Nieuws

Dit verandert er in iOS 15 voor je veiligheid en privacy

23 september 2021

De nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem is beschikbaar. iOS 15 heeft onder meer een aantal nieuwe beveiligings- en privacygerelateerde functies. Zo activeer je ze om jezelf beter te beschermen.

Het zal je niet verbazen dat de grote jaarlijkse update van iOS een aantal esthetische en functionele verbeteringen bevat. Zo waarderen we bijvoorbeeld de Focus-modus, die je digitale welzijn wil verbeteren door meldingen te filteren op basis van je activiteit. Wij stellen ook vast dat Apple de functies in verband met kinderbescherming – inclusief het beruchte project om de toestellen van gebruikers op kinderporno te scannen – voorlopig heeft opgeschort. Verder bevat iOS 15 een reeks nieuwe beveiligingsfuncties die je moet bekijken.

1. iOS 15 is niet verplicht

Nieuw dit jaar is dat je niet per se moet upgraden naar de nieuwste versie. Als je tevreden bent met de versie die in 2020 is uitgebracht, kun je gewoon iOS 14.8 installeren om de nieuwste beveiligingscorrecties te hebben. Die update is ook lichter: 829,2 MB in vergelijking met 2,52 GB voor iOS 15. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update om je keuze te maken.

2. Waak over apps 

In iOS 15 kun je een wekelijks rapport krijgen over de toegang van apps tot sommige van je gegevens. Dit is een kort overzicht van de functies (microfoon, locatie ...) die elke app heeft gebruikt en de gebieden waarmee ze verbinding heeft gemaakt. Om dit in te schakelen, ga je naar Instellingen > Privacy > App-activiteit opnemen. Dit kan je helpen bepalen of je al dan niet bepaalde toegang tot je apps moet verlenen.

3. Blokkeer e-mailtrackers

Sommige e-mails kunnen verborgen pixels bevatten op basis waarvan de afzender kan zien wanneer je het bericht hebt geopend en of je het hebt doorgestuurd. Of hij kan die gebruiken om je IP-adres en andere gegevens te verkrijgen om een profiel over jou op te bouwen. De optie "Privacybescherming in Mail" is bedoeld om deze tracering te bemoeilijken voor verzenders van e-mails, meestal marketingberichten of nieuwsbrieven. De optie is dus gekoppeld aan de Mail-app en zal je worden voorgesteld zodra je die opent, na installatie van iOS 15. Je kunt ook naar Instellingen > Mail > Privacybescherming gaan en Bescherm activiteiten in Mail inschakelen.

4. Verberg je IP-adres  

Met iOS 15 en browser Safari kun je je IP-adres verbergen voor bekende trackers op het internet. Zo kun je voorkomen dat je IP-adres wordt gebruikt om bepaalde informatie over jou te achterhalen, zoals je locatie. Ga naar Instellingen > Safari > IP-adres verbergen en vink Alleen voor trackers aan. Als je een iCloud-abonnement hebt, kun je ook je IP-adres voor websites verbergen met de tool Private Relay (zie punt 5).

5. Meer privacy met iCloud+

Als je een abonnement hebt op iCloud-opslag, heb je voortaan toegang tot iCloud+, met geavanceerde privacyopties. Je vindt ze onder Instellingen > [Je naam] > iCloud.

  • Private Relay gaat over het verbergen van je IP-adres en internetactiviteit. Dit VPN-achtige hulpprogramma, dat bij de lancering alleen voor de Safari-browser beschikbaar was als bèta, maakt gebruik van twee relay-servers om je surfactiviteit privé en veiliger te maken. Volgens Apple kan niemand, zelfs niet het bedrijf, zien wie je bent en naar welke sites je surft.
  • Met Verberg mijn e-mailadres kun je tijdelijke adressen aanmaken die berichten naar je inbox doorsturen en die op elk moment kunnen worden verwijderd. Het idee is te voorkomen dat je persoonlijke gegevens verstrekt wanneer je je inschrijft voor een nieuwsbrief, meedoet aan een wedstrijd of een account aanmaakt op een site. Het maakt het ook gemakkelijk om je uit te schrijven en te voorkomen dat je spam blijft ontvangen. Verberg mijn e-mail verschijnt in de Safari-invulopties of wanneer je een account aanmaakt met je Apple ID.

6. Gebruik Apples tweefactorauthenticatie

Om de meeste van je accounts te beschermen tegen hackers, is er tweefactorauthenticatie. Als die geactiveerd is, moet je naast je wachtwoord een code invoeren (verzonden per sms of gegenereerd door een aparte app). Codes die per sms worden verstuurd, zijn niet zo veilig als de codes die worden gegenereerd door een app zoals Google of Microsoft Authenticator.

Nieuw is dat voortaan de wachtwoordmanager van iOS ook zulke codes kan genereren. Eenmaal ingesteld op een compatibel account zoals PayPal, zal die automatisch je inloggegevens invullen. Ga hiervoor naar Instellingen > Wachtwoorden, kies de gewenste account en tik vervolgens op Configureer verificatiecode.

Op zoek naar een nieuwe iPhone? Bekijk onze testresultaten

Zoals we al zeiden, is iOS 15 een bijzonder flexibele update. Als je iPhone niet compatibel is met iOS 15, dan kun je nog een tijdje veilig bij iOS 14.8 blijven. Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, dan moet je zeker onze koopwijzer van smartphones bekijken, waar je onze testresultaten voor elk iPhone-model (binnenkort ook de iPhone 13) terugvindt.

 

67 Goede
kwaliteit
Test Aankoop
vanaf  366,00
70 Goede
kwaliteit
Test Aankoop
vanaf  329,00
73 Goede
kwaliteit
Test Aankoop
vanaf  299,00