Nieuws

Powermat oplader: ingewikkeld en veel te duur

28 juli 2010

Uw iPod, gsm, Nintendo DS of gps opladen met één enkele draadloze oplader? Het lijkt een droom. Maar met de Powermat is die wel nog veraf.

Eenvoudig, snel, zonder een wirwar van stroomkabels: dat is wat de fabrikant van Powermat Wireless Charging voorstelt.

 

Gecompliceerde eenvoud

 

Stel u een matje voor in de vorm van een skateboard van 30 op 12 cm, uitgerust met een elektrische voedingskabel en een transformator. Dat is de basis van het Powermat-systeem.

Met deze basis bent u nog nergens. U moet er een Powermat Powercube aan toevoegen. Een vierkant plaatje met zijden van 5 cm, waaruit een mini-USB-kabel vertrekt. Daarop sluit u een adapter aan, in functie van het op te laden toestel.
U wilt een iPhone of een Blackberry opladen? Dan moet u een soort van verbindingshoes kopen om het toestel in te plaatsen.

Om een iPod op te laden hebt u dan weer een speciale houder nodig.

 

Hoe gaat u te werk?

Dat is zeer eenvoudig en zeer ingewikkeld tegelijkertijd. U kunt het oplaadmatje op het stopcontact aansluiten. Vervolgens verbindt u het op te laden toestel met behulp van het daarvoor voorziene aansluitstuk met de Powercube en plaatst u die op het matje. Een iPhone doet u in de hoes en daarna plaatst u het geheel op het matje.

 

Hoe werkt dit eigenlijk?

Zonder te veel in detail te treden, kunnen we u meegeven dat de stroom wordt overgedragen door inductie: het plankje creëert een magnetisch veld dat een elektrische stroom opwekt in de op het matje geplaatste Cube.

 

De factuur loopt snel hoog op

Als we de prijzen van de verschillende onderdelen samentellen, komen we uit op een gepeperde rekening. Oplaadmatje: € 80, Powercube en 8 aansluitstukken: € 25, hoes voor iPhone: € 30, extra aansluitstuk: € 6, exclusief verzendingskosten. Kortom, u bent snel € 140 à € 150 kwijt.

 

Beduidend trager

In vergelijking met een klassieke oplader duurt het opladen gemiddeld 25 % langer met de Powermat. Dit betekent een tijdverlies van om en bij de 20 à 45 minuten, al naargelang het toestel.

 

Besteed uw geld niet aan de Powermat

Het oplaadprocedé is origineel en zal ongetwijfeld de aandacht van nieuwsgieringen trekken, de eerste minuten. Maar verder is er echt geen enkele reden om dit veel te dure gadget aan te schaffen.