Antwoord van expert

Is een i3-processor voldoende voor de meeste gebruikers?

15 mei 2023

De Intel Core i3 en AMD Ryzen 3 zijn minder krachtig dan de i5 en de i7. Maar is dat prijsverschil het ook echt waard? Moet je investeren in een andere, krachtigere laptop? Onze expert Thomas Gijs  helpt je op weg. 
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Thomas Gijs
Expert laptops
Bij aankoop van een pc of laptop is het cruciaal dat je de juiste keuzes maakt op vlak van werkgeheugen, processor en opslagruimte. Ik overloop samen met jou waar je precies op moet letten.

Wat is een i3-processor en wat zijn de specificaties? 

De Intel Core i3 en AMD Ryzen 3 zijn de instapprocessors van Intel en AMD. Ze zijn dus minder duur, maar ook minder krachtig (op papier). Hun prestatieniveau hebben ze vooral te danken aan het aantal kernen die ze hebben. 

Tot en met de 11de generatie had een i3-processor vaak maar 1 of 2 kernen. Dat betekent concreet dat je computer trager wordt als je meerdere programma's tegelijk gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens een videogesprek aantekeningen maken in je tekstverwerker.  

Hoe herken je de generatie van een Intel Core- of AMD Ryzen-processor?

Het volstaat naar de eerste één of twee cijfers na 'Core i3/i5/i7/i9' of 'Ryzen 3/5/7/9' te kijken. Dat cijfer neemt elk jaar toe. Intel Core-processors beginnen vanaf 2010. AMD Ryzen-processors vanaf 2016.

Zo vertellen de 12 en 6 in respectievelijk Intel Core i3-1235U en AMD Ryzen 7 6800H ons dat dit processors van 2022 zijn. 

Lees onze koopwijzer voor meer informatie over processorbenamingen.

Bekijk onze koopwijzer voor laptops

5 redenen waarom een i3-processor voldoende is voor de meeste gebruikers 

Basistaken zoals browsen, e-mail en tekstverwerking 

De i3-processors in laptops volstonden geruime tijd voor basistaken zoals surfen op het internet, e-mails versturen of tekstverwerking. Tot en met de 11de generatie verliep de ervaring weliswaar niet altijd even vlot in de multitasking-modus, anders gezegd wanneer je verschillende programma's tegelijk gebruikte.

Vanaf de 12de generatie zijn de meeste i3-processors voor laptops uitgerust met 6 rekenkernen. Als slechts één of twee daarvan 'performance' rekenkernen (krachtiger) zijn, bieden de extra 'efficiency' kernen wel soelaas. Nogmaals: de meeste laptops met een i3-processor zijn meer dan krachtig genoeg voor basistaken als browsen, e-mailen en tekstverwerking. 

Maar dat betekent niet dat het verschil in het aantal kernen zit. Uiteindelijk zijn de effectieve prestaties van de laptop de ultieme maatstaf. 

utilisation ordinateur portable

Multimediataken zoals video's kijken en muziek streamen 

Ook hier is een i3-processor meer dan voldoende voor multimediataken, of het nu gaat om filmpjes bekijken of gestreamde muziek beluisteren. 
Foto's licht bewerken zou evenmin een probleem mogen zijn. 

Lichte gaming 

Op een recente i3 of AMD Ryzen 3 kun je lichte spelletjes spelen. Natuurlijk is dat spelafhankelijk, al zal je wel toegevingen moeten doen.

Let wel: de geïntegreerde grafische kaart in recente i3-processoren is minder krachtig dan in eerdere i5- of i7-processors. De meeste Intel Core i3-processoren van de 12de of 13de generatie hebben een geïntegreerde Intel UHD grafische kaart aan boord. De 11de generatie i5- of i7-processors voor laptops hebben een Intel Xe grafische kaart die nog steeds iets krachtiger is, maar verwacht ook niet te veel van de Iris Xe grafische kaart als het over gamen gaat.

Prijs

Laptops met een i3 van de 11de generatie zijn momenteel erg goedkoop (gemiddelde prijs € 508). Ze volstaan zeker en vast voor licht gebruik, maar multitasken kan een minder vlotte ervaring opleveren.

Laptops geconfigureerd met i3-processoren van de 12de generatie heb je vanaf € 600. De gemiddelde prijs over de afgelopen drie maanden voor een laptop met een Intel Core i5 van de 11de generatie bedroeg namelijk € 870.

Toch vind je momenteel ook laptops met de nieuwste generatie AMD Ryzen 5-processors   aan boord voor een prijs die vergelijkbaar is met die van laptops met een i3 van de 12de of 13de generatie. Deze zijn veel krachtiger dan een Intel Core i3.

Energieverbruik en koeling

Een goede indicatie van het energieverbruik is de laatste letter van de naam van een processor. Een U, G4 of G7 duiden op een lager verbruik. Een H op een hoger verbruik. Een P ligt tussen die twee in.

Een energiezuinige processor zorgt ervoor dat de batterij van de laptop langer meegaat, maar presteert ook minder goed bij het uitvoeren van zware taken (bijvoorbeeld games).

Bijna alle 12de en 13de generatie Intel Core i3-processoren zijn van het U-type en zouden dus langer meegaan met een volle batterij. 

De efficiëntie van de processor, maar ook de capaciteit van de batterij spelen een rol. De meeste laptops met een 12de of 13de generatie i3-processor zijn goedkope toestellen met een minder dan gemiddelde capaciteit. Meestal scoren deze toestellen niet goed of zelfs slecht in onze batterijtests.

Vergelijking met i5- en i7-processors

Verschillen tussen de processors

Binnen eenzelfde generatie hebben de i5-, i7- en i9-processors (in deze volgorde) hogere specificaties. Ze bestaan vaak uit meer kernen, hebben performantere kernen, meer cache en/of hogere kloksnelheden. 

Maar de processorspecificaties zijn zeker niet alles. Een groot aantal componenten zoals het werkgeheugen,  de grafische kaart, hoe de fabrikant de processor tunet en vooral de koeling spelen een belangrijke rol. Het kan best zijn dat een i5 beter presteert dan een i7 voor een specifieke laptop. 

Wanneer is een i5 of i7 processor wel nodig? 

Voor de meeste gebruikers is een i7 (en zeker een i7 van de 12de of 13de generatie) overbodig. Een Intel Core i5-processor blijft een goede keuze en houdt rekening met de toekomst.

Het aanbod van laptops met een i3-processor is momenteel klein. Vaak zijn dit budgetlaptops. Wil je een beter scherm, een betere afwerking of andere componenten, dan is er waarschijnlijk nog geen  i3-variant beschikbaar.

Conclusie: waarom een i3-processor vaak voldoende is

Heb je, zoals veel gebruikers, je laptop nodig voor basistaken zoals surfen op het internet, tekstverwerking of licht multimediagebruik, dan volstaat een i3-processor.

Vooral omdat de prestaties van deze processor sinds de 12de generatie duidelijk zijn toegenomen, meer bepaald dankzij de extra kernen. Hoewel dit 'efficiency kernen' zijn, maken ze het werk toch makkelijker.