Je foto's optimaliseren voor afdrukken: tips en trucs voor de beste resultaten

Staan er op jouw smartphone en computer ook massa’s vakantie- en familiefoto's die je nadien nooit meer bekijkt? Door je mooiste foto’s af te drukken maak je er tastbare en zichtbare herinneringen van. Je popelt wellicht van ongeduld om je beste foto’s cito presto te laten afdrukken, maar toch check je beter eerst een paar zaken om ervoor te zorgen dat de prints er net zo goed uitzien als op je smartphone of computerscherm.
Waarom is het optimaliseren van je foto's belangrijk voor afdrukken?
Klakkeloos prints bestellen van je foto’s kan tot teleurstellingen leiden als je je afdrukken in handen krijgt. De foto’s kunnen onscherp zijn, te donker of overbelicht, de kleuren te flets of te fel. Daarom is het belangrijk je foto's goed te checken alvorens ze te laten afdrukken.
Veelgemaakte fouten die je moet vermijden bij het afdrukken van je digitale foto's
Een slechte basisfoto zal nooit een perfecte afdruk opleveren. Hoofdoorzaak van een mislukte print is meestal een onvoldoende hoge resolutie van het fotobestand. Of er schort wat aan de belichting en de kleurbalans, of er staan storende elementen in beeld.
De meeste online fotodiensten werken je beelden in zekere mate bij en waarschuwen je bij onvoldoende resolutie, maar je zorgt toch het best zelf dat je foto’s van optimale kwalitateit zijn vooraleer je ze bij een fotoservice laat afdrukken.
Onze expert Richard Motte geeft vier nuttige tips om veelgemaakte fouten te vermijden en mooie afdrukken te laten maken van je beste foto’s.
1. Gebruik de juiste resolutie voor het gekozen afdrukformaat
2. Retoucheer je foto’s
3. Stel een neutrale kleurenweergave in op je scherm
4. Selecteer het geschikte bestandstype
1. Gebruik de juiste resolutie voor het gekozen afdrukformaat
Resolutie en DPI
De resolutie van een foto staat voor de hoeveelheid pixels die ze bevat, bijvoorbeeld 850x450 pixels. Om te weten of de beeldkwaliteit optimaal is voor afdrukken, zegt de resolutie alleen niet veel, omdat alles afhangt van het uiteindelijke afdrukformaat. Daarom is het zinvoller te kijken naar de DPI (dot per inch) die het aantal pixels per inch aangeeft. Voor een goede afdruk is een resolutie van idealiter 300 dpi en minimaal 150 dpi aanbevolen. Voor kleine of middelgrote afdrukken is dat meestal voldoende.
Voor grote afdrukken zoals posters heb je een hoge resolutie nodig. Voor een afdruk van 15x20 cm zijn bijvoorbeeld 1800 x 2400 pixels nodig om een resolutie van 300 DPI te bereiken. Is het aantal pixels onvoldoende, dan krijg je een onscherpe afdruk.
Op een PC of Mac kun je de DPI van een foto zien door met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken, in het menu 'Eigenschappen' te kiezen en dan op 'Details' te klikken. Weergegeven DPI minder dan 150? Geen paniek. De DPI is berekend voor de foto in haar oorspronkelijke formaat, dat meestal vrij groot is. Zodra je de foto importeert op de site van de online fotodienst, wordt ze automatisch verkleind tot het gekozen formaat (bijvoorbeeld 10x15cm) met behoud van hetzelfde aantal pixels. Je krijgt dus veel meer dots of pixels per inch.
Afdrukdiensten bieden helaas weinig informatie over je fotobestand, maar geven wel altijd een melding als de fotoresolutie onvoldoende is voor een goede afdrukkwaliteit.
Gebruik geen gecomprimeerde foto’s
Voor geslaagde prints is het belangrijk om het originele fotobestand te gebruiken dat niet is geconverteerd of gecomprimeerd. Het is geen goed idee om foto's af te drukken die je hebt gedownload van je sociale netwerken of berichtendiensten zoals Whatsapp. Die apps comprimeren foto’s, waardoor de beeldkwaliteit sterk vermindert.
