Nieuws

Met de Galaxy S10 gaat Samsung voor voorzichtige innovatie

22 februari 2019
galaxy s10

Samsung heeft zonet de tiende telg van haar Galaxy S-reeks voorgesteld. De laatste versie, beschikbaar vanaf 8 maart, komt er in 3 modellen: S10e, S10 en S10+. Wij probeerden de eerste exemplaren al uit en geven je onze indruk over deze smartphone, die niet zo heel sterk verschilt van zijn voorganger.

In de marge van het officiële Samsung-event in San Francisco waren we op 20 februari aanwezig op de Brusselse presentatie van de tiende Galaxy S, de meest recente smartphone van de Koreaanse fabrikant. Deze komt er in drie versies die vooral qua afmetingen van elkaar verschillen en allemaal op Android 9.0 draaien.

  • S10e: 5,8 inch – € 749 (128GB)
  • S10: 6,1 inch – € 899 (128GB), € 1 149 (512GB)
  • S10+: 6,4 inch – € 999 (128GB), € 1 249 (512GB), € 1 599 (1TB)

Qua design scheert het toestel dankzij zijn minieme schermranden zeer hoge toppen. De S10e (Full HD) heeft een lagere schermresolutie dan de andere twee versies en ook dan oudere modellen als de S9 en de Galaxy Note 9, die telkens over een “quad HD”-scherm beschikken (deze staat standaard uitgeschakeld en moet je via de instellingen zelf activeren).

Camera speelt een hoofdrol

De frontcamera is verwerkt in het scherm zelf, vlak bij de bovenrand van het toestel. Zo is Samsung er in geslaagd om de “iPhone”-notch (een uitsnede in de bovenkant van het scherm) te vermijden, die ook door alle andere concurrenten gebruikt wordt. De Galaxy S10+ krijgt een tweede frontcamera waardoor je een optisch bokeheffect kunt creëren (een onscherpe achtergrond). Bij de S10e en de S10 wordt dit effect softwarematig verkregen.

Anderzijds kreeg de hoofdcamera een nieuwe ultra-groothoeklens om het bereik van de camera nóg groter te maken. Op videovlak lijkt het erop dat Samsung je GoPro overbodig wil maken dankzij een “Super Steady”-beeldstabilisatie. Hierdoor worden de beelden van beide camera's aan de achterzijde gecombineerd (standaard op het hele gamma).

Nieuwe vingerafdrukscanner

Waar Samsung in de vorige modellen met een oogscanner werkte, schakelt het nu over op een “Ultra Sonic”-scanner, die in het scherm van de S10 en S10+ verwerkt zit. De Koreaanse fabrikant is zelf vol lof over deze nieuwe scanner, die ook bij extreme temperaturen of bij natte vingers perfect zijn werk zou doen. De S10e daarentegen heeft een “klassieke” vingerafdrukscanner aan de rechterzijde van het toestel.

Alle S10-modellen worden standaard geleverd met een reeds geplaatste screenprotector. Deze keuze dient een dubbel doel: enerzijds beschermt de folie het scherm natuurlijk beter tegen krassen. En anderzijds vreest het merk ook dat screenprotectors van andere merken niet goed zouden werken met de nieuwe vingerafdrukscanner.

Weinig vernieuwing in vergelijking met S9

Op technisch vlak is er, los van de ultragroothoeklens en de nieuwe vingerafdrukscanner, weinig verschil ten opzichte van de S9. Belangrijk om te weten evenwel is dat de 3 varianten van de S10 een audiojack hebben: goed nieuws, temeer omdat de rechtstreekse concurrenten van Samsung dit op hun laatste modellen niet meer aanbieden.

Qua opslag ziet de fabrikant het voor de S10 groots, met opslagmogelijkheden vanaf 128GB tot zelfs 1TB voor de S10+. Via een microSDkaart kun je het interne geheugen met 512GB uitbreiden. Bovendien kan dit geheugenkaartslot ook gebruikt worden voor een tweede simkaart.

Net zoals al het geval was bij de Mate 20 Pro van Huawei, laat ook de S10 toe om andere draadloze toestellen op te laden, zoals bijvoorbeeld de nieuwe Galaxy Budsoortjes of de Galaxy Watch. Het volstaat om het accessoire op de achterzijde van de smartphone te leggen.

Samenvattend kunnen we stellen dat de S10 eerder een grondige evolutie is dan een revolutie. Toch zou Samsung dankzij het nieuwe flagshiptoestel vanaf 8 maart opnieuw een hoofdrol moeten kunnen opeisen binnen de markt van de krachtigste smartphones. Onze labotesten zullen deze status definitief bevestigen of ontkrachten. We zullen de resultaten zo snel mogelijk opnemen in onze smartphonekoopwijzer. Hier kun je vanaf nu sowieso al ons verdict raadplegen over de andere Samsungtoestellen.

APPLE IPHONE 13 PRO 1TB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.129,00
APPLE IPHONE 13 PRO 512GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.499,00
APPLE IPHONE 13 PRO MAX 512GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.599,00
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies