foto-afdruk diensten

De beste online printservice voor jouw foto’s

Op zoek naar de beste site voor het afdrukken van je foto's? Prijs, afdrukkwaliteit en verzendtijd zijn belangrijke criteria om uit te maken met welke online printservice je het best gesteld bent. We zetten ook de plus- en minpunten van enkele van de populairste fotodiensten voor je op een rijtje.

Stap-voor-stap gids

Waarop letten bij het kiezen van een online afdrukservice

Foto's maken met je smartphone is een reflex geworden. Hoewel je via sociale netwerken je vastgelegde herinneringen ogenblikkelijk kunt delen, gaat er niets boven een mooie afdruk om ze voor lange tijd te koesteren. Er zijn veel manieren om je foto's af te drukken. Maar volgens ons laatste onderzoek gebruiken bijna 8 van de 10 consumenten een online fotoafdrukservice. De kunst is om de juiste keuze te maken. Hier zijn onze tips.

Prijs

Voor een grote meerderheid van de mensen is de prijs een belangrijk criterium bij het kiezen van een online fotoservice. Maar laat je niet verrassen: de uiteindelijke rekening loopt al snel hoger op dan de geadverteerde basisprijs voor een bepaald fotoproduct. Je betaalt vaak bij voor opties zoals beter papier of extra foto's.

Bij fotoalbums geldt de basisprijs meestal voor het goedkoopste papier met een matte afwerking. Als je de voorkeur geeft aan een glanzende afwerking, kun je je verwachten aan een meerprijs.

Hetzelfde geldt voor fotoafdrukken: de vermelde eenheidsprijs geldt vaak voor grote bestellingen. Maar de prijzen nemen meestal af naarmate je meer foto’s bestelt. Hoe minder afdrukken je bestelt, hoe meer je dus verhoudingsgewijs betaalt per foto.

Vergeet tot slot niet de eventuele afdruk- en leveringskosten.

De meeste sites hebben een prijslijst die je een beter idee kan geven van de mogelijke kosten van je bestelling. Bekijk de tarieven voor je je bestelling doet.

Afdrukkwaliteit

Volgens onze enquête is de afdrukkwaliteit het tweede belangrijkste keuzecriterium voor consumenten. De kwaliteit verschilt uiteraard van dienst tot dienst, maar ook naargelang van de papiersoort en de afwerking. Volgens onze laatste fotoalbumtest hebben Cewe, Kruidvat en Pixum de beste fotokwaliteit, zonder rekening te houden met andere criteria. We hebben A4 liggende albums met een harde kaft en standaard mat papier vergeleken.

Afdrukmogelijkheden

Volgens onze enquête zijn klassieke fotoafdrukken en fotoalbums de meest bestelde producten. Maar je kunt je herinneringen op vele andere media afdrukken: kalender, hout, canvas, mok, pluche, puzzel ... De keuze verschilt uiteraard van site tot site. Vistaprint bijvoorbeeld maakt fotoalbums, maar biedt geen losse afdrukken aan. Bephoto concentreert zich op twee albumformaten, terwijl andere diensten een heel gamma aanbieden. Bovendien kan elk product worden gecombineerd met een aantal opties: formaat, papier, weergave, afwerkingen enz.

Aarzel dus niet om de sites te verkennen om te vinden wat je zoekt. Let goed op de uitleg en als iets niet duidelijk is (beschikbare formaten, papier, extra kosten enz.), neem dan contact op met de klantenservice.

Promoties

Meer dan vier op tien consumenten waarderen de promoties die online fotodiensten aanbieden. Ze hebben gelijk! De meeste afdrukbedrijven bieden regelmatig kortingen aan voor bepaalde gelegenheden, zoals moeder- of vaderdag, back-to-school en de feestdagen. De kortingen worden automatisch of via een promotiecode toegepast. Sommige sites belonen ook hun trouwe klanten. Aarzel dus niet om verschillende sites te bezoeken en de lopende aanbiedingen te vergelijken.

Levertijden en opties

Volgens onze laatste test zijn de standaard levertijden over het algemeen kort genoeg om eventuele snellere maar duurdere opties overbodig te maken. Smartphoto is met zijn productievestiging in België een van de snelste aanbieders, evenals zijn partner Spector. Spector levert echter niet aan huis. Zij zijn niet de enigen. Ook voor Carrefour Photo en PhotoLitto moet je naar een afhaalpunt gaan (winkel, fotograaf enz.). Zo ontsnap je aan leveringskosten, maar er kunnen wel enkele euro’s verwerkingskosten worden aangerekend. Merk op dat sommige afdrukdiensten de keuze bieden tussen thuisbezorging of levering op een afhaalpunt.

Terug naar boven

De populairste printdiensten: hun voor- en nadelen

In onze laatste test vergeleken we albums in liggend A4-formaat met een harde kaft en standaard mat papier. Naast afdrukkwaliteit en prijs keken we naar een aantal andere criteria, van gebruiksgemak van de website tot duidelijkheid van de informatie, keuze van formaten en aanpassingsmogelijkheden. Dit zijn enkele van de diensten die eruit sprongen.

Smartphoto is een voorbeeldige afdruksite, erg gebruiksvriendelijk en zonder grote gebreken.

Pluspunten

 • Mooie afdrukkwaliteit en realistische kleuren
 • Talrijke opties om albums aan te passen
 • Duidelijke informatie en hulp
 • Zeer snelle levering

Minpunt

 • De natuurlijke kleurenweergave van de foto's kan wat flets ogen als je van felle kleuren houdt.

Cewe is met zijn grote aanbod en hoge kwaliteit niet meer weg te denken als fotoafdrukdienst.

Pluspunten

 • Afdrukken van topkwaliteit
 • Ruime keuze
 • Duidelijke informatie

Minpunt

 • Software om online fotoalbums te maken kan beter

Fotofabriek is uitgegroeid tot een van de beter scorende diensten in ons vergelijkend onderzoek, terwijl de prijzen zeer betaalbaar blijven. Een slimme keuze dus!

Pluspunten

 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Goede fotokwaliteit
 • Intuïtieve module
 • Goed beschermd album in de verpakking

Minpunt

 • Eentalige Nederlandse site (maar de fotobewerkingsmodule is in het Frans)

Een van de favoriete diensten van consumenten volgens onze recente enquête.

Pluspunten

 • Een van de kampioenen in printkwaliteit
 • Goede algemene kwaliteit van de dienst

Minpunt

 • Niet altijd even gebruiksvriendelijk

 Als je niet te veel geld wilt spenderen, biedt Hema een degelijk album voor een bescheiden budget.

Pluspunten

 • Zeer lage prijs
 • Korte levertijd
 • Veel mogelijkheden voor personalisatie
 • Mogelijkheid om de prijs nog verder te verlagen met afhaling in de winkel

Minpunt

 •  Middelmatige fotokwaliteit
Terug naar boven

Gebruik onze vergelijker

Het kiezen van de juiste fotoafdrukdienst hangt af van veel criteria. Om je te helpen de juiste keuze te maken, hebben we een twintigtal diensten getest. Je vindt alle resultaten van deze test van A4 albums in liggend formaat op standaard mat papier in onze vergelijker van diensten voor het afdrukken van fotoalbums.

 

Terug naar boven