Dossier

Smartphone + abonnement: is koppelverkoop werkelijk voordeliger?

12 februari 2019
smartphone vente couplée

Sinds de nieuwe telecomwet zien veel operatoren zich genoodzaakt om klanten op een andere manier langdurig aan zich te binden. Koppelverkoop is daar ideaal voor. Maar doe je daar zelf zaakjes mee? Dat kun je gemakkelijk uitrekenen.

Je kent de promoties wel: een gloednieuwe smartphone voor amper enkele euro's of een iPhone tegen een sterk verlaagde prijs, op voorwaarde dat je er een abonnement bijneemt, meestal voor 12 of 24 maanden. Zowat elke provider pakt uit met zulke aanbiedingen van koppelverkoop, en jullie gaan er gretig op in. De vraag is echter of je aan het eind van de rit niet meer betaalt dan wanneer je dat toestel zelf had gekocht en apart ingetekend hebt op een abonnement.

Met een koppelaanbieding word je vaak gedwongen om een zwaar abonnement te nemen dat niet noodzakelijk overeenkomt met je persoonlijk gebruikersprofiel. Bovendien zijn de contracten die worden voorgesteld vaak van twee jaar, en dat vinden wij veel te lang voor een gsm-abonnement. De telecommarkt is immers zo concurrentieel, dat de tarieven en de formules (bv. meer datavolume, meer belminuten enz.) razendsnel veranderen. Door uzelf vast te pinnen aan een dergelijk lang contract, kun je niet profiteren van andere voordelige aanbiedingen op de markt en blijf je 24 maanden lang (veel te) veel betalen.

En aantal operatoren bieden nu al zulke koppelverkopen aan in combinatie met een contract van slechts 12 maanden. Dat kan in sommige gevallen wel voordelig zijn. Twijfel je of je een goede deal misloopt? We geven je hieronder een aantal nuttige berekeningen mee, zodat je zeker geen kat in de zak koopt.

Om het totale kostenplaatje te berekenen

Meen je een interessante koppelaanbieding gevonden te hebben? Laat je dan niet impulsief verleiden door een glanzend nieuw toestel, maar neem altijd enkele minuten de tijd om het totale kostenplaatje te berekenen. Kost de Samsung Galaxy S10 128GB bijvoorbeeld € 299 in plaats van € 899,99 (een besparing van € 600,99) waarmee je een abonnement moet aangaan van € 46,99 in plaats van € 20 per maand voor je huidig abonnement, dan heb je na twee jaar in totaal € 1 426,76 in plaats van € 1 399,99 betaalt, € 26,28 meer dus!

Vergelijk dus steeds de totaalkost van de aanbieding met twee aparte aankopen: de originele prijs van de smartphone en een (voordeliger) tariefplan op je maat. Met onze vergelijkmodule gsm-tarieven vind je in geen tijd de goedkoopste formule. Check ook of je het toestel kunt kopen voor een lagere prijs dan de prijs die de provider afficheert, want die wil zijn aanbieding immers zo aanlokkelijk maken. Zo vinden wij online geregeld smartphones terug voor enkele tientallen euro’s minder dan de adviesprijs.

Volg daarna dezelfde berekening als eerder (abonnementsprijs per maand * 24 maanden + prijs van de smartphone) en je weet meteen of je winst of verlies maakt door in te gaan op de aanbieding. Dat je op die manier flexibel bent en zonder problemen van provider kunt wisselen wanneer je een voordeligere formule vindt, laat je beter ook meespelen in je keuze.

Zorg er ook voor dat je uitgebreid wordt geïnformeerd over de voorwaarden van het aanbod en de opzegging van het contract (bv. de afschrijvingstabel voor de opzeggingsvergoeding).

Opzegging: vergeet niet de resterende kosten

Je bent reeds ingegaan op een gekoppelde aanbieding en denkt na een paar maanden het contract op te zeggen en de mooie smartphone voor een prikje op te strijken? Opgelet: terwijl je als consument dankzij de nieuwe telecomwet gemakkelijker een abonnement kunt opzeggen dan vroeger, is dat met een abonnement via koppelverkoop een pak lastiger. Wanneer je het abonnement verbreekt vóór de afgesproken termijn, dan ben je er aan voor de moeite omdat je zult moeten opdraaien voor een opzeggingsvergoeding: de zogenaamd resterende waarde van het toestel. Een voorbeeld.

Stel dat je bij de ondertekening van een contract van 24 maand een Samsung S10 128GB kunt kopen voor € 299 in plaats van € 899,99 (je bespaart € 600,99), en je besluit na zes maanden het contract te verbreken. Dan moet je voor de overige 18 maanden een opzeggingsvergoeding betalen die wordt berekend op de totale prijs van de smartphone. In dit geval komt dat neer op € 450,74 ofwel € 600,99 (besparing) gedeeld door 24 maanden (initiële contractduur) = € 25,04, vermenigvuldigd met 18 maanden (resterende tijd van het contract). Zo is de oorspronkelijke besparing van € 600,99 praktisch teniet gedaan. Je gaat het best enkel in op zo’n aanbod wanneer je zeker de voorwaarden zult (kunnen) naleven.