Nieuws

iPhone Xs, Xs Max en XR: geen revolutie

08 oktober 2018

De nieuwe Xs, Xs Max en XR bieden geen revolutie, hoogstens licht verbeterde prestaties. Toch swingen de prijzen de pan uit (tot € 1 659). De XR is met € 859 misschien wel wat goedkoper dan zijn twee grote broers, al biedt hij niet dezelfde kwaliteit.

De Xs en Xs Max zijn krachtigere versies van de 1 jaar oude iPhone X. Net zoals hun voorganger hebben ze een OLED-scherm, wat een indrukwekkende schermkwaliteit biedt in combinatie met een groot scherm: 5,8 inch voor de Xs en 6,5 inch voor de Xs Max (die qua buitenafmetingen hetzelfde formaat heeft als de iPhone 8 Plus).

De grootste vernieuwingen vinden we onder de motorkap. Zo beschikt het nieuwe gamma over de A12 Bionic-chip, een krachtigere en zuinigere processor. Volgens de fabrikant krijgt de Xs daardoor een half uur extra batterijduur en de Xs Max een uur. Toch zijn er toestellen op de markt die een veel grotere autonomie bieden. 

Daarnaast ontbreekt een snellader in de doos. Hierdoor duurt het een stuk langer om de iPhones op te laden dan wanneer je een ander toestel koopt dat wél met een snellader wordt geleverd.

Van 64 tot 512GB!

Het basismodel beschikt nog steeds over een opslagcapaciteit van 64 GB, wat voor de gemiddelde gebruiker volstaat. Als je portemonnee het toelaat, kun je van de Xs en Xs Max ook versies tot 512 GB kopen.

Op cameravlak bieden de Xs en Xs Max kleine verbeteringen. Zo kun je de scherptediepte aanpassen nadat je een foto hebt genomen. Op zich geen primeur, aangezien andere merken deze mogelijkheid ook al boden. De nieuwe Smart HDR-modus laat toe om de kleuren van je foto's intenser en levendiger te maken. Daarnaast kun je ook in moeilijke lichtomstandigheden betere foto's nemen (bijvoorbeeld 's avonds).

Dat deze apparaten geschikt zijn voor een nano-simkaart én een eSIM is niet van bijzonder belang, aangezien dat laatste formaat in België nog niet ondersteund wordt.

Xs en Xs Max zijn kwetsbare toestellen

Zowel de Xs als de Xs Max slaagden niet voor onze valtest en blijven dus net zoals andere iPhones zeer kwetsbare toestellen. Apple heeft voor het scherm naar eigen zeggen nieuw en steviger glas gebruikt. In de praktijk merken we echter weinig verschil en breekt het glas nog altijd vrij gemakkelijk wanneer we de toestellen aan onze valtests onderwerpen. 

De kwetsbaarheid van deze iPhones blijft dus een groot pijnpunt, zeker gezien de hoge prijs ervan. Je koopt dus best een goed beschermhoesje om te vermijden dat je toestel snel kapotgaat.

Bekijk de video van onze valtests. 

iPhone XR, "budgettelefoon"... van € 849!

De XR krijgt een 6,1 inch groot LCD-scherm, al is het minder vooruitstrevend dan het OLED-scherm van de twee andere modellen. Ook heeft hij maar één 12MP-camera aan de achterzijde. Toch bezit het dezelfde A12-chip als zijn grote broers, wat goede prestaties moet garanderen.

Apple blijft Apple

Terwijl je bij alle andere fabrikanten standaard een krachtige 30 W-lader ontvangt, moet je bij Apple bijbetalen om je toestel snel te kunnen opladen. Zelfde tegenvaller als je een hoofdtelefoon wil gebruiken. Apple stopt de adapter voor een klassieke bedrade hoofdtelefoon via de 3,5mm mini-jack er niet langer gratis bij. Als je je toestel snel wil opladen of je eigen bedrade hoofdtelefoon wil blijven gebruiken, zul je dus nog eens langs de kassa moeten passeren.

Steeds hogere prijzen

De laatste jaren brengt elke nieuwe generatie Apple-smartphones een prijsverhoging met zich mee. Ten opzichte van de lancering van de standaard iPhone 7 (32 GB) in 2016, is de prijs van het basismodel (iPhone XS 64 GB) op twee jaar tijd met € 390 gestegen.

Je kunt de iPhone Xs en Xs Max sinds 14 september bestellen. De eigenlijke verkoop is normaal gestart op 21 september. De iPhone Xs zal € 1 159 (64 GB), € 1 329 (256 GB) of € 1 559 (512 GB) kosten.

Voor de Xs Max zul je € 1 259 (64 GB), € 1 429 (256 GB) en € 1 659 (512 GB) moeten betalen.

De XR zal verkocht worden aan de iets gematigdere prijzen van € 859 (64GB), € 919 (128GB) en € 1 029 (256GB).

De nieuwe iPhones zijn schitterende smartphones. De sterke prestaties staan echter niet in verhouding tot de buitensporige prijzen. Voor grote concurrent Samsung Galaxy S9 bijvoorbeeld betaal je vandaag € 400 minder, terwijl hij vergelijkbare eigenschappen biedt als de nieuwe iPhones.

De vorige modellen blijven interessant

Zoals gewoonlijk kan je na de lancering van een nieuw gamma iPhones goede deals vinden bij de eerdere modellen. Zo zakte de prijs van de iPhone 7 (32 GB) bijvoorbeeld van € 639 naar € 529.

Zoek je de beste prijs en wil je toestellen vergelijken voordat je ze koopt? Ga dan naar onze koopwijzer smartphones.

61 Redelijke
kwaliteit
vanaf  349,00
68 Goede
kwaliteit
vanaf  469,00
68 Goede
kwaliteit
vanaf  504,00