Koopgids

Koopgids desktop, laptop en tablet

04 februari 2021
Koopgids desktop, laptop en tablet

De keuze aan computers, draagbaar of niet, is enorm. En qua uitrusting en programma’s heb je een enorme keuze. Hoe raak je wegwijs in dit labyrint? We zetten je op het juiste spoor.

Welke configuratie?

Computers zijn al jaren veel krachtiger dan nodig om klassieke (kantoor)taken aan te kunnen. Alleen wie specifieke eisen stelt, bv. op het vlak van games of grafische toepassingen, let het best extra op de configuratie van zijn toestel.
Cd-/dvd-spelers en branders

Cd-/dvd-spelers en -branders zijn op veel computers aanwezig, behalve bij de fijne ultrabooks en sommige basismodellen van laptops. Maar ze zijn minder belangrijk geworden door de opkomst van grote USB-geheugens en de inburgering van het cloud-fenomeen. Nadeel is dat er vaak te weinig USB-poorten zijn om alle randapparatuur aan te koppelen (muis, toetsenbord, printer, enz.).

De processor: het hart

De processor (CPU in het Engels, wat staat voor "central processing unit") is de motor van het toestel.Er bestaan processorenbedoeld voor computers, voor laptops en voor mobiele toestellen zoals tablets en smartphones. De mobiele processoren zijn ontworpen om zuiniger met de batterij om te gaan en minder hitte uit te stoten. De keerzijde is dat mobiele processoren minder rekenkracht hebben.

Sommige lichte of goedkope laptops make gebruik van mobiele processorenWanneer je van plan bent om in grote Excel- of Wordbestanden te werken en je een zekere snelheid verwachtraden wij deze mobiele processoren niet aan. Veel Windows-10-tablets of convertibles maken gebruikvan processoren die bedoeld zijn voor laptops waardoor ze zwaardere taken aankunnen.

Het verschil tussen de desktop CPU en de laptop CPU is weer hetzelfde verhaal. Een desktop kan veel meer vermogen uit de muur halen dan een laptop uit zijn batterij. Een laptop kan ook veel minder hitte kwijt dan een vaste computer. Je kan de CPU van een desktop vervangen wanneer deze verouderd is, maar die van een laptop niet.

Bij de computers bestaan er twee merken vanCPU: Intel en AMD.

Bij de tablets is de keuze ruimer.De huidige processoren kunnen alle gewone kantoortaken aan. Ze bevatten meerdere kernen (vandaar de naam “dualcore” of “quad core”), zodat verschillende processoren gelijktijdig aan het werk zijn. De klokfrequentie (2 of 4 GHz) maakt daarbij niet veel meer uit.

Processors

Intel

AMD

Basisgamma

Atom,Celeron, Pentium

Athlon

Lagermiddengamma

Corei3

Ryzen3

Hogermiddengamma

Corei5

Ryzen5

Topgamma

Corei7,Corei9

Ryzen7,Ryzen9

 Je kunt gemakkelijk achterhalen hoe oud een Intelprocessor is aan de hand van het referentienummer: een i3-530 is een i3 van de eerste generatie (2010); vanaf de tweede generatie 2011 wordt er een nummer toegevoegd aan het referentienummer waarmee de generatie wordt aangegeven. Zo is een i3-4160-processor van de vierde generatie (2013-2014). Dit jaar (2020) is de tiende generatie verschenen met als referentienummer i3-10100. 

Hoe hoger het getal achter het nummer dat de generatie indiceert, hoe performanter de CPU. Na de cijfers komt meestal nog een Letter. Wat je moet onthouden is dat Y en U Intelprocessoren veel minder vermogen verbruiken maar dus ook minder krachtig zijn. 

Ryzen CPU’s volgen dezelfde redenering waar Ryzen 3 equivalent is aan een Intel Core i3 en een Ryzen 7 equivalent aan een Intel Core i7.  AMD Ryzen processoren zijn goedkoper dan Intel Core processoren. 

Na het gamma volgt de generatie. Momenteel is de laatste Ryzen generatie de vierde generatie. Na het getal voor de generatie komt het modelnummer. Hierbij moet je onthouden dat hoe hoger hoe performanter. 

Na de performantie van de CPU relatief aan zijn gamma en generatie komt een letter. Een U staat voor “ultra laag verbruik” wat betekent dat de CPU gemaakt is voor lichtere laptops omdat hij minder warmte uitstoot. 

Werkgeheugen (RAM)

Het RAM-geheugen slaat tijdelijk gegevens en programma’s op, zodat de processor er snel bij kan. Wanneer je de computer afsluit, wordt dat geheugen gewist. Doorgaans is een RAM-geheugen van 4 GB (gibabyte) meer dan voldoende voor budget laptops. Wij raden minstens 8GB aan voor een comfortabel gebruik en 16GB voor zij die meerdere zware documenten tegelijkertijd open willen houden en nog eens bv. willen videobellen. 

De meeste desktops en sommige laptops laten toe om later extra RAM geheugen toe te voegen. Bij veel recente laptops is dit wel niet meer mogelijk en moet je tijdens de configuratie beslissen, zonder dit later aan te kunnen passen. Het verschil tussen 8GB en 16GB is zo een 100 euro. 

Wanneer je voor 16GB kiest maak je best de keuze om twee keer 8GB RAM te bestellen in plaats van één keer 16GB RAM.De reden hierachter is dat je met twee modules dubbel zoveel kanalen gebruikt en dus twee keer zoveel bandbreedte hebt. 

