Nieuws

Sony lanceert nieuwe versie van Xperia 1

24 februari 2020

Sony presenteerde onlangs zijn nieuwe smartphonegamma, waaronder ook een nieuwe versie van de Xperia 1, die dit voorjaar op de markt zal komen. De Xperia 1 II, te koop voor zo'n € 1 199, is compatibel met 5G. Het model is opnieuw voorzien van een mini jack, alsook van een OLED 4K-scherm van 21:9. Eindelijk een Xperia die aan onze verwachtingen voldoet?

We hebben een soort haat-liefdeverhouding met Sony Xperia. Onze eerste indruk is vaak goed omdat de technische fiche veelbelovend is, de afwerking verfijnd, de schermkwaliteit geweldig en de processor heel krachtig. Maar zodra de testresultaten uit ons labo binnenkomen verdwijnt onze opwinding zoals de lucht uit een soufflé. De fotokwaliteit en de batterijautonomie – twee essentiële criteria – blijken dan onvoldoende voor een smartphone die pretendeert bij het topgamma te horen en daar ook het prijskaartje van draagt.Bij de presentatie van de Xperia 1 versie II stellen we ons dus de vraag hoeveel gebakken lucht we voorgeschoteld krijgen.

Een duidelijk afgebakend doelpubliek

Het is moeilijk om evenveel gewicht in de strijd te gooien als de marktleiders Samsung, Apple of Huawei.

Daarom heeft Sony beslist om zijn pijlen specifieker te richten op creatievelingen, cinefielen en andere gamers in plaats van op het grote publiek. Zo zien we dat de Sony smartphones meer compatibel worden met de eigen fotocamera’s uit het topgamma, een betere autofocus hebben, meer creatieve mogelijkheden bieden om je video’s te monteren en teruggrijpen naar de mini jackaansluiting. Sony legt het accent op hoge resolutie geluidskwaliteit en blijft er – net als wij trouwens – van overtuigd dat de goede oude kabel daar onontbeerlijk voor is. Al een positief punt dus, zeker als je weet dat die kabelaansluiting op de meest recente smartphones overboord werd gegooid.

OLED 4K : ja, maar …

Voor de beeldkwaliteit zet Sony in op een OLED-scherm in 4K! Dat oogt mooi op papier, maar … voor een smartphone is dat volgens ons nutteloos.

Zo’n hoge resolutie dreigt zich trouwens te wreken op de batterijautonomie. Gelukkig werd de batterijcapaciteit verhoogd naar 4 000 mAh. Dat zal waarschijnlijk nog altijd niet genoeg zijn om de enorme energieconsumptie van een 4K-scherm te compenseren. De schermgrootte blijft dezelfde als die van de Xperia 1 uit 2019: 6,5 inch en een verhouding van 21 op 9. Dat laatste is wel heel interessant, want je hebt zo een groot scherm, maar tegelijkertijd een toestel dat goed in de hand ligt.

+ ToF-sensor

Achteraan het toestel bevinden zich drie cameralenzen en een ToF-sensor (dat staat voor “Time of Flight”) om de diepte te meten. De brandspuntsafstand van de hoofdlens is 24 mm, van de groothoeklens 16 mm en van de telelens 70 mm. Alle drie hebben ze een resolutie van 12 megapixels. Dat kan weinig lijken in 2020, maar we verwachten toch betere resultaten, vooral van de hoofdlens die trouwens ook groter is en een sensorgrootte heeft van 1/1.7” om meer licht mee op te vangen. Zoals steeds is de grootte van de sensor belangrijker dan het aantal pixels.

Waterdichtheid

Sony heeft ook werk gemaakt van een snelle autofocus met oogherkenning. 
Wat betreft de andere kenmerken, valt op dat de nieuwe Xperia compatibel is met 5G (hoewel dat in onze contreien nog niet beschikbaar is), over 8 GB RAM-geheugen beschikt, 256 GB opslagruimte heeft en kan pronken met een IP65/68 certificaat wat betekent dat het toestel waterbestendig is. 

