Dossier

Zo kies je een goede bluetooth- of gps-tracker

20 september 2021

Bluetooth- of gps-trackers, met of zonder simkaart ... Om je waardevolle spullen terug te vinden, bestaan er tal van mogelijkheden. Vraag is of die allemaal zo praktisch, nuttig en functioneel zijn. Ons verdict over de drie belangrijkste soorten trackers.

Inleiding

Alle trackers hebben hetzelfde doel: vinden wat je zoekt. Maar in de praktijk werken ze niet allemaal op dezelfde manier. 

De bekende Apple Airtags vallen onder de eerste categorie: bluetooth-trackers met heel kort bereik. Daarnaast heb je trackers met een ingebouwde simkaart die bedoeld zijn om huisdieren of voorwerpen op verdere afstand te lokaliseren. Een derde, hybride oplossing zijn trackers die een netwerk met lage snelheid gebruiken. 

Voor we deze drie categorieën meer gedetailleerd gaan vergelijken, moet je weten dat alle trackers in combinatie met een mobiele app (iOS of Android) werken, zelden via een website. Om een tracker te kunnen gebruiken, moet je dus bijna altijd een smartphone of tablet hebben.

Batterij grootste pijnpunt

Waarom zoveel verschillende technologieën en niet één type tracker voor alle doeleinden? De grootste boosdoener: de levensduur van de batterij. 

De meest nauwkeurige trackers verbruiken logischerwijs de meeste energie. Deze trackers moeten klein zijn, want een tracker van 2 kg om de nek van een kat of een enorme, goed zichtbare tracker op een fiets is niet wenselijk. Daardoor is hun batterij vaak erg klein en moet ze vaker worden opgeladen. Dit is het grootste nadeel van trackers met een simkaart. Maar voor het opsporen van een huisdier zien wij momenteel geen andere methode die even doeltreffend is. 

Het is jammer dat de batterijen in de Tractive en Weenect trackers niet verwisselbaar zijn, want veelvuldig opladen heeft een negatief effect op de levensduur van de batterij. Om je sleutels terug te vinden, zijn buetooth-trackers (Tile, Airtag) daarentegen zeer aan te bevelen: zij hebben hun waarde bewezen in kleine binnenruimtes, zolang er niet te veel muren zijn. Hun batterij gaat ook langer mee, terwijl ze klein en vervangbaar is. In sommige gevallen heeft ze de grootte van een horlogebatterij. De trackers van Invoxia kun je daarentegen niet openen om de batterij te vervangen.