Dossier

Wat is het verschil tussen RAM, ROM en interne opslag?

23 januari 2020
het verschil

Wist je dat je computer over een tijdelijk, een enkel leesbaar en een langetermijngeheugen beschikt? RAM, ROM en interne opslag zijn elk nodig om je computer goed te laten functioneren. Maar wat betekenen ze en wat zijn de verschillen?

RAM

RAM staat voor “Random Access Memory”. Concreet bestaat het RAM-geheugen uit een aantal chips die via aparte modules (“latjes”) op het moederbord zijn gemonteerd of er rechtstreeks op gesoldeerd. Ze bevatten het tijdelijke, snelle geheugen. Hun snelheid en capaciteit (in GB) bepalen grotendeels de snelheid van de computer. “Tijdelijk” betekent dat dit geheugen wordt gewist wanneer je je computer uitschakelt. RAM heeft immers stroom nodig om data te kunnen opslaan. “Snel” houdt in dat het aangesproken wordt om vlot verschillende taken op je computer uit te voeren.

Een concreet voorbeeld. Als je Excel op je computer opent, wordt het programma in het RAM-geheugen geladen. Open je ondertussen je browser, dan wordt ook die in het RAM-geheugen geladen. Beide toepassingen blijven in het RAM-geheugen totdat je ze afsluit. Bewaar je het Excelbestand waarin je hebt gewerkt, dan wordt dat naar je harde schijf of SSD (zie interne opslag hieronder) gekopieerd.

Het RAM-geheugen helpt ook om eerder gebruikte programma’s sneller te kunnen openen. Als je bijvoorbeeld net PowerPoint hebt gebruikt en het programma kort nadien opnieuw opent, dan zal dat sneller gaan dan wanneer je het voor de eerste keer opent. Dat komt omdat PowerPoint dan vanuit het RAM-geheugen wordt opgestart en niet vanaf de harde schijf.

ROM

ROM staat voor “Read-Only Memory”. Dit is geheugen dat alleen kan worden gelezen. Het bevat gegevens die voor het opstarten en de werking van de computer noodzakelijk zijn (zoals de UEFI-instellingen – het vroegere “BIOS” van je computer) en daarom door de gebruiker niet mogen worden gewist.

In tegenstelling tot RAM is ROM niet tijdelijk, maar permanent. Sluit je je computer af, dan wordt dit geheugen dus niet verwijderd. Anders dan RAM heeft ROM geen stroom nodig om data te kunnen bewaren.

Interne opslag

Dit is de geheugencapaciteit van de harde schijf of SSD in je computer. Het is “bewerkbaar” geheugen dat je kan lezen en waar naar toe je kan schrijven en waar je gegevens voor langere termijn bewaard, zoals je foto’s, video’s, muziek, tekstdocumenten ... Het langetermijngeheugen dus.

Was vroeger een harde schijf de norm voor opslag van gegevens, dan wordt die tegenwoordig stilaan vervangen door een SSD. Die laatste is veel sneller en betrouwbaarder omdat het geen bewegende onderdelen bevat. Door de hogere productiekosten is een SSD wel nog steeds duurder dan een harde schijf, al wordt de prijs per GB voor SSD’s steeds voordeliger.

Hoeveel geheugen heb je nodig?

Hoeveel RAM-geheugen of interne opslag je precies nodig hebt, hangt af van waarvoor je de computer gebruikt. Meer hierover lees je in onze koopgids desktops en laptops.

Met het ROM-geheugen hoef je bij de aankoop van een computer dan weer geen rekening te houden, daarvan is er altijd genoeg voorzien door de fabrikant en het heeft geen impact op jouw gebruik.

Naar de koopgids computers