Nieuws

Oude iPhones doelbewust trager gemaakt: Apple houdt ons aan het lijntje

22 december 2017
Apple iPhone batterij

Het bedrijf met het appelvormige logo heeft wel een erg bijzondere oplossing voor het probleem met een aantal iPhones die plots uitvallen. Bij de laatste iOS-update worden de toestellen doelbewust trager gemaakt. Zonder de consument ervan op de hoogte te brengen. Onaanvaardbaar.

De batterij van een smartphone is gevoelig en heeft een beperkte levensduur. Nadat u de batterij een bepaald aantal keren opgeladen hebt, nemen de capaciteit en de autonomie af.

Het is dus normaal dat een oudere smartphone regelmatiger opgeladen moet worden. Maar de prestaties van de processor zouden wel dezelfde moeten blijven ... 

Geplande veroudering

Afgelopen september bracht Apple niet alleen zijn nieuwe iPhones 8 en 8 Plus op de markt, het lanceerde eveneens zijn nieuwste iOS-update, een overgang van iOS 10 naar iOS 11. 

Probleem: gebruikers van iPhones die slechts enkele jaren oud zijn (iPhone 6, 6S en 7), hebben vastgesteld dat na die update een negatieve invloed heeft op de prestaties (snelheid) en autonomie van hun toestel. Vandaar de beschuldigingen van geplande veroudering in de pers en op het internet.

Apple is ons een woordje uitleg verschuldigd

Aangezien de klachten toenemen, heeft Apple besloten om te reageren.. Het bedrijf heeft bevestigd dat het vrijwillig de prestaties van zijn iPhones 6, 6S, SE en 7 heeft teruggeschroefd om te vermijden dat de toestellen spontaan zouden uitvallen als de batterij nog niet leeg was. 

Een probleem dat bij de iPhone-gebruikers wel degelijk gekend is: de batterij-indicator geeft aan dat er nog 40% batterijniveau is terwijl het toestel plotseling uitvalt, zonder duidelijke reden.

Een probleem opgelost, daar is het volgende

Apple heeft het probleem opgelost door de prestaties van de toestellen vrijwillig terug te schroeven. Veel kopers kiezen een iPhone nu net voor zijn prestaties! En het probleem zal binnen een jaar of twee waarschijnlijk ook voorkomen bij nieuwe iPhones. Denk bijvoorbeeld aan het laatste hebbedingetje, de iPhone X, die vandaag meer dan € 1300 kost. 

Onaanvaardbaar voor verschillende redenen

  • De iPhones van Apple worden steeds duurder. In 2013 kostte het duurste model € 900, terwijl dat in 2017 al € 1329 was, een prijsstijging van bijna 50% in vier jaar tijd. Die prijsstijging zou op zijn minst gepaard moeten gaan met een goede opvolging.
  • Apple zegt dat het producten met de allernieuwste technologieën verkoopt. Een gedurfde stelling nu we weten dat de splinternieuwe toestellen van een jaar geleden (iPhone 7) vandaag bewust minder presterend worden gemaakt.
  • Apple kent het probleem en brengt duurzame producten op de markt. De Macs zijn al vele jaren lang uitstekende producten met een perfecte autonomie.

Het is moeilijk om te bewijzen dat de ontwikkelaars geplande veroudering toepassen. Apple heeft het in dit specifieke geval wel publiekelijk toegegeven! Maar de consumenten moeten hier tijdens de aankoop van op de hoogte worden gebracht. Apple mag een bepaalde eigenschap (prestatie of batterij) niet negatief (en bewust) terugschroeven omwille van een iOS-update.

Meldpunt ‘Te rap kapot’

Iedereen heeft al wel eens gehoord of zelf meegemaakt dat een toestel te snel de geest gaf. We noemen dat geplande veroudering, een fenomeen waar we ons tegen verzetten. 

Hebt u een toestel gekocht dat te snel versleten is?

Meld het op ‘Te rap kapot’