Nieuws

Fairphone: de eerlijke smartphone

11 maart 2014
fairphone

Een telefoon ontwikkelen en produceren met respect voor het milieu en de arbeidsomstandigheden: het kan. Dat wil een Nederlands collectief bewijzen met de lancering van de eerste "eerlijke" smartphone. De zogeheten Fairphone is een prima maar niet uitzonderlijk toestel, waarbij "fairtrade" voorop staat.

Benieuwd naar de complete testresultaten van de Fairphone en andere smartphones?

In mei 2013 stelde het Nederlands initiatief zich als doel om 5 000 bestellingen van de Fairphone in voorverkoop te behalen. Via crowdfunding wilde het namelijk de nodige financiering verkrijgen om te starten met de productie van 25 000 exemplaren. Ook wij bestelden er één. Tien maanden later hebben we ons toestel ontvangen en meteen getest.

Een andere aanpak

De organisatie erkent dat een 100 % eerlijke smartphone onhaalbaar is vanwege de complexiteit van het toestel. Ze legt zich echter bepaalde doelstellingen op, zoals betere arbeidsomstandigheden creëren, samenwerken met leveranciers van grondstoffen die niet bijdragen aan gewapende conflicten en de recyclage van afgedankte telefoons steunen.
Op haar website geeft het initiatief een gedetailleerd overzicht van de kosten die de prijs van de Fairphone moet dekken, alsook een lijst van de leveranciers. Geen enkel merk was tot dusver zo transparant.

Prima toestel zonder meer

Hoewel de Fairphone geen indrukwekkende prijs-kwaliteitverhouding biedt, is het technisch gezien een prima toestel. Het kost € 325, draait onder Android 4.2 en heeft 1 GB werkgeheugen. Met zijn 4,3 inch scherm met een lage resolutie (540 x 960 pixels), middelmatige 8 Mpixel-camera, 16 GB intern geheugen en 3G-verbinding kan de Fairphone zich niet meten met de toptoestellen, maar eerder met de middenklasse van heel wat grote fabrikanten.

Wij vinden het een voordeel dat er nog geen enkele app vooraf is geïnstalleerd, wat bij de meeste smartphones wel het geval is. U bent dus volledig vrij om te kiezen welke apps u gaat gebruiken. Nog een troef is dat het een Dual Sim toestel is (met twee simkaarten).

Minpunten zijn dan weer dat het vrij zwaar is (170 g) en geleverd wordt zonder lader, USB-kabel of oortjes.

Tweede lading op komst

Vanwege het succes van de eerste editie wil het initiatief een tweede lot produceren. Die toestellen zouden in juni 2014 worden aangeboden volgens dezelfde procedure: u moet zich inschrijven op de website en het toestel vooraf betalen om de productie mee te financieren (via crowdfunding).

De eerste reeks toestellen heeft lang op zich laten wachten door de tijd die nodig was om het collectief tot stand te brengen, prototypes te testen, certificaten te behalen enz. Maar aangezien niet al die stappen hoeven te worden herhaald, zou de wachttijd deze keer korter moeten zijn.