De nieuwe Xperia 1 II zal in de winkel liggen vanaf dit voorjaar en de richtprijs is € 1 199. We zullen zeer binnenkort weten of de batterijautonomie en fotokwaliteit voldoende zijn verbeterd om zijn status waar te maken. Andere nieuwe smartphones van Sony die worden gelanceerd zijn de Xperia 10 II (€ 369) en de Xperia L4 (ongeveer € 200).

Toe aan een nieuwe smartphone? Neem eerst een kijkje in onze koopwijzer smartphones.

Vergelijk smartphones

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

14 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/01/2022

Ik kocht vorige week een refurbished iPhone 12 mini bij Swappie. Bij de bestelling had je de keuze uit 'redelijk', 'heel goed' en 'als nieuw'. Ik koos voor de 'als nieuw'-optie. Bij levering bleek het toestel echter verschillende krassen op zowel de voor-als de achterkant te hebben. Via de klantendienst stuurde ik (samen met foto's als bewijs) een klacht. De volgende dag kreeg ik reeds een mailtje terug. Het bedrijf was akkoord met mijn klacht en zal een terugstorting doen (verschil tussen 'als nieuw' en 'heel goed'). Een erg correcte houding van Swappie. Ik moest zelfs 'test aankoop' niet vermelden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/10/2021

Wegens slechte dekking (3G) van Orange adviseert men mij een eenvoudige smartphone (4G) te kopen, dan kan ik met een Femtocell (werkt alleen op 4G) de dekking versterken. Dus zoek ik de goedkoopste smartphone om alleen te bellen en te sms'en. Er zouden al modellen zijn voor 60 à 70 €, maar ik kan ze niet vinden. Iemand?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021
, Gereageerd:

Ik geef je even de goedkoopste smartphone mee die bij ons Beste Koop is, je vindt hem vanaf 112 euro: https://bit.ly/30mnSqy ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/09/2021

kan iemand me vertellen welke smartphone ook een een goede gps heeft voor ergens te komen waar er geen wifi is bv als je gaat mountainbiken of je aan geo-coachen gaat doen? Ik heb al gelezen op de de site van Xiaomi, dat de mi versie en poco f serie beschikken over L1 en L5 gps-kruislocatie. Bij andere gsm's heb ik dat nog niet kunnen achterhalen, zelf op de site van Test Aannkoop niet.
Mvg rudi

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2021
, Gereageerd:

Dag Rudi, wij publiceren deze score niet omdat de overgrote meerderheid van de smartphones die tegenwoordig worden verkocht, goed presteren op het gebied van GPS-nauwkeurigheid. Omwille van de leesbaarheid publiceren wij deze score niet, maar hij telt natuurlijk wel mee voor de eindscore.  

Dit zijn de smartphones die het hoogst scoorden voor GPS:

Samsung

Galaxy Z Flip 5G, 256GB

Oppo

Find X2 Lite 128GB

Huawei

P40 Pro Plus 5G

Samsung

Galaxy M51 128GB

Xiaomi

Mi 10T Lite 64GB, 5G

Xiaomi

Mi 10T Lite 128GB 5G

OnePlus

8T 128GB, 5G

OnePlus

8T 256GB, 5G

Realme

7 Pro 128GB

Huawei

Mate 40 Pro, 256GB

Samsung

Galaxy A42, 5G

Samsung

Galaxy A42 5G 128GB Single Sim

Realme

7, 5G, 128GB

Xiaomi

Redmi Note 9T 64GB

Xiaomi

Redmi Note 9T 128GB

Xiaomi

Mi 11 5G 256GB

Xiaomi

Mi 11 5G 128GB

Oppo

Find X3 Pro 5G, 256GB

Oppo

Find X3 Lite 5G, 128GB

Oppo

Find X3 Neo 5G, 256GB

Samsung

Galaxy A52, 128 GB

Samsung

Galaxy A52 5G, 128GB

Samsung

Galaxy A52 5G 128GB Single Sim

Samsung

Galaxy A72, 128GB

OnePlus

9, 128GB

OnePlus

9, 256GB

Oppo

A74, 5G, 128GB

Xiaomi

Mi 11 Lite 5G, 128GB/8GB

^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/05/2021

Heb gisteren een Xiaomi redmi 9a gekocht ik raad deze duidelijk af internet werkt niet , fotoapparaat gaat 1 maal op 4 , batterij leeg op 2uur tijd zonder intens gebruik met technische dienst van Xiaomi gepraat en zij zeggen gewoon is ons probleem niet

