Nieuws

iPhone Xs, Xs Max en XR: krachtiger en duurder

13 september 2018

13 september 2018
Apple onthult 3 nieuwe modellen: de Xs, Xs Max en de XR. Geen revolutie maar een doorontwikkeling met betere prestaties, voor prijzen die de pan uitvliegen (tot € 1 659). Alleen de XR is aan € 859 minder hoog geprijsd, maar biedt niet dezelfde kwaliteit als zijn twee grote broers.

De Xs en Xs Max zijn krachtiger versies van de iPhone X die vorig jaar werd gepresenteerd. Ze zijn aanlokkelijk door de kwaliteit van hun OLED-scherm en de schermdiagonaal: 5,8 inch voor de Xs en 6,5 inch voor de Xs Max (die ongeveer de afmetingen van de iPhone 8 Plus heeft).

Apple kondigde sterker glas aan en een verbeterde waterdichtheid, maar het is onder de motorkap dat we de interessantste nieuwigheden vinden. De twee nieuwe smartphones zijn uitgerust met de A12 Bionic-chip, een krachtigere processor die minder energie verbruikt. De fabrikant stelt dat de batterij van de Xs een half uur langer meegaat, terwijl die van de Xs Max met een uur verlengd zou zijn. Of die beweringen kloppen, zullen we zeker nagaan tijdens onze test. Net zoals we de belofte zullen nakijken of het nieuwe FaceID-herkenningsysteem daadwerkelijk sneller en veiliger is.

Van 64 tot 512 GB!

Het basismodel biedt nog steeds een opslagcapaciteit van 64 GB, genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Zowel de Xs als de Xs Max ondersteunen maximaal 512 GB. Met een bijhorend prijskaartje uiteraard.

Wat de camera’s betreft, behouden de iPhone Xs en Xs Max aan de achterzijde dezelfde twee 12 megapixelsensoren en dezelfde 2x optische zoomlens van de iPhone X. Maar ze voegen daar wel een instelbaar diafragma aan toe en nieuwe instellingen en een geavanceerde beeldverwerking (o.a. van de scherptediepte).

Dat deze apparaten geschikt zijn voor een nano-simkaart én een eSIM is niet van bijzonder belang, aangezien dat laatste formaat in België nog niet ondersteund wordt.

De iPhone XR: “budget" aan € 849

De XR krijgt een 6,1-inch scherm dat minder vooruitstrevend is dan dat van beide hogere modellen met OLED-scherm. De iPhone XR heeft aan de achterzijde ook slechts één fotosensor van 12 megapixels. Toch bezit het dezelfde A12-chip als zijn grote broers, wat goede prestaties moet garanderen.

Apple blijft Apple

Terwijl alle andere fabrikanten het als standaard aanbieden, moet je bij Apple bijbetalen voor een krachtige 30 W-lader. Zelfde tegenvaller als je nog een hoofdtelefoon met 3,5 mm mini-jack wil inpluggen: Apple stopt de adapter voor een conventionele hoofdtelefoon er niet langer gratis bij. Je moet m.a.w. opnieuw langs de kassa passeren voor het gemak van snel opladen en als je je hoofdtelefoon-met-draad wil blijven gebruiken.

Steeds hogere prijzen

De laatste jaren brengt elke nieuwe generatie Apple-smartphones zijn prijsverhoging met zich mee. Op twee jaar tijd, sinds de introductie van de iPhone 7 (standaard 32GB) in 2016 en de iPhone XS nu (standaard 64GB), bedraagt het verschil € 390!

Je kunt de iPhone Xs en Xs Max vanaf 14 september bestellen. De eigenlijke verkoop is gepland voor de 21ste van deze maand.

De iPhone XS kost € 1 159 (64GB), € 1 329 (256GB) en € 1 559 (512GB).

De iPhone Xs Max wordt verkocht voor € 1 259 (64GB), € 1 429 (256GB) en € 1 659 (512GB).

De XR vind je tegen de beter verteerbare prijzen van € 859 (64GB), € 919 (128GB) en € 1 029 (256GB).

De vorige modellen blijven interessant

Zoals gewoonlijk kan je na de lancering van een nieuw gamma iPhones goede deals vinden bij de eerdere modellen. Zo zakte de prijs van de iPhone 7 (32GB) bijvoorbeeld van € 639 naar € 529.

Zoek je de beste prijs en wil je toestellen vergelijken voordat je ze koopt? Ga dan naar onze koopwijzer smartphones.