zal 5G waarschijnlijk ten vroegste in 2020 beschikbaar zijn in België. Er is dus geen enkele reden om naar de winkel te rennen voor de eerste compatibele toestellen tegen 'early adopter'-prijzen.

Focus op foto en video

Sommige fabrikanten blijven voorlopig weg van de plooibare smartphones, maar gebruiken de klassieke vormfactor van de smartphone om deze met een aantal specifieke mogelijkheden uit te rusten. Zo voorziet Nokia de achterzijde van haar 9 Pureview van maar liefst 5 cameralenzen. Elke lens krijgt een aparte functie (groothoek, diepte, optische zoom enz). Zo hoopt de Finse fabrikant de allerbeste foto's te kunnen garanderen, ongeacht de omgeving van de gebruiker. We zullen dit nagaan bij ons labotests. De Nokia 9 Pureview zou vanaf 1 april 2019 verkrijgbaar moeten zijn voor zo'n € 599.

nokia

Sony stelde de Xperia 1 voor. Dankzij zijn 6,5 inch grote “CinemaWide-scherm met originele filmverhouding richt het toestel zich specifiek op het afspelen van video's. Dit model zal verkrijgbaar zijn in de lente van 2019 voor een prijskaartje van € 999.

sony

Het Chinese Oppo toonde de 10x optische zoom die zijn ingenieurs ontwikkelden. Hiermee zou een van de laatste euvels moeten worden weggewerkt waar smartphones op fotovlak nog mee kampen, namelijk het gebrek aan optische zoom. Het valt uiteraard nog af te wachten of de andere parameters voor een goede foto hier niet onder lijden. De eerste smartphone met zo'n zoom zou nog dit jaar zijn intrede moeten doen.

oppo

Xiaomi ten slotte stelt met de Mi 9, Mi 9 Pro en Mi 9 SE verschillende versies voor van zijn highend-toestel. Over de prijzen werd nog niks vrijgegeven. Zoals de traditie van het merk het voorschrijft, zou dit echter wel een belangrijk concurrentieel argument moeten vormen.

 xiaomi

Zodra ze in België beschikbaar zijn, onderwerpen we alle toestellen natuurlijk aan grondige tests. We zullen de resultaten zo snel mogelijk opnemen in onze smartphone-koopwijzer. Hier kun je vanaf nu sowieso al ons verdict raadplegen over de huidige smartphones.

 

 

 

69 Goede
kwaliteit
vanaf  670,00
68 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  192,59
67 Goede
kwaliteit
vanaf  329,00