Naast de hoeveelheid werkgeheugen heb je ook nog de generatie en diens kloksnelheid. Momenteel schakelen de meeste laptops en computers over van DDR3 naar de nieuwe generatie DDR4. Deze is wel duurder. De kloksnelheid is het getal na DDR3 of DDR4 en wordt in MHz uitgedrukt (aantal klokslagen per seconde). 

Opslagmedium

Er bestaan twee soorten opslagmedia om alle bestanden blijvend te bewaren, een harde schijf en een SSD (Solid State Disc).Harde schijven zijn per GB veel goedkoper dan SSD. SSD is dan weer veel sneller en bestaat niet uit bewegende delen. Er bestaan binnen SSD nog eens verschillende types zoals SATA, PCIe en NVMe. Hiervan moet je weten dat PCIe en NVMe veel sneller zijn dan SATA. Ze nemen bovendien minder plaats in, maar zijn ook duurder. De opslagcapaciteit van het opslagmedium wordt uitgedrukt in GB (gigabytes) of TB (terabytes; 1 TB = 1 024 GB). 

 

De meeste SSD bieden tussen 128GB en 2TB opslagcapaciteit. Wij raden een minimum van 256GB aan voor een laptop zonder extra harde schijf.Vaak is de meest economische keuze de combinatie van een SSD en een extra harde schijfvooral wanneer je van plan bent om veel muziek, foto’s of filmpjes op je computer te plaatsenDe huidige harde schijven hebben een capaciteit van 500 GB tot 2 TB.

De grafische kaart

Een aparte grafische kaart in de computer is bij de huidige computers doorgaans alleen nuttig voor videogames en zware grafische programma’s. Bij veel computers is de grafische processor geïntegreerd in de eigenlijke processor van de computer en deelt hij het algemene RAM-geheugen. Dat volstaat voor de meest courante toepassingen. Je kunt er ook recente games mee spelen, weliswaar met enkele toegevingen op het vlak van resolutie en detail. Een Intel- of Ryzenprocessor met de letter “G” na de getallen duidt op een omvangrijkere aparte GPU die op de processor. 

Binnen de grafische kaarten zelf zijn er nog serieuze prijsverschillen, gaande van 100 euro voor een basismodel tot 1 200 euro voor de duurste. Het prijsverschil zit hem vooral in het werkgeheugen en het aantal cores. Meer werkgeheugen en een model van een nieuwere generatie kost meer. Het aantal cores drijft niet alleen de prijs omhoog, maar samen met de klokslag ook het vermogen dat de grafische kaart nodig heeft. Momenteel laten de duurste grafische kaarten nog niet toe om vlekkeloos aan een resolutie van 4K (3,840 x 2,160 pixels) en 60 beelden per seconde te gamen. 

Beeldscherm

Bij een klassieke desktop moet je vaak apart een scherm naar keuze bij kopen. Bij een laptop heb je die keuze niet. De grootte van het schermdiagonaal wordt doorgaans aangeduid in inch (= 2,54 cm). Voor een laptop raden wij af om kleiner dan 13 inch te nemen.

Het schermdiagonaal zegt niets over de verhouding tussen de hoogte en de breedte van een scherm. Deze verhouding heet de beeldverhouding en wordt uitgedrukt als een breuk. Een beeldverhouding van 16:10 duidt op een scherm dat 60% breder is dan het hoog is. De meest courante beeldverhoudingen zijn, van breedst naar hoogst, 16:9, 16:10 en 3:2. Een breed scherm maakt het makkelijk om twee tekstdocumenten naast elkaar te plaatsen terwijl een hoger scherm meer tekst op een pagina toont, wat lezen makkelijker maakt.

De beeldscherpte of resolutie wordt uitgedrukt in aantal beeldpunten (pixels) in de horizontale richting x verticale richting. Hoe meer punten, hoe meer detail in het beeld. Naast de resolutie heb je ook het aantal beeldpunten per lengteafstand (ppi – pixels per inch; of dpi – dots per inch). De redenering hierachter is dat een kleiner scherm met dezelfde resolutie een scherper beeld zal geven dan een groter scherm. Op een kleine laptop kan je jezelf dus een lagere resolutie veroorloven. Voor budget laptops vinden wij HD (1280 x 720) aanvaardbaar, maar voor iets duurdere laptops mag je toch ten minste Full HD (1920 x 1080) verwachten.

De hedendaagse schermen (tft) zijn lcd-schermen met achtergrondverlichting via zuinige leds. Een glanzend scherm levert scherpere, meer heldere beelden op en is dus beter geschikt voor foto's en films. Helaas storen weerkaatsing en spiegeleffecten de gebruiker soms. Matte schermen geven een iets minder scherp beeld weer, maar hebben geen last van weerspiegelingen.

Aangezien digitale beeldkwaliteit doorgaans hoger is, koppel je je scherm het best aan de DVI-ingang van je computer in plaats van aan de VGA-ingang. Via de HDMI-ingang kun je in principe beelden in hoge definitie bekijken. De beeldkwaliteit via die ingang is evenwaardig met die van een DVI-ingang. Om HD-films te kunnen weergeven, moet echter zowel je scherm als je grafische kaart compatibel zijn met HDCP (High Bandwidth Digital Content Protection).

Sommige computerschermen kunnen 3D weergeven, op voorwaarde dat de computer zelf is uitgerust met een grafische kaart met dual DVI. Op deze schermen kun je ook 3D-films bekijken via een dvd- of een blu-rayspeler, of nog via de HD-decoder van je kabeldistributeur.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/04/2021

Ik zoek een relatief goedkope laptop of desktop van 2020 om naar de hogeschool vives brugge te gaan

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021
, Gereageerd:

nu solden, Petra