Wil je gedeelde foto’s van familie en vrienden afdrukken, dan vraag je beter om ze te delen via clouddiensten als WeTransfer, Dropbox of Google Photo (kies “originele kwaliteit”). Daarmee blijven ze bewaard in hun oorspronkelijke, hoge resolutie.
Veel megapixels betekent niet noodzakelijk een hoge kwaliteit
Ga niet te veel af op de geafficheerde resolutie of megapixels van je smartphone of camera. De kwaliteit van je foto's hangt ook in grote mate af van de beeldprocessor en de kwaliteit en de grootte van de fotosensor. In onze tests scoren sommige smartphones slecht in fotokwaliteit, ook al beschikken ze over een 50 megapixel sensor. Dat verklaart waarom foto's van een "echte" camera met een grote sensor over het algemeen scherper zijn dan die van een smartphone met een kleine sensor.
2. Retoucheer je foto’s
Een scheve horizon, rode ogen, ongewenste elementen in beeld ... Het is zonde van het geld als je foto’s met al die ontsierende foutjes laat afdrukken. Best je foto’s vooraf op het scherm goed checken en die ontsierende foutjes wegwerken. Daar hoef je geen fotograaf professional voor te zijn.
Je computer en de foto-app van je smartphone bieden een heel aantal fotobewerkingstools om heel eenvoudig retouches te doen: met de “crop”-functie het beeld bijsnijden zodat storende elementen niet meer zichtbaar zijn, helderheid en contrast aanpassen, soms ook rode ogen of vlekjes corrigeren.
Wil je nog verder gaan in het retoucheren van je foto’s, dan zijn er uitstekende fotobewerkingsapps die je gratis kunt installeren. We hebben dergelijke apps voor smartphone getest, de resultaten vind je hier.
3. Stel een neutrale kleurweergave in op je scherm
Vallen de kleuren van je afdrukken heel anders uit dan op je scherm, dan ligt dat waarschijnlijk aan de kleurinstellingen van je computerscherm. Je beeldscherm kun je via enkele basisinstellingen kalibreren of ijken zodat je een realistische, natuurlijke kleurweergave krijgt.
Hoe je beeldscherm kalibreren
Om de kleuren van je foto’s te beoordelen voor je ze laat afdrukken, en bij te stellen indien te fel of te flets, heb je een zo neutraal mogelijk beeldscherm nodig.
- Heb je een PC-beeldscherm, dan kun je in Windows de kleurweergave instellen via het beeldschermmenu, maar de kortste weg is om in de zoekbalk "schermkleuren kalibreren" in te tikken. Dat brengt je naar een kleine wizard om de helderheid, het contrast en de intensiteit van rode, groene en blauwe pixels aan te passen.
- Heb je een Mac-scherm, dan kun je het kleurprofiel controleren in Systeeminstellingen en vervolgens op Monitoren. Je krijgt dan toegang tot de wizard voor schermkalibratie.
- Gebruik je een extern beeldscherm, kies dan het standaardprofiel. Vermijd de gaming- of bioscoopprofielen, omdat die bepaalde tonen in het beeld versterken.
4. Selecteer het juiste bestandstype
Het meest gangbare bestandstype is JPEG. Dat bestandstype wordt door alle online fotoservices aanvaard.
Afhankelijk van het besturingssysteem van je smartphone is het ook mogelijk dat foto's standaard worden opgeslagen als "hoog rendement"-bestanden HEIF (of HEIC). Niet alle fotoafdruksites ondersteunen dat formaat. Je zult foto’s van dat bestandstype dus moeten converteren.
Hoe een ander fotobestandstype instellen
Je kunt dit ongemak voor toekomstige afdrukken vermijden door in je smartphone naar de instellingen te gaan en het standaard bestandstype (JPEG) te kiezen.
Kies een fotodienst met onze koopgids en vergelijker
Je foto’s geoptimaliseerd en klaar om te laten afdrukken? Gebruik onze koopgids fotodiensten om een goede fotoafdruksite voor jouw foto's te kiezen. We hebben de meest courante fotodiensten getest. Bekijk de testresultaten in onze vergelijker.