Nieuws

Apple opnieuw onder vuur voor geprogrammeerde veroudering

14 juli 2021

Na de laatste iOS-updates lijkt het erop dat gebruikers van de iPhone 12, 11, 8-serie en XS een aantal tekortkomingen in de prestaties van hun toestellen hebben opgemerkt. Test-Aankoop en haar zusterorganisaties hebben Apple een brief gestuurd waarin zij aandringen op uitleg. 

Gebruikers van de iPhone 12, 11, 8-serie en XS hebben gemerkt dat hun verwerkingssnelheid afneemt en dat hun batterij sneller leeg raakt. Het is duidelijk dat Apple hiermee de consument onder druk zet om een nieuwe iPhone of batterij te kopen. Dit is niet alleen vanuit ecologisch oogpunt onverantwoord en onaanvaardbaar, maar het brengt ook financiële schade toe aan de consument. 

Dit is niet de eerste keer dat we Apple hebben aangesproken op hun voorgeprogrammeerde verouderingspraktijken. Eind 2020 hebben we samen met onze zusterorganisaties al een groepsactie aangespannen in Spanje, Italië en Portugal voor soortgelijke klachten over de iPhone 6. Deze zaken zijn nog in behandeling bij nationale rechtbanken. "We zijn bereid om met Apple in gesprek te gaan om na te gaan hoe consumenten die door hierdoor schade hebben geleden, het best kunnen worden gecompenseerd", legt onze woordvoerder Simon November uit. "Als een bevredigende reactie uitblijft, kunnen wij echter verdere juridische stappen ondernemen om de rechten van de consument af te dwingen."  

In België hebben zich al bijna 5 000 mensen aangemeld voor onze groepsactie tegen Apple. Als jij je ook in deze situatie bevindt en een klacht wilt indienen en/of op de hoogte wilt worden gehouden van de groepsactie tegen Apple, kun je je aanmelden via ons onlineformulier.  

Naar actie tegen Apple