Hoe wij testen

Hoe wij fototoestellen testen

31 augustus 2018

Onze testresultaten van fototoestellen zijn gebaseerd op een heleboel tests in een gespecialiseerd labo en op de beoordeling door onze experts. Kom hier te weten hoe onze testprocedure verloopt.

Beeldkwaliteit

Fotokwaliteit bij daglicht

Deze score is het resultaat van een test waarbij we zeer kleurrijke en contrastrijke voorwerpen fotograferen bij fel licht. Daarna beoordelen we de kleurweergave, de saturatie, de belichting, het contrast, de textuur en eventuele ruis.

 

Dit is een voorbeeld van een scène die we standaard gebruiken om de fototoestellen uit te testen bij fel licht (een lichtsterkte van 8000 lux).

Portretkwaliteit

Enerzijds letten we op de belichting, de textuur en eventuele ruis, en anderzijds op de kleurweergave, de natuurlijke weergave van de huid en het contrast in de gezichten. Deze test voeren we ook in welbepaalde lichtomstandigheden uit, net zoals die van foto’s bij daglicht. We maken geen portretfoto’s bij schemerlicht, maar simuleren wel binnenopnames bij een middelmatige lichtkwaliteit en -sterkte. 

Deze foto’s tonen maar een deel van de testscène die het labo gebruikt om de kwaliteit van portretfoto’s te beoordelen. De kleurweergave is duidelijk heel verschillend: op de linkse foto heeft de huid een mooie en natuurlijke kleur, terwijl ze op de rechtse niet mooi oogt en overbelicht is. Bovendien is de linkse foto scherper en gedetailleerder. Beide foto’s worden telkens in exact dezelfde omstandigheden gemaakt: de belichting en de testscène zijn identiek om verschillende toestellen te kunnen vergelijken.  

  

Hier zie je een goed en een slecht voorbeeld. Wat het meest opvalt, is het verschil in belichting en kleurweergave. Op de linkse foto zijn de belichting en het contrast goed, de kleuren levendig en de verschillende zones in het beeld duidelijk te onderscheiden. Op de rechtse foto is de belichting echter slecht: het beeld is duidelijk overbelicht, met als gevolg een witte, overbelichte zone waarin geen details te zien zijn. Nog een minpunt is de slechte kleurweergave, gekenmerkt door fletse kleuren. 

Fotokwaliteit bij weinig licht

Deze score is het resultaat van een hele reeks tests bij zeer weinig licht. Zo houden we rekening met de fotokwaliteit met en zonder gebruik van de flitser, de kwaliteit van de gezichtsherkenning, eventuele ruis en vooral wazigheid. 

 

Hiervoor nemen we foto’s bij een zeer lage lichtsterkte van 11 lux. Als een fototoestel een opname maakt bij weinig licht, moet het de ISO-waarde (de lichtgevoeligheid van de pixels op de sensor) verhogen. Om duidelijke foto’s in donkere omstandigheden te kunnen maken, is dus een hoge ISO-waarde nodig. Helaas leidt dit dan weer tot meer ruis, zoals duidelijk te zien is op de bovenste foto. Door de ruis kloppen de kleuren niet allemaal en ziet de textuur er heel ongelijkmatig uit.

Om de kwaliteit van foto’s bij weinig licht te beoordelen, gebruiken we ook een kleurenkaartje dat aan een opstaande draaischijf is bevestigd. Vervolgens laten we deze kleurenkaart ronddraaien terwijl we foto’s maken. Dit is een zware uitdaging voor de toestellen, omdat de foto’s niet alleen wazig kunnen worden door te weinig licht, maar ook door het bewegende onderwerp. Deze test stelt ons dan ook in staat om de goede van de slechte toestellen te onderscheiden.