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021
, Gereageerd:

 Hallo Jean Louis, we hebben de Xiaomi Redmi 9a, een smartphone op instapniveau onder de €100, niet getest. Maar ik heb je probleem toch even voorgelegd aan onze experts. 

Wat internet betreft, moet je nagaan of het mobiele data is (controleer bij de operator of het toestel goed geconfigureerd is) of wifi (controleer of je de juiste logins/wachtwoord hebt ingevoerd). Onze exerts hebben nooit andere meldingen van een algemeen probleem met de Redmi 9a ontvangen.  

Wat de batterij betreft, dit is vrij verrassend omdat de ingebouwde batterij consistent is (5000 mAh). Als je toestel slechts 2 uur kan werken, kan je het beter terugbrengen naar de winkel waar je het hebt gekocht, want dit lijkt op een technisch probleem. 

Ter informatie, onze beste aankopen liggen meestal rond de 150€ omdat ze een betere prijs/kwaliteitsverhouding bieden dan smartphones onder de 100€ die een veel minder bevredigende algemene kwaliteit hebben. Meer info vind je hier: https://www.test-aankoop.be/hightech/gsms-en-smartphones/test/gsm-s-en-smartphones/resultaten ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2020

Nieuwe smartphone gekocht Xiaomi mi 10 lights 5G 128gb. Prachtig toestel gekocht bij krefel de prijs van €259. Vandaag 10 uur en 7 minuten standby en 2 uur en 27 actief en heb nog een batterij van 83%.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/05/2021
, Gereageerd:

Goeiedag Mr De Jozef Groof,nu nog steeds tevreden over dit toestel aub ? Met dank +groeten

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/05/2021
, Gereageerd:

Goeiedag Mr. De Groof,nu nog steeds tevreden over uw toestel aub ? Met dank + grtjes,Jeannine Schaerlaeken

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2021
, Gereageerd:

Degelijk toestel, alles werkt naar believen, goede batterij soms 2 dagen. Zeer duidelijke foto's.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/10/2020

Er zou ook een ban moeten komen voor dit toestel daar ze geen gehoor geven om de usb c te gebruiken. Wie niet wil luisteren zou een verbld moeten krijgen om nog verkocht te mogen worden. Europa schiet eens wakker als de u.s dat kan moet het hier ook wel kunnen.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/10/2020

Ontgoocheling

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/12/2021
, Gereageerd:

Nieuwe smartphone, oude simkaart werkt niet in nieuwe smartphone.
Dus heb ik een nieuwe simkaart besteld.
Welke operater zou u aanraden om enkel bevestigings SMS berichten te ontvangen om te registreren op sites?
Gratis bellen doe ik wel in Whatsup, dus ik heb geen abonnement / bundel nodig. Ik ben zelfs niet van plan om met de simkaart SMS berichten te versturen.
Zogenaamd Gratis SIM kaart van Lycamobile thuisgestuurd.
Hun registratie formulier werkt niet:
rm.lycamobile.be/.../Registration
Ik heb mijn Belgishe Identiteitskaart gescand maar hun site werkt niet.
Het is een nieuwe Lycamobile Prepaid simkaart die ze met de post stuurde.
Ik kan niet verplicht worden om een indisch groentewikeltje (of vlaams krantenwikeltje) te betalen om mijn zogenaamd gratis Lycamobile Prepaid simkaart te activeren.
Lycamobile heeft in Belgie afgedaan.

Community

Doe je mee ?

test

Gerelateerde discussies