Koopgids

Koopgids desktop, laptop en tablet

04 februari 2021
Koopgids desktop, laptop en tablet

De keuze aan computers, draagbaar of niet, is enorm. En qua uitrusting en programma’s heb je een enorme keuze. Hoe raak je wegwijs in dit labyrint? We zetten je op het juiste spoor.

Desktop, laptop of tablet?

Laptops en tablets hebben intussen het leeuwendeel van de markt ingenomen. Maar voor sommigen blijft de desktop van nut. Een en ander hangt af van de ruimte die je thuis vrij hebt, de wens om het toestel te kunnen meenemen en de toepassingen die je voor ogen hebt. Een mobiele gebruiker kan bijvoorbeeld weinig beginnen met een vaste computer.

 

Of je nu kiest voor een vaste of een draagbare computer, je hebt de keuze tussen verschillende oplossingen met verschillende prestaties.

Desktops

Krachtige desktops

Als je een echt krachtige computer nodig hebt, bv. om de laatste topgames te kunnen spelen, video’s te bewerken of om comfortabel te werken met 3D-tekenpakketten, is een “vast” model aangewezen. Een desktop biedt immers een betere rekensnelheid dan de meeste laptops.

Een bijkomend voordeel van de desktop is dat je hem zelf kunt (laten) samenstellen en bepaalde componenten meteen of later vrij makkelijk kunt (laten) vervangen of toevoegen, afhankelijk van je huidige of toekomstige behoeften. Daardoor heeft hij een economische én een ecologische meerwaarde.

Krachtige desktops verbruiken wel meer energie dan laptops of basismodellen en nemen ook meer plaats in. Ze hebben een volwaardig moederbord met de nodige uitbreidingsmogelijkheden, een aparte grafische kaart, een volwaardige processor (een andere dan voor mobiele toestellen) en een voeding die al die onderdelen van voldoende stroom kan voorzien.

Prijs: vanaf € 1 000 (scherm inbegrepen)

Basismodel

De desktops onderaan het gamma, of minidesktops, bieden interessante mogelijkheden voor wie een klein budget of weinig plaats heeft, al kunnen ze niet tippen aan de duurdere modellen.

Je zult moeten kiezen in functie van de grootte en de kwaliteit van het scherm. Eventueel kun je ook je bestaande scherm behouden en combineren met een nieuwe desktop.

Prijs: vanaf € 500 (scherm inbegrepen)

All-in-one

Dit is een desktop waarbij de processor, de harde schijf, de dvd-brander en alle elektronica netjes in het beeldscherm zijn ingewerkt. Er is dus geen sprake meer van een aparte kast of behuizing. Tegenwoordig bestaan er ook all-in-ones met een touchscreen.

De afmetingen vallen kleiner uit dan bij een klassieke desktop, wat interessant kan zijn voor wie weinig (bureau)ruimte ter beschikking heeft.

Die beperkte afmetingen gaan echter ook gepaard met beperkingen: de initiële configuratie is (achteraf), net zoals bij laptops het geval is, nog vrij moeilijk aan te passen.

Voorbeelden van de all-in-one toestellen zijn de Surface Studio van Microsoft en de iMac van Apple. Ze kosten vaak iets meer dan een normale desktop met dezelfde mogelijkheden.

Prijs: vanaf € 500

Bekijk de testresultaten van de All-in-one desktops.

 

Laptops

Basismodel van laptop

Zelfs in het laagste prijssegment vind je exemplaren die meer dan volstaan voor huishoudelijk gebruik en kantoortaken (documenten opmaken, surfen, e-mails opstellen, …).

Deze modellen zijn uitgerust met een basisprocessor en een ingebouwde grafische kaart, waarbij het geheugen van de processor wordt “gedeeld” met andere toepassingen. De meeste basismodellen bieden slechts 4 GB werkgeheugen aan en beperkte opslagruimte. De meeste beschikken wel over SSD en starten snel op. Wij raden aan om een model te nemen met minstens 256 GB SSD, want 128 GB vinden wij veel te weinig. De resolutie van het scherm ligt meestal lager dan 1920 x 1080 pixels of Full HD.

Prijs: minder dan € 500

Bekijk de testresultaten van de laptops.

