Koopgids

Koopgids desktop, laptop en tablet

25 juli 2019
Koopgids computer en tablet

De keuze aan computers, draagbaar of niet, is enorm. En qua uitrusting en programma’s heb je een enorme keuze. Hoe raak je wegwijs in dit labyrint? We zetten je op het juiste spoor.

Welke configuratie?

Computers zijn al jaren veel krachtiger dan nodig om klassieke (kantoor)taken aan te kunnen. Alleen wie specifieke eisen stelt, bv. op het vlak van games of grafische toepassingen, let het best extra op de configuratie van zijn toestel.
Cd-/dvd-spelers en branders

Cd-/dvd-spelers en -branders zijn op veel computers aanwezig, behalve bij de fijne ultrabooks en sommige basismodellen van laptops. Maar ze zijn minder belangrijk geworden door de opkomst van grote USB-geheugens en de inburgering van het cloud-fenomeen. Nadeel is dat er vaak te weinig USB-poorten zijn om alle randapparatuur aan te koppelen (muis, toetsenbord, printer, enz.).


Afdrukken Versturen via e-mail
De processor: het hart

De processor (CPU in het Engels, wat staat voor "central processing unit") is de motor van het toestel. Bij de computers bestaan er twee merken van: Intel en AMD. Bij de tablets is de keuze ruimer. De huidige processors kunnen alle gewone kantoortaken aan. Ze bevatten meerdere kernen (vandaar de naam “dual core” of “quad core”), zodat verschillende processors gelijktijdig aan het werk zijn. De klokfrequentie (2 of 4 GHz) maakt daarbij niet veel meer uit.

 

Je kunt gemakkelijk achterhalen hoe oud een Intelprocessor is aan de hand van het referentienummer: een i3-530 is een i3 van de eerste generatie (2010); vanaf de tweede generatiein 2011 wordt er een nummer toegevoegd aan het referentienummer waarmee de generatie wordt aangegeven. Zo is een i3-4160-processor van de vierde generatie (2013-2014). Dit jaar is de achtste generatie verschenen met als referentienummer i3-8100.

Werkgeheugen (RAM)

Het RAM-geheugen slaat tijdelijk gegevens en programma’s op, zodat de processor er snel bij kan. Wanneer je de computer afsluit, wordt dat geheugen gewist. Doorgaans is een RAM-geheugen van 4 GB (gibabyte) meer dan voldoende. 8 GB (of méér) is alleen nodig voor wie zeer veeleisende taken wil uitvoeren, bv. videogames of zware grafische programma’s (videobewerking, 3D, ...).

Met een groot RAM-geheugen kun je meerdere toepassingen tegelijk open houden, maar als die niet zo zwaar zijn, zul je weinig verschil merken tussen 4 en 8 GB. Informeer bij de aankoop of het mogelijk is om er later makkelijk extra geheugen in de computer bij te plaatsen.

De harde schijf

Op de harde schijf worden alle bestanden blijvend bewaard, ook wanneer je de computer uitschakelt. De opslagcapaciteit wordt uitgedrukt in GB (gigabytes) of TB (terabytes; 1 TB = 1 024 GB). De huidige harde schijven hebben een capaciteit van 500 GB tot 2 TB. Ben je van plan om veel muziek, foto’s of filmpjes op je computer te plaatsen, dan kies je beter voor een harde schijf van minstens 1 TB.

Er bestaan ook kleine SSD-schijven; SSD staat voor Solid State Disc en bevat geen bewegende delen. SSD gebruikt een flashgeheugen dat vergelijkbaar is met dat van USB-sticks. De meest courante capaciteit ligt tussen 128 GB en 2 TB. Een SSD-schijf is een pak sneller dan een klassieke harde schijf, maar ook een pak duurder.

Vaak wordt een combinatie van een gewone harde schijf en een kleiner SSD-geheugen (als supersnel cachegeheugen of tussengeheugen) aangeboden.

De grafische kaart

Een aparte grafische kaart in de computer is bij de huidige computers doorgaans alleen nuttig voor videogames en zware grafische programma’s.

Bij veel computers is de grafische processor geïntegreerd in de eigenlijke processor van de computer en deelt hij het algemene RAM-geheugen. Dat volstaat voor de meeste courante toepassingen. Je kunt er ook recente games mee spelen, weliswaar met enkele toegevingen op het vlak van resolutie en detail.

Echte gamers zijn bereid te dokken voor een dure grafische kaart met een maximaal RAM-geheugen waarmee ze een zo hoog mogelijke resolutie verkrijgen.

Beeldscherm

Bij een klassieke desktop moet je veelal apart een scherm bijkopen, waarbij je dan de vrije keuze hebt. Bij een laptop kies je meteen ook je scherm.

Het formaat van de schermdiagonaal wordt doorgaans aangeduid in inch (= 2,54 cm). De scherpte van het beeld wordt uitgedrukt in aantal beeldpunten (pixels). Hoe meer punten, hoe meer detail in het beeld. Een normale resolutie is 1366 x 768, een hoge 1920 x 1080 of zelfs meer.

De hedendaagse schermen (tft) zijn lcd-schermen met achtergrondverlichting via zuinige leds.

Een glanzend scherm levert scherpere, meer heldere beelden op en is dus beter geschikt voor foto's en films. Helaas storen weerkaatsing en spiegeleffecten de gebruiker soms. Matte schermen geven een iets minder scherp beeld weer, maar hebben geen last van weerspiegelingen.

Aangezien digitale beeldkwaliteit doorgaans hoger is, koppel je je scherm het best aan de DVI-ingang van je computer in plaats van aan de VGA-ingang. Via de HDMI-ingang kun je in principe hogedefinitiebeelden bekijken. De beeldkwaliteit via die ingang is evenwaardig met die van een DVI-ingang. Om HD-films te kunnen weergeven, moet echter zowel je scherm als je grafische kaart compatibel zijn met HDCP (High Bandwidth Digital Content Protection).

Sommige computerschermen kunnen 3D weergeven, op voorwaarde dat de computer zelf is uitgerust met een grafische kaart met dual DVI. Op deze schermen kun je ook 3D-films bekijken via een dvd- of een blu-rayspeler, of nog via de HD-decoder van je kabeldistributeur.