Nieuws

Welke nieuwigheden biedt iOS 10?

23 september 2016
Wat zijn de nieuwigheden in iOS 10

De nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem is beschikbaar sinds 13 september 2016. De update komt met een aantal verbeteringen en lijkt geen invloed te hebben op de prestaties van uw toestel. Updaten is dus de boodschap.

Algemene indruk

iOS 10 is compatibel met alle Apple-toestellen met Lightning-connector, dus m.a.w. vanaf iPhone 5, iPad 4, iPad mini 2 en iPod touch 6. We zetten de belangrijkste nieuwigheden op een rijtje.

Goede prestaties en minder opslagruimte

De eerste testresultaten met een iPhone 5s stemmen ons alvast positief: het toestel blijkt - in tegenstelling tot wat in het verleden bij oudere iPhone-modellen soms het geval was - niet trager te werken wanneer u de nieuwe software installeert en tests tonen ook verbeterde grafische prestaties.

Het goede nieuws is daarnaast dat iOS 10 minder opslagruimte in beslag neemt dan iOS 9.2 (841 MB vs. 1 GB op een iPhone).

iOS 10 zal dan wel niet genadeloos aan uw interne opslagruimte vreten (neemt minder geheugen dan de vorige update in beslag en u kunt voorgeïnstalleerde apps verwijderen), het blijft interessant te weten dat het beschikbare geheugen van uw smartphone bijna nooit overeenkomt met wat fabrikanten adverteren. We verwijzen in dit kader naar de actie die wij in oktober 2015 startten om deze misleidende praktijk een halt toe te roepen, in het bijzonder met Apple België als doelwit. Meer informatie vindt u op www.eerlijkiseerlijk.be.

Voorzorgsmaatregelen

Voordat u de update doet, maakt u best eerst een reservekopie van uw toestel. Dat kan via iCloud of iTunes. Op die manier hebt u toch een stok achter de deur, mocht er tijdens de installatie iets fout lopen.

Toegangsscherm en notificaties

Een eerste nieuwigheid is dat het vertrouwde “Schuif om te ontgrendelen” is verdwenen en u nu op de thuisknop moet drukken om te ontgrendelen. Mogelijk vindt u die extra druk op de thuisknop wat vervelend, maar geen nood, bij alle toestellen met vingerafdrukherkenning (vanaf iPhone 5s) kunt u de nieuwe ontgrendeling (via het instellingenmenu) uitschakelen zodat u - zoals vroeger - kunt ontgrendelen door een vinger op de thuisknop te houden. 

Toegangsscherm iOS 9 Toegangsscherm iOS 10
Het toegangsscherm in iOS 9 (links) en iOS 10 (rechts)

Ten tweede is de opbouw van het toegangsscherm aangepast, vooral met de bedoeling om meer informatie naar het toegangsscherm te halen. Door naar rechts te vegen komt u bv. bij uw “widgets” terecht (d.i. de laatste informatie van uw “favoriete” apps zoals uw agenda, het weer, het nieuws, …). Veegt u naar links, dan opent u de camera-app. Bij het vegen van boven naar beneden vindt u nu enkel nog notificaties, vegen van beneden naar boven biedt - zoals voorheen - toegang tot “snelle instellingen”, met een aantal kleine aanpassingen.

Widgets
Widgets als u vanaf het toegangsscherm naar rechts veegt

Nieuw is ook dat u vanaf het toegangsscherm direct kunt reageren op berichten, zonder eerst te hoeven inloggen. Het nieuwe toegangsscherm biedt weliswaar het voordeel dat u snel toegang hebt tot de informatie die u wilt en dat u makkelijker kunt reageren, maar tegelijkertijd gaat dit wat ten koste van privacy, omdat heel wat persoonlijke informatie en communicatie vrij makkelijk zichtbaar voor anderen wordt.
Sommige iPhone-modellen (6s, 6s Plus, SE, 7 en 7 Plus) krijgen ook een “auto awake”-functie waardoor u uw iPhone kunt wakker maken door hem gewoon op te tillen.
Ook de 3D-touch functionaliteit (beschikbaar vanaf iPhone 6s) wordt beter benut (bv. snel wissen van al uw meldingen).

Op zoek naar een iOS10-compatibele iPhone aan de laagste prijs?

In onze koopwijzer leiden wij u naar de goedkoopste online winkel of een klassieke winkel in uw buurt.

APPLE IPHONE 12 PRO MAX 128GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.085,00