All-purpose laptop

Vaak is de combinatie desktop en een lichte tablet goedkoper dan een performante laptop. Als je thuis niet dezelfde desktop wilt delen, geen plaats hebt om ergens permanent een vaste computer te zetten of je een krachtigere pcvaak wilt verplaatsen kun je kiezen voor een all-purpose laptop .

 

Deze laptops zijn uitgerust met schermen van betere kwaliteit dan die van de goedkope modellen. De meeste bieden minimaal Full HD-resolutie en gaan tot 4K.De kleuren zijn ook accurater.

 

Verder bevatten deze laptops snellere processoren, soms zelfs een specifieke grafische processor (met eigen geheugen) en een uitgebreider RAM-geheugen.Meestal volstaat 8 GB werkgeheugen, maar wil je een groot aantal browsertabs tegelijkertijd open houden of bewerk je grote bestanden in tekenpakketten, dan raden wij 16 GB aan.

 

Vaak zijn de ingebouwde luidsprekers kwalitatief beter, zodat de geluidskwaliteit bij video’s en muziek meer dan behoorlijk scoort.

Als je geen te hoge verwachtingen koestert, kun je op dit type toestel zelfs recente games spelen, zij het met een beperkte resolutie en/of minder detail.

Prijs: vanaf € 700

Bekijk de testresultaten van de laptops.

Hybrides of convertibles

Hybride laptops hebben een afneembaar klavier zodat het scherm een tablet wordt. Een convertible heeft een scherm dat je 360° kunt draaien om een dikkere tablet te vormen of het scherm in een variabele hoek ten opzichte van het klavier te brengenGrote tablets waaraan een klavier kan worden gekoppeld dat ook als bescherming dient, vallen ook onder deze categorie.

Prijs: €250-1500 en meer

Bekijk de testresultaten van de laptops.

Hybride laptop

Chromebook

Deze kleine draagbare computers draaien onder het besturingssysteem Chrome OS van Google. Ze zijn licht en dun en starten supersnel op. Ze bieden een grote autonomie. Anders dan klassieke laptops zijn deze toestellen vooral bedoeld om voortdurend verbonden te zijn met de onlinediensten van Google als Gmail, Agenda enz.

Chromebooks bevatten trouwens een SSD als harde schijf. Die is beperkt qua grootte zodat je al uw documenten en foto’s aan Google moet toevertrouwen en er wel constant mee verbonden moet blijven. Maar hierdoor blijft alles ook constant up-to-date. Google werkt intussen aan applicaties waarmee u toch zou kunnen werken zonder internetverbinding. Werken met de klassieke programma’s van Microsoft op een Chromebook is mogelijk maar niet echt comfortabel.

Chromebookskunnen een goedkope en doeltreffende oplossing zijn voor scholen of vzw’s omdat het besturingssysteem eenduidiger te gebruiken is en veel controle aan de leerkrachten of ICRT-coördinatoren geeft.

Elke Chromebook kan opgenomen worden in de Google Suite van de school of vereniging wat de integratie met tools zoals Google Classroom en Google Analytics vergemakkelijkt.

Leerkrachten kunnen bv. vanuit de Google Suite zorgen dat leerlingen automatisch op de webpagina van de school of de les van de dagbelanden bij het opstarten.

Houd er wel rekening mee dat Chromebooks een vervaldatum hebben waarna ze geen updates - ook geen veiligheidsupdates - meer krijgen. Je kunt de volledige lijst van "Auto Update Policy" vinden op https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=en

Prijs: vanaf € 250

Bekijk de testresultaten van de laptops.

Tablet

Tablets laten zich makkelijk meenemen. Ze zijn dun en licht, en passen vlot in een tas. Hun batterij gaat ook heel lang mee, soms ruim meer dan 10 uur.

Alle verrichtingen gebeuren door het scherm met de vinger aan te raken (touchscreen). Je kunt een toetsenbord op het scherm oproepen of er soms een extern toetsenbord mee verbinden. Maar tablets zijn minder geschikt om lange teksten in te geven.

Ze gebruiken ook een ander besturingssysteem (iPadOS, Android, FireOS en Windows 10), en specifieke programma’s (apps), die vaak beperkter zijn dan de traditionele computerprogramma’s, vooral op het vlak van kantoortoepassingen.

Prijs: van € 150 voor een tablet van klein formaat tot € 600 en meer voor grotere tablets

Bekijk alle testresultaten van de tablets.