Nieuws

Nieuwe Samsung Galaxy S-modellen: onze eerste indruk

12 februari 2020

Samsung heeft vandaag de nieuwe versie van zijn Galaxy S voorgesteld. Die wordt niet de S11, maar wel S20 gedoopt. Voor de gelegenheid onthulde de Zuid-Koreaanse fabrikant drie modellen van zijn vlaggenschip: de Galaxy S20, S20+ en de gigantische S20 Ultra. En dan is er nog de Z Flip, de eerste vouwbare smartphone die in België zal worden verkocht. Onze eerste indruk.

Galaxy S20 en S20+

De Galaxy S20 en S20+ verschillen weinig van elkaar. Beide modellen gebruiken dezelfde processor (Exynos 990) en dezelfde displaytechnologie (Super Amoled). Allebei zijn ze uitgerust met 8 GB RAM en 128 GB opslaggeheugen (uit te breiden met een microSD-kaart).

Esthetisch gezien heeft Samsung wel enkele wijzigingen aangebracht: de frontcamera is nog steeds geïntegreerd in het scherm, maar in de plaats van aan de zijkant bevindt die zich nu centraal aan de bovenkant. Verder staan de fotosensoren op de achterkant gegroepeerd in de linkerbovenhoek in plaats van in een horizontaal balkje.

Helaas geen mini-jack meer

Een andere nieuwigheid, die we ten zeerste betreuren, is de verdwijning van de mini-jackaansluiting. De Galaxy S was nog een van de laatste series telefoons die zo’n aansluiting hadden. Om met je favoriete bekabelde oortjes of koptelefoon naar muziek te kunnen blijven luisteren moet je dus een adapter kopen.

Een vlottere weergave

Zoals gebruikelijk bij Samsung zijn de schermen zeer fraai vormgegeven en bieden ze een voor het oog aangename weergave. De nieuwe versie maakt gebruik van Amoled-panelen met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat een vlottere weergave mogelijk maakt, maar ook meer energie verbruikt. Om energie te besparen kun je via de instellingen wel terugkeren naar een normale verversingssnelheid (60 Hz).

De batterijen hebben echter een grote capaciteit (4000 mAh voor de S20 en 4500 mAh voor de S20+), dus op het vlak van autonomie zou je je geen zorgen moeten maken. Wel jammer dat de toestellen worden geleverd met een 25W-lader, terwijl ze tot 45W kunnen opladen, maar Samsung verkoopt deze krachtigere lader apart …

S20 ligt beter in de hand

Het belangrijkste verschil tussen de twee modellen zit hem in hoe ze in de hand liggen. Met 6,2 inch ziet de Galaxy S20 er bijna compact uit naast zijn broers, maar het is nog steeds een imposante smartphone in vergelijking met amper een paar jaar geleden. Toch heeft dit model ons het meest overtuigd omdat het zonder al te veel moeite met één hand kan worden gebruikt en redelijk licht is (163g).

Samsung Galaxy S20 samsung galaxy s20+

Links de S20, rechts de S20+. De S20 ligt een pak beter in de hand: de duim bevindt zich niet zo ver van de bovenkant van het scherm.

Weinig vernieuwing op vlak van fotografie

Op het gebied van fotografie heeft Samsung de S20 en S20+ verbeterd, maar er is niets bijzonder revolutionairs aan. Alleen de S20+ heeft een extra ToF-sensor om de scherptediepte beter te beheren en meer realistische portretten te leveren.

Onze eerste indruk is goed, ook al moeten sommige details nog worden verfijnd in de uiteindelijke versie van de software – de toestellen die we konden uitproberen waren niet de definitieve versie. Van zodra ze beschikbaar zijn, zullen we hun foto- en videoprestaties (ze zijn in staat om in 8K te filmen) zeker testen.

Hun prijskaartje:

  • Galaxy S20, 128 GB: € 899
  • Galaxy S20+, 128 GB: €999

Galaxy S20 Ultra

Met zijn 6,9 inch-scherm en 222 g is de Galaxy S20 Ultra gigantisch, net als zijn prijs. Dit toestel is ontworpen voor technologieliefhebbers en professionals. 

Deze smartphone beschikt over een indrukwekkende fotomodule, met een zeer grote zoom waarmee je objecten op verre afstand kunt vastleggen. Samsung noemt het zelf de "100x Space Zoom". Echt tot 100x inzoomen zal zonder statief om de camera te stabiliseren erg moeilijk zijn. Maar wanneer we de zoom uitprobeerden voor een kortere afstand, waren de resultaten wel al overtuigend.

De Ultra is het enige van de nieuwe modellen dat met 5G is uitgerust. Op de uitrol van het 5G-netwerk in ons land is het wel nog wachten.

De configuratie van dit toestel is tot slot zeer krachtig en is in twee versies verkrijgbaar: één met 12 GB RAM en 128 GB opslaggeheugen en een krachtigere met 16 GB RAM en 512 GB opslaggeheugen.

Het prijskaartje van deze Formule1-smartphone is op zijn zachtst gezegd niet min:

  • Galaxy S20 Ultra 128 GB: € 1 349
  • Galaxy S20 Ultra 512 GB: € 1549

Z Flip, de eerste vouwbare smartphone

De echte nieuwigheid van deze Samsung-aankondigingen is uiteindelijk de komst van de Galaxy Z Flip, het eerste vouwbare smartphonemodel dat in België zal worden verkocht.

In tegenstelling tot de Galaxy Fold, die ook door Samsung werd ontwikkeld maar niet in België verkocht, opent dit model als een make-uppalet of schelp. Het ontwerp doet denken aan de oude uitklapbare telefoons. Eens dichtgevouwen is het toestel vrij compact, maar nog wel redelijk dik vanwege het scharnier en de twee randen. Het heeft een klein extern display waarop je meldingen kunt bekijken en die dienstdoet als zoeker om foto's te maken als de telefoon gesloten is.

Samsung heeft het scharnier van de smartphone verstevigd waarmee deze vouwbare telefoon meer stevigheid uitstraalt. Een van de nieuwigheden is dat je de Z Flip half kunt openen en vastzetten op 90 graden, zodat je hem op een tafel kunt zetten en jezelf kunt filmen zoals bij een laptop. Handig voor bijvoorbeeld videogesprekken. Ondanks dat het scherm in uitgeklapte toestand 6,7 inch groot is, is de smartphone handig in gebruik en gemakkelijk vast te houden.

 

 

 

Vouw blijft zichtbaar

Nog nieuw is dat het scherm niet gemaakt is van plastic zoals de eerste modellen in zijn soort, maar van ultradun glas dat krasbestendiger zou moeten zijn. De enige teleurstelling in het ontwerp is dat de vouw zichtbaar blijft, al is ze discreet en niet bijzonder vervelend als je het scherm voor je houdt.

Toch kunnen we deze smartphone met een prijskaartje van € 1 509 moeilijk beschouwen als een toestel voor de gewone consument, maar eerder voor welgestelden of technofielen. Al zien we met de lancering van deze Flip een nieuwe trend in smartphoneland die in de toekomst toch een breder publiek zou kunnen bereiken en ervoor kan zorgen dat de alsmaar groter wordende schermen in onze broekzak blijven passen.

Eens de definitieve versies van deze nieuwe toestellen beschikbaar zijn en we ze uitvoerig kunnen testen, brengen we je op de hoogte van hun resultaten. Tot nu toe hebben we 112 smartphone-modellen getest en 9 toestellen worden momenteel aan tests onderworpen. Ontdek alle resultaten in onze koopwijzer smartphones.

Vergelijk smartphones