Eerste indruk

Samsung Galaxy Note9: spitstechnologie maar ook meer van hetzelfde

13 augustus 2018

Samsung Galaxy lanceert de Note9, opvolger van de Note8, die vanaf 24 augustus in de winkel zal liggen. De Note-serie bevat traditioneel “baanbrekende innovaties” zoals Samsung het zelf omschrijft. Wij zien voorlopig weinig echt vernieuwende elementen in vergelijking met de Note8. Zodra hij beschikbaar is, zullen we het nieuwe toestel nog uitgebreid testen.

De Samsung Galaxy Note9 is een phablet die het allerhoogste ambieert en bijgevolg bevindt hij zich in de allerhoogste prijsklasse. Er zullen twee varianten beschikbaar zijn: eentje met een geheugen van 128 GB die een prijskaartje van € 999 meekrijgt en eentje van 512 GB die € 1 249 zal kosten. Wat krijg je precies voor dat geld?

Betrouwbaar en gigantisch geheugen

Met een batterij van 4 000 mAh kun je volgens Samsung van de vroege ochtend tot de late avond ononderbroken bellen, gamen of appen. Dankzij de mogelijkheid om met een microSD card het geheugen uit te breiden, kun je wel tot 1 TB opslagruimte hebben.

Intelligente camera

De camera bevat enkele interessante kenmerken. Zo helpt het toestel je om een goede foto te nemen. Was je eerste foto niet scherp of staat er iemand op met zijn ogen dicht? De Galaxy Note9 laat het je meteen weten en geeft tips hoe je de instellingen moet aanpassen, indien nodig.

Hij herkent ook wat achtergrond en onderwerp is van de foto en gaat daardoor zelf de foto optimaliseren. Sowieso heeft Samsung een sterke reputatie op het vlak van camera’s en deze Galaxy Note9 is het neusje van de zalm volgens Samsung zelf. De camera past zich automatisch aan lichtomstandigheden aan. Daarnaast beschikt hij over een geavanceerde ruisonderdrukking en net als de Samsung Galaxy S9 over een Dual Aperture (twee lenzen waaronder een breedhoek voor landschappen). Klinkt allemaal uitstekend, dus we zijn benieuwd of onze tests al dit moois zullen kunnen bevestigen.

S-pen met Bluetooth

De S-pen begon als een tool voor schrijven en tekenen, maar is intussen geëvolueerd. De laatste nieuwe versie beschikt Bluetooth Low-Energy waardoor je er op een heel nieuwe manier gebruik van kunt maken. Met een simpele klik maak je selfies en groepsfoto’s, presenteer je slides, pauzeer je een video enz. Dat zijn uiteraard leuke gimmicks, maar de toegevoegde waarde is niet altijd erg groot, vinden wij. Meestal niet zelfs.

Groot scherm en mogelijkheid tot pc-ervaring

Om de foto’s of video’s die je hebt gemaakt achteraf te bekijken, belooft het 6,4 inch Super AMOLED Infinity Display je de hoogste kwaliteit. Door Samsung DeX kun je met de Galaxy Note9 werken als op een pc. Dat is trouwens niet nieuw, want die mogelijkheid bestond ook al met de Note8 en de laatste Galaxy S-modellen. Voor professioneel gebruik kan dat zeker een pluspunt zijn.

Met de HDMI adapters kun je de Note9 ook aan een monitor koppelen zodat je ook een tweede scherm hebt. Op die manier kun je bijvoorbeeld met de S Pen notities nemen terwijl je een video bekijkt en ondertussen kun je de Galaxy Note9 ook als trackpad gebruiken.

Note8 of Note9?

Heb je al een Note8, dan zien we niet meteen een dringende reden om de opvolger in huis te halen. Een minpunt van de Note8 is dat hij vrij fragiel is, maar we moeten nog afwachten of dit euvel is verholpen bij de Note9. De S-Pen heeft met de Bluetoothfunctie wel een interessante nieuwigheid in huis en het scherm is 0,1 inch groter, maar op zich lijkt dat geen reden genoeg om een jaar na de Note8 opnieuw € 999 of meer neer te tellen voor de Note9.

Op zoek naar een nieuwe smartphone?

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, voor eender welk budget, raadpleeg dan onze koopwijzer smartphones.