Eerste indruk

Eerste indrukken van de nieuwe Nexus-smartphones

07 oktober 2015
nexus

Google lanceert in samenwerking met LG en Huawei twee nieuwe Nexus-telefoons, de 5X en de 6P. Door hun verbeteringen benaderen deze nu de luxueuzere modellen op de markt … en de prijs is navenant.

Nexus, het strategische samenwerkingsverband tussen Google en twee smartphonefabrikanten, bracht zonet twee nieuwe toestellen op de markt.

Wat zijn de verbeteringen?

De Google Nexus 5X (geproduceerd door LG) en de Google Nexus 6P (geproduceerd door Huawei) werden enkele dagen geleden aangekondigd en zijn in voorverkoop al beschikbaar in de Google store. Ze hebben enkele interessante verbeteringen. Het gaat om vooral om:

  • een nieuw besturingssysteem: Android 6.0 Marshmallow
  • een digitale vingerafdruklezer
  • een aansluiting voor een omkeerbare USB type C; uw oude micro-USB-oplader zal u dus niet meer kunnen gebruiken

Wat zijn de verschillen?

  • De camera aan de voorkant (die voor de selfies) van de 6P biedt een betere resolutie: 8 megapixel tegenover 5 voor de 5X. De hoofdcamera van beide modellen heeft een resolutie van 12,3 megapixel.
  • De processor van de 6P – een dubbele quad-core processor – is lichtjes krachtiger.
  • Het scherm van de 6P heeft een betere definitie: 1 440 x 2 560 pixels tegenover 1 080 x 1 920 voor de 5X.
  • De 6P heeft een batterij met een grotere capaciteit (3 450 mAh tegenover 2 700 voor de 5X), maar die is ingebouwd, in tegenstelling tot die van de 5X. Als u ze moet vervangen, moet u dus een beroep doen op de technische dienst.

Wat zijn de overeenkomsten?

  • Positief: hun goede verbindingsmogelijkheden (4G, NFC, Bluetooth 4.2) en een vrij groot scherm (5,7” voor de 6P en 5,2” voor de 5X)
  • Negatief: het is niet mogelijkheid om draadloos op te laden, terwijl dat bij de Nexus 6 wel kon.

Relatief duur

Deze nieuwe Nexus-telefoons zijn verkrijgbaar in verschillende versies. Huawei en in mindere mate LG hebben ons gewend gemaakt aan goedkope producten, maar dit is hier niet het geval. De prijzen zijn nog niet bevestigd, maar er wordt verwacht dat een 5X met 16 GB € 479 zal kosten, een 5X met 32 GB € 529, een 6P met 32 GB € 649, een 6P met 64 GB € 699 en een 6P met 128 GB € 799.

We zullen deze toestellen binnenkort in een laboratorium testen en de resultaten integreren in onze koopwijzer.