Nieuws

iPhone 5: de nieuwste telg

13 september 2012
iphone 5 au suivant

Liefhebbers keken er naar uit als naar een messias: de iPhone 5. Nog maar net op de markt, maar wij hebben hem al grondig uitgetest.

Dunner, groter, lichter, sneller. Dat wist u al over de iPhone 5. Wij onthullen nu ook de testresultaten. Stellen dat de iPhone 5 een prima smartphone is, is een open deur intrappen. Hij zal sowieso postvatten in de hoge regionen van onze ranking. Wij wilden vooral weten hoe hij het doet in vergelijking met zijn voorganger, de iPhone 4S, en met een van zijn grootste concurrenten, de Samsung Galaxy S III, de beste smartphone die wij ooit hebben getest.

Boost voor het gebruiksgemak

De schermdiagonaal van de iPhone 5 is nu 4 inch. In vergelijking met de 4S van 3,5 inch is hij iets uitgerokken in de hoogte (12,4 cm tegen 11,5 vroeger). De breedte bleef zoals eerder, waardoor het toestel nog steeds even goed in de hand ligt. Het grotere scherm biedt een groter gebruiksgemak: bij het opstellen van sms'jes, het opzoeken van contacten, de menunavigatie enz. Het scherm licht meer op in vergelijking met de iPhone 4S. Ondanks de vormverandering is de iPhone 5 zo'n 28 gram lichter dan de 4S. Hij weegt nog 112 gram en is 7,6 mm dun, iets dunner dan die voorganger.  

Gebruik als telefoon

Naast het scherm is ook de geluidskwaliteit erg verbeterd in vergelijking met vroegere versies van de iPhone. Met name wanneer u telefoneert in een lawaaierige omgeving, zult u het gesprek beter kunnen verstaan. Op dat vlak doet deze iPhone 5 het zelfs beter dan de Samsung Galaxy S III. Ook de netwerkgevoeligheid is beter dan die van de Zuid-Koreaanse concurrent, hoewel iets minder goed dan bij de iPhone 4S. De batterijautonomie ging er, net zoals de fabrikant beloofde, op vooruit, vooral dan wanneer u het toestel als telefoon gebruikt (gesprekken en stand-by). Toch moet de iPhone 5 op dit vlak zijn meerdere blijven erkennen in de topper van Samsung.

Puike camera's

De iPhone 5 heeft een fototoestel van 8 megapixel en heeft een modus voor panoramische foto's. Deze optie bestond al dankzij applicaties die men kon downloaden, maar nu is ze dus geïntegreerd. U activeert die modus, beweegt het toestel over de gewenste scène en uw panoramische foto is een feit. Ook de frontale camera (onder meer voor videofonie) heeft een merkelijk hogere resolutie (1,2 megapixel) dan die op de iPhone 4S (0,3 megapixel).

Uit onze tests bleek dat het fototoestel indrukwekkende prestaties levert. Hiermee steekt de iPhone 5 werkelijk boven zijn voorganger en grootste concurrent uit. De kleurweergave en de algemene kwaliteit van de beelden zijn erg goed. Voor video-opnames is er niet meteen een sprong voorwaarts in vergelijking met de 4S, maar ook op die vorige iPhone was de kwaliteit daarvan al zeer goed.  

Downloaden: zwaar voor de batterij

Wat betreft het gebruik voor internet zijn de testresultaten weliswaar beter dan voorheen (4S), zowel voor surfsnelheid als voor batterijautonomie. Toch blijft de iPhone 5 op dit vlak in de schaduw van de Samsung Galaxy S III. De achilleshiel van de iPhone 5 is de batterijautonomie bij het downloaden van gegevens. Het toestel van Samsung kan dat meer dan 5 uur lang doen vooraleer de batterij aan herladen toe is, de iPhone 4S zong het net iets langer dan 3 uur 30 minuten uit, de iPhone 5 strandt op een teleurstellende 3 uur.  

Navigeren: Maps-app niet oké

De gps-ontvanger van de iPhone 5 gaf soms wat problemen, maar werkt in het algemeen correct. Wij waren dan weer erg teleurgesteld door de nieuwe "Maps"-app die Apple in zijn iOS6 inbouwde. Het ontbreekt de kaarten aan detail, ze zijn soms in zwart-wit, bevatten fouten ... Leuk is wel dat de database met interessante plaatsen ("Yelp") werkt als een sociaal netwerk. Het succes hangt dus af van de input van de gebruikers.

Nieuwe aansluiting

"Lightning", zo heet de nieuwe dock-connector voor iPhone 5. Hij is nog slechts een vierde zo groot als de voorganger en heeft als voordeel in vergelijking met de vroegere versie dat u hem eender hoe kunt inpluggen ("face up" én "face down"). Een nadeel is dan weer dat, wanneer u uw bestaande accessoires zoals een docking station wilt gebruiken met de nieuwe iPhone, u een adapter zult moeten kopen (€ 19). En of die accessoires dan nog dezelfde kwaliteit leveren, valt af te wachten. Toch in zekere zin een voorbeeld van geprogrammeerde levensduur ...

Enkel de prijs blijft revolutionair

De iPhone is nog steeds een referentie, maar Samsung Galaxy S III haalt op een aantal vlakken betere testresultaten. Van de prijzen van de iPhone 5 valt de mond wel nog steeds open: € 699 (16 GB), € 799 (32 GB) en € 919 (64 GB).