Nieuws

Onze eerste indruk van de nieuwe iPhone 13, Watch 7 en iPad mini

15 september 2021

Apple heeft zijn nieuwe generatie iPhone, iPad en Apple Watch voorgesteld. Onze experts zijn niet zwaar onder de indruk. In afwachting van onze uitgebreide labotests, zijn dit alvast de eerste bevindingen.

Technologiereus Apple heeft tijdens zijn jaarlijkse ‘Keynote’ de nieuwste versies van zijn iPhone, iPad en Apple Watch gepresenteerd. We zullen elk toestel naar goede gewoonte grondig onderwerpen aan labotests, maar dit is alvast onze eerste indruk.

iPhone 13: vooral focus op fotografie

De nieuwe iPhone komt in vier versies: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro en IPhone 13 Pro Max. Het design lijkt grotendeels gelijkaardig aan die van elke voorganger. 


De iPhone 13 beschikt over een ‘Super Retina XDR’-scherm. De iPhone 13 en 13 mini zouden nu 28% meer helderheid bevatten, namelijk 800 nits; bij de iPhone 13 Pro zou die 1000 nits bedragen. Alle modellen hebben bij HDR-weergave een maximale helderheid van 1200 nits. De iPhone 13 Pro komt met ProMotion-technologie, een schermtechniek die zorgt voor een hoge adaptieve verversingssnelheid (refresh rate) van het scherm tot 120 Hz. Daardoor moet het scherm sneller reageren.Op het vlak van de processor krijgt de iPhone een upgrade naar een A15 bionic-chipset, een 6 core-cpu, die volgens Apple tot 50% snellere prestaties dan de concurrentie moet leveren. Of Apple die belofte waarmaakt, zal onze labotest moeten uitwijzen.

Veel aandacht ging tijdens de presentatie naar de camera. De iPhone 13 en 13 mini hebben zogenaamd het “meest geavanceerde” dual camera systeem waarbij de 12 MP groothoek en 12 MP ultragroothoek-camera’s nu diagonaal in plaats van verticaal geplaatst zijn. Bij de Pro-modellen vinden we drie camera’s: een tele-, ultragroothoek- en groothoeklens die elk de nachtmodus ondersteunen en waarmee je tot op 2 cm afstand zou moeten kunnen focussen.

Nog beschikbaar op alle modellen: de filmmodus (‘cinematic mode’) die voor mooiere scherptediepte-overgangen moet zorgen. Mogelijk interessant voor de cinema-fan die zijn video’s een cinematografisch allure wil geven. Uiteraard is het afwachten wat onze test over deze fotografische snufjes onthult.

Wat de levensduur van de batterij betreft zouden deze modellen het anderhalf uur langer volhouden dan de iPhone 12 mini en 2,5 uur langer dan de iPhone 12 en 12 Pro. Ook dat zal een test al dan niet moeten bevestigen.

Vanaf 24 september zijn de iPhone 13 en 13 mini beschikbaar vanaf € 809 (128 GB). De iPhone 13 Pro heeft dit jaar zelfs een 1TB-versie, wat zich ook vertaalt in een stevig prijskaartje van € 1839.

Ons oordeel? Deze nieuwe iPhones krijgen vooral een update zonder echt grote veranderingen. De toestellen zijn bovendien prijzig: de hoogste versie kost bijna € 2000, dat is de prijs van een zeer goede laptop... Wil je een iPhone kopen, dan blijven de iPhone 11 en 12 zeer goede alternatieven aan een iets betere prijs.

Binnenkort vind je de testresultaten van de nieuwe iPhone-modellen in onze koopwijzer smartphones waar je nu de resultaten van 168 gsm's kunt bekijken. Wil je niet te veel geld uitgeven? Een Beste Koop vind je al voor minder dan € 200.

Bekijk alle geteste smartphones

Apple Watch Series 7: groter scherm, geen grootse veranderingen

Vorig jaar lanceerde Apple bij zijn Watch Series 6 een bloedzuurstofmeter, dit jaar zien we geen al te grote veranderingen. Bij de Watch Series 7, die dit najaar jaar op de markt komt (prijs voor België nog niet bekend), ligt de focus voornamelijk op de grotere display: door onder meer 40% dunnere randen heeft het scherm nu 20% meer oppervlakte. Concreet betekent dit dat er 50% meer tekst op het scherm kan waardoor je minder zal moeten scrollen bij het lezen van een bericht of e-mail. Het scherm zou daarnaast ook 70% helderder zijn als je het binnenhuis gebruikt.

