Nieuws

Niet-conforme laders en batterijen: laad je toestellen veilig op

10 juli 2020
Niet-conforme laders en batterijen: laad je toestellen veilig op

Tot 65 % van de laders en iets meer dan 10 % van de batterijen blijken niet conform te zijn, zo blijkt uit het meest recente rapport rond de veiligheid van consumentenproducten (CASP 2019) van de Europese Commissie. De oorzaken lopen sterk uiteen, gaande van administratieve tekortkomingen tot echte technische problemen (oververhitting, ontploffingsgevaar). Hierbij wat info en tips om je te beschermen.

De (slechte) resultaten van de batterijen

Tal van producten die we dagelijks gebruiken (en vaak op zak hebben) bevatten batterijen. Met onze smartphones, tablets, computers en zelfs elektrische sigaretten bevinden we ons steeds dicht in de buurt van veel batterijen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je deze batterijen veilig kunt gebruiken. We kennen allemaal het fenomeen van hete batterijen en soms zelfs verhalen van ontploffende batterijen. Een risico dat zeker niet denkbeeldig is.

Voor alle landen die aan CASP 2019 deelnamen, werden 92 batterijen geselecteerd :

  • 31 smartphonebatterijen
  • 37 powerbanks
  • 24 batterijen voor e-sigaretten (batterijen van het type 18650).

Iets meer dan 1 op 10 batterijen blijkt niet-conform (13 % van de smartphonebatterijen, 14 % van de powerbanks en 4 % van de batterijen voor e-sigaretten).

 

In België werden 7 batterijen onderzocht (2 van smartphones, 3 powerbanks, 2 voor e-sigaretten). Hiervan beantwoordden er volgens de FOD Economie slechts vier aan de administratieve eisen. Wat de technische tests betreft, bleek slechts één in België bemonsterde batterij niet conform. Naar aanleiding van deze resultaten voerde de FOD Economie een risicoanalyse uit op basis van deze non-conformiteiten en bijgevolg op basis van de gevaren die de onderzochte producten inhielden. De niet-conforme batterij van een e-sigaret vertoonde een ernstig risico aangezien deze ontplofte tijdens een externe kortsluitingstest. Deze werd ook verdacht van namaak en werd dus aangemeld in RAPEX.
 
Hoe ga je best om met de smartphonebatterij die je steeds op zak hebt ? Moet je deze telkens volledig laten leeglopen ? Lees onze tips in het artikel « Tien vragen over je batterij  » (in de rubriek Resources aan de rechterkant).

 

Welke risico's houden batterijen in ?

Bij oververhitting kunnen de batterijen vuur vatten. Bij een beschadigde of verouderde batterij is de kans op oververhitting behoorlijk groot. Probeer nooit zelf een beschadigde batterij te herstellen.

Batterijen van telefoons, tablets of computers kunnen oververhitten wanneer het toestel in een tas of in je jas- of broekzak zit. Merk je dat je batterij uitzonderlijk heet wordt? Haal ze dan onmiddellijk uit de lader en overweeg ze te vervangen.

Vermijd om je toestellen op te laden op hete plaatsen, zoals in de volle zon of naast een verwarmingstoestel.

Gebruik de aanbevolen batterij in functie van het type toestel.

Een nieuwe gsm nodig ? Controleer dankzij onze koopwijzer voor smartphones de autonomie van de huidige batterijen vóór je aankoop.

 

APPLE IPHONE 13 PRO 1TB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.129,00
APPLE IPHONE 13 PRO 512GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.499,00
APPLE IPHONE 13 PRO MAX 512GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.599,00