Nieuws

Maak van uw PC een multimediaserver

24 augustus 2011
Maak van uw PC een multimediaserver

U hebt een multimedia-speler maar u weet niet hoe u een DLNA- of SMB-server kunt aanmaken? Wij leggen het u uit, stap voor stap.

Indien u vaak foto's en video's vanop uw PC op uw televisietoestel bekijkt, is de multimedia-lezer het toestel dat u nodig heeft.  In de Test-Aankoop van september 2011 hebben wij 12 toestellen getest uit het goedkoopste segment van de markt. Met dit type speler kunt u CD en DVD vaarwel zeggen. Het zorgt zelf voor de verbinding tussen uw PC en uw televisietoestel en transformeert deze laatste in een echt centrum met multimedia content. Maar om er ten volle van te kunnen genieten, moeten enkele kleine aanpassingen gedaan worden aan uw lokale internet-netwerk.

Een DLNA-server aanmaken

Eerst gaan we u uitleggen hoe u de streaming-functie van de software Windows Media Player 12 kunt activeren en zo een DLNA-server kunt aanmaken (Digital Living Network Alliance). Zo kunt u rechtstreeks op uw televisietoestel uw bibliotheek raadplegen, muziek beluisteren of films bekijken.

De volgende handelingen werden uitgevoerd op de versie Windows 7 Home Premium waarin Windows Media Player 12 geïntegreerd is. Deze handelingen zijn echter ook mogelijk onder Windows XP en Vista of via Windows Media Player 11 of door de versie 12 van het programma te downloaden via de site van Microsoft.

1. Open Windows Media Player 12 en selecteer de tab "Stream". Klik vervolgens op "Media streaming activeren".

2. Een dialoogvenster verschijnt, klik opnieuw op "Media streaming activeren".

3. Geef een gemakkelijk te herkennen naam aan uw server en klik vervolgens op "OK". Ziezo, uw DLNA-server is nu operationeel!

Een SMB-server aanmaken

Als uw multimediaspeler dat mogelijk maakt, kunt u ook een gedeelde map aanmaken die u via een SMB-server kunt raadplegen. Hier vertellen we u dus hoe u een gedeelde SMB-map (Server Message Block) kunt aanmaken, zonder wachtwoord, in Windows 7 Home Premium. De reden waarom wij geen wachtwoord geven is omdat dit achteraf toegangsproblemen zou kunnen veroorzaken.

1. Klik met de rechter muisknop op de map die u wilt delen en selecteer de tab "Delen".

2. Bepaal vervolgens met wie u de gegevens uit deze map wilt delen. In ons voorbeeld hebben wij "Iedereen" geselecteerd, wat betekent dat de bestanden op het lokaal netwerk toegankelijk zijn maar niet via het internet. Klik daartoe dus op "Iedereen" toevoegen. Selecteer vervolgens "Lezen" of "Lezen/Schrijven".

3. Klik opnieuw met de rechter muisknop op de gedeelde map en kies de tab "Veiligheid". Voeg vervolgens "Iedereen" toe en machtig de toegangen aan deze gebruiker.

4. Ga tenslotte naar "Geavanceerde opties" in het configuratiescherm.

5. Kies "Delen beschermd door wachtwoord uitschakelen". U bent klaar!  Uw map wordt nu gedeeld op het netwerk, zonder wachtwoord.