Dossier

Roaming en internationale tarieven: Wat je moet weten als consument

06 maart 2023
Roaming

Als consument is het soms moeilijk om het onderscheid te maken tussen roaming- en internationale tarieven, en hoe deze kosten worden berekend in het buitenland. Dit artikel legt uit hoe deze regeling werkt, het verschil tussen roaming- en internationale tarieven, en hoe je onverwachte kosten kunt voorkomen bij roaming buiten de EU.

Betaal ik extra kosten op vakantie in de EU?

We betalen al even niet meer voor het gebruik van ons gsm-abonnement binnen Europa. Bellen en sms’en vanuit België naar een ander land binnen de Europese Unie is goedkoper dan een aantal jaar geleden, evenals mobiel surfen wanneer je op reis bent. Het verschil tussen roaming en internationale tarieven blijft echter vaak onduidelijk voor consumenten. Wij brengen verheldering.

Het einde van roamingkosten binnen de Europese Unie

Om te bellen, sms'en of surfen in het buitenland betaalde je vroeger snel blauw aan de meerprijs bovenop de binnenlandse tarieven van je abonnement of herlaadkaart. Deze roamingkosten en de bijhorende onaangename verrassingen op je factuur zijn sinds juni 2017 officieel verleden tijd dankzij de “Roam Like At Home” (RLAH) principes. Deze zomer worden die regels verlengd en uitgebreid tot minstens de zomer van 2032.

Dankzij die regulering kunnen we onze smartphone in alle lidstaten van de Europese Unie gebruiken zoals we dat thuis gewoon zijn. Operatoren mogen niets extra’s meer aanrekenen zolang je binnen de grenzen van je nationale abonnement blijft. Ga je daarbuiten, dan kunnen ze je wel nog iets extra aanrekenen. Maar ook die tarieven zijn een pak minder dan voorheen.

 

Wat is het verschil tussen roaming en internationale tarieven?

We hebben wel vaker van consumenten de vraag gekregen waarom ze toch nog roamingkosten kregen aangerekend op hun gsm-factuur. Wat bleek? De oproepen die werden aangerekend bleken internationale oproepen vanuit België en hiervoor geldt de gratis roamingregeling niet.

Benieuwd wanneer het gaat om roaming of om een internationale oproep? Bekijk dan ons schema dat duidelijkheid schept.

Roaming buiten de Europese Unie

Ga je reizen buiten de Europese Unie (EU) en wil je toch graag jouw smartphone blijven gebruiken? Dan moet je wel blijven oppassen voor je verbruik, want voor je het weet loopt je factuur alsnog torenhoog op.

Wat zijn de kosten voor roaming buiten de EU?

Operatoren zijn sowieso wettelijk verplicht een limiet te hanteren voor verbruik buiten je nationale bundel. Die limiet bedraagt € 60,50 (inclusief btw). Je wordt per sms gewaarschuwd net voor (vanaf 80% bijvoorbeeld) en wanneer je die limiet hebt bereikt. Zodra die limiet bereikt is, word je 3G/4G/5G-verbinding geblokkeerd. Bij de meeste operatoren kan je een bijkomende optie of bundel activeren om toch aan een goedkoper tarief verder te bellen, sms’en en surfen in het buitenland (zowel binnen als buiten de EU).

  • Bij BASE moet je DATAROAMINGCONTINUE antwoorden op de sms die je waarschuwt dat de dienst werd geblokkeerd. Je teller wordt op 0 gezet en je kan opnieuw het mobiele internet in het buitenland gebruiken.
  • Bij ORANGE kan je via de MyOrange applicatie je toegang tot mobiel internet in het buitenland zelf (de)blokkeren.
  • Bij PROXIMUS zorgt de Daily Roaming Pass ervoor dat je doorgaans binnen de datalimiet van € 60,50 (inclusief btw) blijft, waardoor je dataverbinding niet hoeft geblokkeerd te worden.

Lees in ons artikel wat de roamingtarieven zijn voor Proximus, Base en Orange.

Hoe kan ik onverwachte kosten voorkomen tijdens het reizen buiten de EU?

Een lokale simkaart kopen of de veilige wifi-verbinding van je hotel(s) gebruiken kunnen een raadzame oplossing zijn om onverwachte kosten te voorkomen.

Hoeveel kost bellen naar een ander EU-land?

Wij Belgen voeren nogal wat internationale gesprekken. Uit een Eurobarometer-onderzoek (2019) bleek dat 7 % dagelijks zijn vaste en/of mobiele telefoon gebruikt om vanuit België te communiceren met een ander EU-land. 19 % doet het geregeld en 33 % occasioneel.

Bellen en sms’en vanuit België naar een ander land binnen de Europese Unie was lang een kostelijke affaire. Die internationale tarieven naar EU-landen werden echter ook gereguleerd zodat we hiervoor niet meer betalen dan de maximumbedragen voor bellen en sms’en waaraan operatoren in ons land zich zullen moeten houden.

Je operator mag maximaal 23 eurocent per belminuut aanrekenen voor een oproep vanuit België naar een ander EU-land. Dit maximumtarief geldt zowel voor je vaste als voor je mobiele telefoonabonnement.

De vastgelegde maximumprijs voor het versturen van een sms vanuit België naar eender welk land binnen de EU bedraagt 7 eurocent.

Benieuwd hoe je de belkosten kunt drukken? Lees het in ons artikel.

Lees ook onze antwoorden op 12 vragen over bellen, sms'en en surfen op vakantie in een ander EU-land.