Daarnaast beweert Apple dat de duurzaamheid van deze watch beter zou zijn door een sterke display (“crack resistance”). Het is ook de eerste watch die stofbestendig (IP6X) zou moeten zijn. Ook op het vlak van de batterij zou deze watch het beter moeten doen: de oplaadtijd zou 33% sneller zijn, in 45 minuten raak je van 0% tot 80%.

Uiteraard zullen we alle claims rond helderheid, duurzaamheid en batterij-autonomie grondig evalueren in onze labotests.

Apple rolt ook een nieuwe software-update uit, watchOS8. Die focust vooral op verbeteringen tijdens het fietsen: calorieën zouden nu beter berekend worden en het valdetectiesysteem zou nu ook beter werken.

Kortom: als je echt nood hebt aan een groot scherm, kan deze watch je mogelijk aanspreken, maar op andere vlakken maakt de Series 7 ons niet echt warm.

Binnenkort vind je de testresultaten van de nieuwe Apple Watch in onze koopwijzer wearables waar je nu de resultaten van meer dan 43 smartwatches en fitness trackers kunt bekijken.

Bekijk alle geteste smartwatches

iPad: 9de generatie iPad en iPad Mini 6

De iPad is al aan zijn 9de generatie toe. De grootste verbetering is een nieuwe, A13 bionic-chip waarover Apple beweert dat deze 20% sneller is. Iets wat onze test nog zal moeten uitwijzen. De A13-chip is dezelfde chip als van de iPhone 11. We weten dat de iPad traditioneel twee generaties achterloopt op de iPhone. De performantie is dus goed, maar niet uitzonderlijk.

De frontcamera is 12MP ultragroothoek, en bevat een ‘central stage’-functie zodat de camera automatisch de persoon volgt en jij altijd midden in het beeld staat. Als een andere persoon in het beeld verschijnt, kan de focus automatisch veranderen naar die persoon. Meer dan een handigheidje tijdens het videobellen is het niet. De hogere resolutie was wel nodig want de vorige generatie had nog steeds een HD-resolutie (of 1.2 MP), wat echt niet meer van deze tijd is.

De iPad heeft nog steeds een jack-aansluiting wat echt een pluspunt is en ondersteunt de eerste generatie van de Apple Pencil.

De iPad 9 (64 GB; wifi-versie) is verkrijgbaar vanaf € 389. De minimale opslagcapaciteit is ook opgetrokken naar 64 GB, een positieve ontwikkeling terwijl de prijs hetzelfde is gebleven.

Heb je een iPad van de 8ste generatie, dan is de iPad 9 zeker geen revolutie, maar wie komt van een 5 jaar oude iPad, krijgt wel waar voor zijn geld.

Bij de iPad mini 6 zien we meer een evolutie naar de iPad Pro, maar dan in klein formaat, met dezelfde vormfactor. Hij heeft een ‘all screen design’ met dunnere schermranden, waardoor de schermdiagonaal nu een 8,3” liquid retina display is. De maximale helderheid bedraagt nu 500 nits (de vorige generatie van 2019 had 465 nits).

Volgens Apple is de A15-cpu (processor) 40% sneller en de gpu (grafische kaart) 80% sneller qua prestaties. Ook dit zal een toekomstige (snelle) test moeten uitwijzen.
Net zoals de nieuwe iPad is de frontcamera een 12MP ultragroothoek met central stage-functie. Wel heeft de achtercamera van de iPad mini een flitser, wat bij de normale iPad nog steeds niet het geval is.

Voor het eerst heeft de iPad mini een USB-C-poort, wat 10 maal snellere data-overdracht zou moeten opleveren, zoals bij grote broer iPad Pro en de huidige iPad Air. Dit heeft als voordeel dat alle USB-C-accessoires ondersteund worden, zoals USB-C naar HDMI, of USB-C naar ethernet en dat je een gewone USB-C-lader kan gebruiken.

Alle modellen krijgen, net als de iPad Air, wifi 6 en de data-versies zijn ook met 5G verkrijgbaar.

Uiteraard heeft de iPad mini geen jack-aansluiting. Ontgrendelen met Face ID (zoals bij de iPad Pro) is niet mogelijk, maar kan wel via Touch ID (via de zijknop, zoals bij de iPad Air 2020).

Voor wie is een iPad mini eigenlijk geschikt? Je betaalt een premium-prijs voor een klein toestel. Dit toestel is alleen interessant als ruimte echt een rol speelt. Anders betaal je volgens ons beter € 100 meer voor een 10.9” iPad Air.

De iPad mini 6 is verkrijgbaar vanaf € 559 (64 GB; wifi-versie) vanaf 24 september.

Binnenkort vind je de testresultaten van de nieuwe iPad en iPad mini in onze koopwijzer tablets waar je nu de resultaten van 107 tablets kunt bekijken.

Vergelijk alle geteste tablets