Eerste indruk

Nieuwe spelconsoles: geen revolutie in zicht

01 december 2020

Zijn de PlayStation 5 en de Xbox Series de moeite waard? Wat hebben de nieuwe spelconsoles te bieden en waarin verschillen ze van elkaar? Een ding staat vast: er is geen reden om je naar de winkel te haasten. We leggen uit waarom.

Digitale edities

Wat deze generatie spelconsoles kenmerkt, is dat er in feite geen twee, maar vier nieuwe modellen zijn. Zowel Sony als Microsoft bieden ook een “digitale editie” aan, zonder Blu-Ray-speler. De PlayStation 5 kost in dat geval € 100 minder, maar behoudt voor het overige dezelfde kenmerken. De Xbox Series X kost daarentegen € 200 minder, maar behalve een ontbrekende Blu-Ray-speler is de opslagruimte ook nog eens de helft kleiner en de technische capaciteiten zijn ook minder. Met spellen die meer dan 100 GB in beslag nemen, riskeer je zo al gauw in opslagnood te komen. Zelfs al kun je het geheugen nog uitbreiden met een externe schijf die je apart dient te kopen.


De Xbox Series X (links) en de Xbox Series S

Zelfs al liggen de prijzen lager van die digitale versies, het lijken ons geen aantrekkelijke alternatieven. Zonder disklezer kun je de retrocompatibiliteit met je oude spellen al vergeten. Tweedehandskoopjes zijn zo ook uitgesloten, want je kunt eigen spellen nadat je ze beu bent niet meer doorverkopen noch zelf andere tweedehandsspellen kopen. Daar komt nog eens bij dat de digitale versie van de spelletjes niet per se goedkoper zijn en dat je ze moet downloaden.


De PlayStation 5 mét disklezer (links) en zonder

Je hebt kortom ook een snelle internetverbinding nodig (van 100 Mbps of meer) als je niet wil dat het downloaden de hele dag duurt. Natuurlijk bieden de digitale abonnementen Xbox Game Pass en PlayStation Now – een soort van Netflix voor videospellen – een aantal voordelen, maar anderzijds zijn de nadelen duidelijk: betalende abonnementen, een goede internetverbinding nodig, geen controle over de inhoud van de catalogus ...

Laten we ten slotte ook niet vergeten dat de consoles ook prima multimediaplatformen zijn waarmee je toegang hebt tot video- en muziekstreamingdiensten, maar ook dat je ze als je dvd- of Blu-ray-speler kunt gebruiken. De consoles met een disklezer zijn dan misschien duurder, maar ze kunnen je ook geld uitsparen op termijn omdat je je oude spellen kunt blijven spelen, zaakjes kunt doen met tweedehandsspellen en zelfs vermijdt om nog andere disklezers op je tv te moeten aansluiten.