Nieuws

De beste laptop voor studenten in 2022

25 augustus 2022
Student typt op zijn laptop

Wat is de beste laptop voor studenten in het nieuwe academiejaar? Tegenwoordig heeft elke student een degelijke laptop nodig, maar welke moet je kiezen? En hoeveel kost een laptop die aan je eisen voldoet? Wij zetten drie betaalbare modellen op een rij en bespreken ook de mogelijkheden van Chromebooks.

Ben je als student op zoek naar de beste laptop voor je studie dan hebben we goed nieuws voor jou. We hebben de drie beste laptops voor minder dan € 800 uitgezocht voor je. Als je nog niet weet welke laptop je moet kopen voor het volgende schooljaar, dan vind je in onze top drie mogelijk het antwoord. We voegen ook een duurdere MacBook toe aan ons overzicht als aanrader voor studenten grafisch ontwerp. Overweeg je een Chromebook te kopen, dan leggen we uit waar je rekening mee moet houden en waar je op moet letten.

Biedt dit lijstje niet wat je zoekt of kun je een groter budget besteden aan je nieuwe laptop, dan kan onze vergelijker laptops zeker helpen.

Vergelijk alle geteste laptops

 1. Asus Vivobook S14 S433 (vanaf € 649)
 2. Acer Spin 3 SP313-51N (vanaf € 745)
 3. Lenovo IdeaPad Flex 5 82HV002PMB (vanaf € 699)
 4. Apple Macbook Air M1 2020 (vanaf  € 1 029)
 5. Chromebooks

Dit zijn de beste laptops voor studenten

1. Asus Vivobook S14 S433 (vanaf € 649)

De Asus Vivobook laptop

Specificaties: Intel Core i5-1135G7 processor, 8 GB RAM, 512 GB SSD, 14" Full HD scherm

Sterke punten

 • Schermkwaliteit en -helderheid
 • Batterij gaat lang mee
 • Voldoende aansluitingsmogelijkheden
 • Snelle en stabiele wifiverbinding

Zwakke punten

 • Kwaliteit van touchpad en toetsenbord

Het scherm van deze Asus Vivobook S14 S433 is zonder meer prima. "Het laptopscherm behaalt een uitstekende maximale helderheid van 413 nits en de kleuren zijn accuraat. Al kon het contrast nog iets beter", oordeelt onze expert Thomas Gijs."Ook de processor en ingebouwde grafische kaart Iris Xe Graphics voldoen zeker aan de noden van de de dagelijkse gebruiker of student." Met een volledig opgeladen batterij kun je op deze laptop maar liefst 11 uur en 23 minuten online surfen. Een iets minder goede indruk geeft het touchpad dat af en toe foutjes maakt en de iets te losse toetsen op het toetsenbord.

Linkerkant van de Asus Vivobook laptop

Aan de linkerkant zitten twee Thunderbolt 4-aansluitingen waarmee je zowel de laptop kunt opladen als een scherm aansturen, een HDMI-poort en een audio-jack voor je oortjes of hoofdtelefoon.

Rechterkant van de Asus Vivobook laptop

Aan de rechterkant heb je twee USB-A-poorten - waarvan een USB-A 2.0 en een snellere USB-A 3.2 Gen 1 - en een micro-SD-kaartlezer.

 

2. Acer Spin 3 SP313-51N (vanaf € 745)

De Acer Spin 3 laptop

Specificaties: Intel Core i5 processor, 8 GB RAM, 512 GB SSD, 13,3" scherm, 2560 x 1600 touchscreen, stylus inbegrepen

Sterke punten

 • Het scherm kun je 360 graden draaien om als tablet te gebruiken
 • Prima maximale helderheid van het scherm
 • 16:10 beeldverhouding
 • Ruime selectie aansluitingen
 • Snelle wifiverbinding
 • Lichtgewicht

Zwakke punten

 • De luidsprekers
 • De webcam 
 • Bloatware
 • Plastieken behuizing

Deze Acer Spin 3 SP313-51 is een 2-in-1 laptop die is uitgerust met een 2560 x 1600 touchscreen met stylus. Het toestel weegt slechts 1,4 kg dus handig om mee te nemen in je rugzak of schooltas. Het scherm is duidelijk leesbaar en heeft een uitstekende maximale helderheid van 437 nits.

"Dankzij de 16:10 beeldverhouding kun je extra tekst lezen op het scherm in vergelijking met een 16:9 beeldverhouding", merkt onze expert, Thomas Gijs, op. "Het glanzende scherm heeft wat last van reflecties, maar tijdens onze test bij fel licht viel dat erg goed mee." Het touchscreen is degelijk, maar mist een beetje vlotheid. De stylus is aan de kleine kant waardoor hij minder gebruiksvriendelijk is, maar hij is precies en erg responsief

De Wifi 6 netwerkkaart garandeert een snelle draadloze verbinding en de processor is performant genoeg om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. Je kunt ook foto's bewerken in Photoshop, Krita of Gimp. De batterij ging tijdens onze test 8 uur en 44 minuten mee zonder opladen.

De linkerkant van de Acer Spin 3 laptop

Aan de linkerkant is de laptop uitgerust met twee Thunderbolt 4-aansluitingen waarmee je een extern scherm kunt aansturen en de laptop kunt opladen. Daarnaast bevindt er zich een HDMI-aansluiting en een snelle USB-A 3.0-poort en een micro-SD-kaartlezer.

De rechterkant van de Acer Spin 3 laptop

Aan de rechterkant vind je een tweede USB-A 3.0-poort en een hoofdtelefoonaansluiting naast een aansluiting om op te laden.

