Dossier

Roaming al gratis, nu ook goedkopere internationale tarieven binnen de EU

31 januari 2020
Roaming

Sinds 15 juni 2017 betaal je niet meer extra voor het gebruik van je gsm-abonnement binnen Europa. Bellen en sms’en vanuit België naar een ander land binnen de Europese Unie wordt nu eindelijk ook goedkoper. Het verschil tussen roaming en internationale tarieven kan soms echter onduidelijk blijven. Wij brengen verheldering.

Het einde van roaming

We hebben ervoor gestreden en uiteindelijk heeft het geloond. Zowel de afschaffing van roaming binnen de Europese Unie als het begrenzen van de internationale tarieven is het resultaat van eindeloos lobbywerk door de Europese Commissie en consumentenorganisaties zoals de onze.

Ontdek al onze acties

Einde van roamingkosten

Om te bellen, sms'en of surfen in het buitenland betaalde je je vroeger snel blauw aan de meerprijs bovenop de binnenlandse tarieven van je abonnement of herlaadkaart. Deze roamingkosten en de bijhorende onaangename verrassingen op je factuur zijn sinds 15 juni 2017 officieel verleden tijd.

Stel dat je beschikt over een mobiel abonnement met 150 belminuten, onbeperkt sms’en en 1 GB aan mobiele data. Stel bovendien dat je twee weken op vakantie gaat in het zuiden van Frankrijk of gaat uitblazen aan de Spaanse kust. Vroeger was het dan een natuurlijke reflex om je mobiele data uit te schakelen, uit vrees voor ongewenste kosten. Sinds de afschaffing van de roamingkosten kun je met een gerust gemoed op het vliegtuig stappen en je nationale bundel verder gebruiken op vakantie. Je kunt dus onbeperkt blijven sms'en en gebruik maken van je belminuten en mobiele data zoals je dat in België zou doen.

Roaming of internationale tarieven?

We hebben de voorbije maanden wel vaker van consumenten de vraag gekregen waarom ze toch nog roamingkosten kregen aangerekend op hun gsm-factuur. Wat bleek? De oproepen die werden aangerekend bleken internationale oproepen vanuit België en hiervoor geldt de gratis roamingregeling niet.

Om duidelijkheid te scheppen over wanneer het gaat het om roaming dan wel om een internationale oproep hebben we volgend schema gemaakt.

Het einde van roaming

Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!