Dossier

Roaming is gedaan, maar internationale tarieven blijven duur

27 juni 2018
Roaming

27 juni 2018

Sinds 15 juni 2017 betaal je niet meer extra voor het gebruik van je gsm-abonnement binnen Europa. Bellen of sms’en vanuit België naar een ander land blijft echter duur, en sommige tarieven zijn zelfs gestegen sinds de afschaffing van de roaming. Bovendien is het verschil tussen roaming en internationale tarieven niet altijd duidelijk. Wij brengen verheldering.

Het einde van roaming

We hebben ervoor gestreden en eindelijk is het een feit! De afschaffing van roaming binnen de Europese Unie is het resultaat van eindeloos lobbywerk door de Europese Commissie en consumentenorganisaties zoals de onze. Voor een eengemaakt Europa werd het dan ook dringend tijd om dit dossier succesvol af te ronden.

Ontdek al onze acties

Einde van roamingkosten

Als je in het buitenland belt, sms't of surft, dan betaalde je tot voor kort een meerprijs bovenop de binnenlandse tarieven van je abonnement of herlaadkaart. Deze roamingkosten en de bijhorende onaangename verrassingen op je factuur zijn sinds 15 juni 2017 officieel verleden tijd.

Sinds 15 juni 2017 betaal je geen cent extra meer voor het gebruik van je gsm-abonnement in een ander land binnen de Europese Unie (Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk (na de Brexit) en kleinere deelstaten niet inbegrepen). Je zult voortaan de inbegrepen data van je abonnement binnen de EU kunnen gebruiken aan “Belgische voorwaarden”.

Stel dat je beschikt over een mobiel abonnement met 150 belminuten, onbeperkt sms’en en 1 GB aan mobiele data. Stel bovendien dat je twee weken op vakantie gaat in het zuiden van Frankrijk of gaat uitblazen aan de Spaanse kust. Vroeger was het dan een natuurlijke reflex om je mobiele data uit te schakelen, uit vrees voor ongewenste kosten. Sinds 15 juni kun je met een gerust gemoed op het vliegtuig stappen en je nationale bundel verder gebruiken op vakantie. Je kunt dus onbeperkt blijven sms'en en gebruik maken van je belminuten en mobiele data zoals je dat in België zou doen.

Roaming of internationale tarieven?

Het einde van roaming

Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2!