De minpunten van deze Acer laptop zijn de luidsprekers, de webcam en de vooraf geïnstalleerde programma's. Je kunt die best eens overlopen en degene verwijderen die je niet nodig hebt.

3. Lenovo IdeaPad Flex 5 82HV002PMB (vanaf € 699)

De Lenovo IdeaPad Flex 5 laptop

Specificaties: AMD Ryzen 5 5500U processor, 8 GB RAM, 512 GB SSD, 15,5" scherm, touchscreen en meegeleverde stylus

Sterke punten

 • Zeer responsief touchscreen
 • Goede batterijduur
 • Snelle opstarttijd

Zwakke punten

 • Geen Thunderbolt-aansluiting
 • Wifi 5
 • Schermkwaliteit

Net als de Acer Spin 3 is dit een 2-in-1 laptop. Met een opstarttijd van slechts 4 seconden is deze Lenovo IdeaPad Flex 5 82HV002PMB er snel bij. "Het scherm laat een beetje te wensen over omwille van de reflecties, de krappe kijkhoeken en de minder goed leesbare tekst", vertelt onze expert Thomas Gijs. "De maximale helderheid is met 322 nits wel voldoende, maar niet uitzonderlijk." Het aanraakscherm is wel heel responsief en de stylus scoort iets beter dan die van de Acer Spin 3. Het scharnier om het scherm te draaien is stevig gebouwd.

Rechterkant van de Lenovo IdeaPad Flex 5 laptop

Aan de rechterkant vind je twee snelle USB-A-poorten en een gleuf voor een geheugenkaart.

Linkerkant van de Lenovo IdeaPad Flex 5 laptop

Aan de linkerkant zit een aansluiting om de laptop op te laden, een HDMI-poort, een hoofdtelefoonaansluiting en een USB-C-poort waarmee je de laptop ook kunt opladen.

De batterijduur is goed. Tijdens onze tests hield hij het iets meer dan 9 uur vol om online te surfen. De netwerkkaart is helaas een Wifi 5 en geen Wifi 6 waardoor de online snelheden iets minder zijn, zeker als er meerdere toestellen met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Net als de andere twee laptops is ook bij deze Lenovo de processor krachtig genoeg om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren.

4. Apple MacBook Air M1 2020 (vanaf € 1 029)

Specificaties: Apple M1 8-core processor, 8 GB RAM, 512 SSD, 13" scherm

Sterke punten

 • Energiezuinige processor
 • Batterijduur
 • 16:10 beeldverhouding
 • Helder en leesbaar scherm
 • Goede touchpad en klavier
 • Vlot opstarten
 • Luidsprekers

Zwakke punten

 • Beperkt aantal aansluitingen

Wie een laptop nodig heeft die beter is uitgerust voor grafische taken zal helaas ook wat dieper in de buidel moeten tasten. De MacBook Air M1 2020 is een prima keuze en moet haast niet onderdoen voor de Pro-versie. Volgens onze test kun je meer dan 13 uur op het web browsen zonder opladen. Dat is ver boven het gemiddelde. Net als bij de Acer Spin is de 16:10 beeldverhouding ideaal om tekst te lezen. Bovendien is het leescomfort met de 2560 x 1600 resolutie en 431 nits aan maximale helderheid bijzonder hoog

Handig is dat je de MacBook Air M1 heel vlot kunt opstarten. Een druk op een toets volstaat en om tijd te winnen kun je je aanmelden met je vinger via de Touch ID-sensor op het toetsenbord. Je kunt de laptop ook aan- en uitzetten door hem gewoon open of dicht te klappen. Het grootste nadeel zit in de aanwezige aansluitingen.

Slechts één hoofdtelefoon/microfoonaansluiting aan de rechterkant.

Twee USB-C-aansluitingen aan de rechterkant.

Als je een klassieke USB-stick, HDMI-kabel of andere kabel wilt aansluiten, dan moet je een adapter of hub bijkopen. Dat betekent ook extra kosten.

5. Chromebooks

Minimaal vereiste configuratie: 4 GB RAM, Full HD-scherm en 64 GB intern geheugen

Sterke punten

 • Goedkoper dan een laptop
 • Lichtgewicht
 • Batterij
 • Snelle opstarttijd

Zwakke punten

 • Google account nodig
 • Gebruiksgemak offline
 • Niet voor specifieke programma's als Photoshop

Een Chromebook is een draagbare computer met een eenvoudige interface die doorgaans goedkoper is dan een laptop. Het kan een goed alternatief zijn voor een laptop als je hem enkel gebruikt om notities te nemen, te mailen en cursussen te raadplegen. Vooral tijdens de coronacrisis raakten Chromebooks in zwang omdat ze ideaal bleken voor afstandslessen. Ze werken met het zeer lichte ChromeOS-besturingssysteem dat minder mogelijkheden biedt dan Windows of macOS. Om offline te werken, zijn ze minder gebruiksvriendelijk. Een Chromebook is niet aan te raden als je specifieke programma's wilt gebruiken zoals Photoshop of 3D-tekenpakketten. Je kunt Microsoft Office-toepassingen installeren, maar die zijn beperkt tot de online versies waardoor ze niet over alle functies beschikken.

Je hebt ook een Google account en e-mailadres nodig (bijvoorbeeld Gmail) om aan de slag te kunnen met een Chromebook. Let bij aankoop ook op de Auto Update Expiration (AUE) waarna het toestel niet meer wordt ondersteund door Google en dus geen veiligheidsupdates meer krijgt. Bekijk vooraf ook de lijst met alle Chromebooks en het beleid voor automatische updates.

76 Topkwaliteit
Laptops
vanaf  1.199,00
64 Redelijke
kwaliteit
Laptops
vanaf  599,00
66 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  699,00