Koopgids

Koopgids desktop, laptop en tablet

25 juli 2019
Koopgids computer en tablet

De keuze aan computers, draagbaar of niet, is enorm. En qua uitrusting en programma’s heb je een enorme keuze. Hoe raak je wegwijs in dit labyrint? We zetten je op het juiste spoor.

Desktop, laptop of tablet?

Laptops en tablets hebben intussen het leeuwendeel van de markt ingenomen. Maar voor sommigen blijft de desktop van nut. Een en ander hangt af van de ruimte die je thuis vrij hebt, de wens om het toestel te kunnen meenemen en de toepassingen die je voor ogen hebt. Een mobiele gebruiker kan bijvoorbeeld weinig beginnen met een vaste computer.

 

Of je nu kiest voor een vaste of een draagbare computer, je hebt de keuze tussen verschillende oplossingen met verschillende prestaties.

Desktops

Krachtige desktops

Als je een echt krachtige computer nodig hebt, bv. om de laatste topgames te kunnen spelen of om video’s te bewerken, is een “vast” model aangewezen. Een desktop biedt immers een betere rekensnelheid dan de meeste laptops.

Een bijkomend voordeel van de desktop is dat je hem zelf kunt (laten) samenstellen en bepaalde componenten meteen of later vrij makkelijk kunt (laten) vervangen of toevoegen, afhankelijk van je huidige of toekomstige behoeften.

Prijs: vanaf € 1 000 (scherm inbegrepen)

Basismodel

De desktops onderaan het gamma, of minidesktops, bieden interessante mogelijkheden voor wie een klein budget of weinig plaats heeft, al kunnen ze niet tippen aan de duurdere modellen.

Je zult moeten kiezen in functie van de grootte en de kwaliteit van het scherm. Eventueel kun je ook je bestaande scherm behouden en combineren met een nieuwe desktop.

Prijs: vanaf € 500 (scherm inbegrepen)

All-in-one

Dit is een desktop waarbij de processor, de harde schijf, de dvd-brander en alle elektronica netjes in het beeldscherm zijn ingewerkt. Er is dus geen sprake meer van een aparte kast of behuizing. Tegenwoordig bestaan er ook all-in-ones met een touchscreen.

De afmetingen vallen kleiner uit dan bij een klassieke desktop, wat interessant kan zijn voor wie weinig (bureau)ruimte ter beschikking heeft.

Die beperkte afmetingen gaan echter ook gepaard met beperkingen: de initiële configuratie is (achteraf), net zoals bij laptops het geval is, nog vrij moeilijk aan te passen.

Prijs: vanaf € 500

Bekijk de testresultaten van de All-in-one desktops.

 

Laptops

Basismodel van laptop

Zelfs in het laagste prijssegment vind je exemplaren die meer dan volstaan voor huishoudelijk gebruik en kantoortaken (documenten opmaken, surfen, e-mails opstellen, …).

Deze modellen zijn uitgerust met een basisprocessor en een ingebouwde grafische kaart, waarbij het geheugen van de processor wordt “gedeeld” met andere toepassingen. Het scherm is doorgaans 14-15” groot en heeft een gemiddelde resolutie.

Prijs: minder dan € 500

Bekijk de testresultaten van de laptops.

Multimedialaptop

Deze laptops zijn uitgerust met grotere schermen (15 tot 17”) dan de basismodellen. Bovendien zijn deze schermen ook van betere kwaliteit dan die van de goedkope modellen. Verder bevatten deze laptops snellere processors, een uitgebreider RAM-geheugen en soms zelfs een specifieke grafische processor (met eigen geheugen).

Vaak zijn de ingebouwde luidsprekers kwalitatief beter, zodat de geluidskwaliteit bij video’s en muziek meer dan behoorlijk scoort.

Als je geen te hoge verwachtingen koestert, kun je op dit type toestel zelfs recente games spelen, zij het met een beperkte resolutie en/of minder detail.

Prijs: vanaf € 750

Bekijk de testresultaten van de laptops.

Laptop als desktopvervanger

Dit soort laptops is rijkelijk uitgerust en biedt een vrij groot scherm (tot 17,4”) aan. Ze zijn vrij zwaar en omvangrijk, en dus minder makkelijk mee te nemen. Eigenlijk zijn ze vooral bedoeld om enkel te worden verplaatst naar een bureau of tafel (waar ze kunnen worden aangesloten op het stroomnet), en aldus fungeren ze als alternatief voor een desktop.

Prijs: algauw meer dan € 1 000

Bekijk de testresultaten van de laptops.

Hybrides of convertibles

Dit zijn laptops waarvan het klavier afneembaar is zodat het scherm een tablet wordt, of waarvan het scherm kan worden weggedraaid om een dikkere tablet te vormen of in een variabele hoek ten opzichte van het klavier kan worden gebracht. Grote tablets waaraan een klavier kan worden gekoppeld dat ook als bescherming dient, vallen hier ook onder.

Prijs: €250-1500 en meer

Bekijk de testresultaten van de laptops.

Hybride laptop

Chromebook

Deze kleine draagbare computers draaien onder het besturingssysteem Chrome OS van Google. Ze zijn licht en dun en starten supersnel op. Ze bieden een grote autonomie. Anders dan klassieke laptops zijn deze toestellen vooral bedoeld om voortdurend verbonden te zijn met de onlinediensten van Google als Gmail, Agenda enz.

Chromebooks bevatten trouwens een SSD als harde schijf. Die is beperkt qua grootte zodat je al uw documenten en foto’s aan Google moet toevertrouwen en er wel constant mee verbonden moet blijven. Maar hierdoor blijft alles ook constant up-to-date. Google werkt intussen aan applicaties waarmee u toch zou kunnen werken zonder internetverbinding. Werken met de klassieke programma’s van Microsoft op een Chromebook is mogelijk maar niet echt comfortabel.

Prijs: vanaf € 250

Bekijk de testresultaten van de laptops.

Tablet

Tablets laten zich makkelijk meenemen. Ze zijn dun en licht, en passen vlot in een tas. Hun batterij gaat ook heel lang mee, soms ruim meer dan 10 uur.

Alle verrichtingen gebeuren door het scherm met de vinger aan te raken (touchscreen). Je kunt een toetsenbord op het scherm oproepen of er soms een extern toetsenbord mee verbinden. Maar tablets zijn minder geschikt om lange teksten in te geven.

Ze gebruiken ook een ander besturingssysteem (iOS, Android, behalve bij Windows 8 en 10), en specifieke programma’s (apps), die vaak beperkter zijn dan de traditionele computerprogramma’s, vooral op het vlak van kantoortoepassingen.

Prijs: van € 150 voor een tablet van klein formaat tot € 600 en meer voor grotere tablets

Bekijk alle testresultaten van de tablets.