Nieuws

Sony lanceert nieuwe versie van Xperia 1

24 februari 2020

Sony presenteerde onlangs zijn nieuwe smartphonegamma, waaronder ook een nieuwe versie van de Xperia 1, die dit voorjaar op de markt zal komen. De Xperia 1 II, te koop voor zo'n € 1 199, is compatibel met 5G. Het model is opnieuw voorzien van een mini jack, alsook van een OLED 4K-scherm van 21:9. Eindelijk een Xperia die aan onze verwachtingen voldoet?

We hebben een soort haat-liefdeverhouding met Sony Xperia. Onze eerste indruk is vaak goed omdat de technische fiche veelbelovend is, de afwerking verfijnd, de schermkwaliteit geweldig en de processor heel krachtig. Maar zodra de testresultaten uit ons labo binnenkomen verdwijnt onze opwinding zoals de lucht uit een soufflé. De fotokwaliteit en de batterijautonomie – twee essentiële criteria – blijken dan onvoldoende voor een smartphone die pretendeert bij het topgamma te horen en daar ook het prijskaartje van draagt.Bij de presentatie van de Xperia 1 versie II stellen we ons dus de vraag hoeveel gebakken lucht we voorgeschoteld krijgen.

Een duidelijk afgebakend doelpubliek

Het is moeilijk om evenveel gewicht in de strijd te gooien als de marktleiders Samsung, Apple of Huawei.

Daarom heeft Sony beslist om zijn pijlen specifieker te richten op creatievelingen, cinefielen en andere gamers in plaats van op het grote publiek. Zo zien we dat de Sony smartphones meer compatibel worden met de eigen fotocamera’s uit het topgamma, een betere autofocus hebben, meer creatieve mogelijkheden bieden om je video’s te monteren en teruggrijpen naar de mini jackaansluiting. Sony legt het accent op hoge resolutie geluidskwaliteit en blijft er – net als wij trouwens – van overtuigd dat de goede oude kabel daar onontbeerlijk voor is. Al een positief punt dus, zeker als je weet dat die kabelaansluiting op de meest recente smartphones overboord werd gegooid.

OLED 4K : ja, maar …

Voor de beeldkwaliteit zet Sony in op een OLED-scherm in 4K! Dat oogt mooi op papier, maar … voor een smartphone is dat volgens ons nutteloos.

Zo’n hoge resolutie dreigt zich trouwens te wreken op de batterijautonomie. Gelukkig werd de batterijcapaciteit verhoogd naar 4 000 mAh. Dat zal waarschijnlijk nog altijd niet genoeg zijn om de enorme energieconsumptie van een 4K-scherm te compenseren. De schermgrootte blijft dezelfde als die van de Xperia 1 uit 2019: 6,5 inch en een verhouding van 21 op 9. Dat laatste is wel heel interessant, want je hebt zo een groot scherm, maar tegelijkertijd een toestel dat goed in de hand ligt.

+ ToF-sensor

Achteraan het toestel bevinden zich drie cameralenzen en een ToF-sensor (dat staat voor “Time of Flight”) om de diepte te meten. De brandspuntsafstand van de hoofdlens is 24 mm, van de groothoeklens 16 mm en van de telelens 70 mm. Alle drie hebben ze een resolutie van 12 megapixels. Dat kan weinig lijken in 2020, maar we verwachten toch betere resultaten, vooral van de hoofdlens die trouwens ook groter is en een sensorgrootte heeft van 1/1.7” om meer licht mee op te vangen. Zoals steeds is de grootte van de sensor belangrijker dan het aantal pixels.

Waterdichtheid

Sony heeft ook werk gemaakt van een snelle autofocus met oogherkenning. 
Wat betreft de andere kenmerken, valt op dat de nieuwe Xperia compatibel is met 5G (hoewel dat in onze contreien nog niet beschikbaar is), over 8 GB RAM-geheugen beschikt, 256 GB opslagruimte heeft en kan pronken met een IP65/68 certificaat wat betekent dat het toestel waterbestendig is. 

De nieuwe Xperia 1 II zal in de winkel liggen vanaf dit voorjaar en de richtprijs is € 1 199. We zullen zeer binnenkort weten of de batterijautonomie en fotokwaliteit voldoende zijn verbeterd om zijn status waar te maken. Andere nieuwe smartphones van Sony die worden gelanceerd zijn de Xperia 10 II (€ 369) en de Xperia L4 (ongeveer € 200).

Toe aan een nieuwe smartphone? Neem eerst een kijkje in onze koopwijzer smartphones.

Vergelijk smartphones