Nieuws

iPhone SE en Galaxy S8 in koppelverkoop: een goede deal?

14 september 2017
Koppelverkoop gsm en abonnement: niet altijd voordelig

Een smartphone (soms heel) goedkoop kopen op voorwaarde dat je een abonnement aangaat voor twee jaar bij een operator… Is dit een goede deal? Niet altijd. Wij vergelijken de cijfers voor de iPhone SE 32 GB en de Samsung Galaxy S8 en geven advies als je toch een koppelaanbieding overweegt.

Inleiding

Op een markt waar de concurrentie hard is en waar je gemakkelijk van operator kunt veranderen, is koppelverkoop van een abonnement met gsm op lange termijn een gemakkelijke manier om nieuwe klanten te maken. Maar is het voordelig voor jou? Soms, maar zeker niet altijd.

De korting die je krijgt als je een smartphone koopt kan interessant zijn, maar je moet wel een abonnement van twee jaar met een opgelegd tarief aangaan. Als dit abonnement overeenkomt met je gebruiksprofiel en gelijkaardig is aan je voorgaande tarief, dan is het de moeite waard. Maar als je nieuw abonnement echter duurder is, maak dan eerst een berekening!

Wij hebben de aanbiedingen vergeleken van ten minste drie van de vier grote operatoren in België voor de Apple iPhone SE 32 GB en Samsung Galaxy S8 Black. Vervolgens vergeleken we die aanbiedingen met de aankoop van dezelfde smartphones aan volle prijs gekoppeld aan een abonnement dat aangepast is aan twee gekozen gebruiksprofielen.

Onze vergelijking van aanbiedingen

Maak een berekening voor je beslist

Een eventueel voordeel van deze koppelverkopen is dat je zo je huidige smartphone kunt vervangen door een nieuw toestel zonder de volledige prijs te moeten betalen. Maar in onze twee vergelijkingen, bleek slechts één aanbieding een beetje voordelig (€ 28 goedkoper op 2 jaar). De andere aanbiedingen komen duurder uit dan wanneer je de smartphone en abonnement apart koopt. Het verschil kan in dat geval dan oplopen tot meer dan € 200 op twee jaar!

Vergeet niet dat je een contract van 24 maanden tekent. In een sector waarin de prijzen vrij snel veranderen, is dat zeer lang. De kans is immers groot dat er in die twee jaar andere interessante aanbiedingen op de markt komen waarop je dan niet kunt intekenen. Gezien de contractuele voorwaarden is het immers nadelig om je contract vroegtijdig op te zeggen, want dan moet je verbrekingskosten betalen en het toestel deels terugbetalen. De operator moet altijd een afschrijvingstabel voorzien tijdens het tekenen van het contract.

Als je toch een koppelaanbieding overweegt

Let op enkele aandachtspunten:

  • Ga na of de aanbieding daadwerkelijk beantwoordt aan je gebruiksprofiel.
  • Laat je niet verblinden door de voordelige prijs, maar bedenk vooral of je akkoord kunt gaan met de voorwaarden van de aanbieding.
  • Bereken het prijsverschil tussen de koppelaanbieding en de afzonderlijke prijs van een gsm en een abonnement.
  • Ga na wat de minimale abonnementsduur is en bereken de prijs over de volledige looptijd van het contract.
  • Controleer de afschrijvingstabel van de smartphone zodat je het exacte bedrag kent dat je moet betalen als je beslist om het toestel te behouden nadat je abonnement vroegtijdig hebt opgezegd.