Nieuws

Clouddiensten vergeleken: Google Drive vs. Dropbox vs. iCloud

09 juni 2023

Google Drive, Dropbox en iCloud behoren tot de populairste clouddiensten. Welke past het best bij jouw behoeften? Gebruik onze vergelijking om een keuze te maken.

Waarom een clouddienst gebruiken?

Wil je al je digitale gegevens (foto’s, documenten, …) veilig opslaan, dan kun je een clouddienst gebruiken. Je bestanden worden dan bewaard op de server van een derde partij, ze zijn van overal toegankelijk en makkelijk te delen met vrienden of familie.De meeste clouddiensten kun je zowel op je computer als op je smartphone gebruiken.

We nemen drie van de populairste diensten onder de loep: Google Drive, Dropbox en iCloud.

Meer over de voordelen en waarop te letten bij het kiezen van een clouddienst, lees je in onze koopgids.

Google Drive

Opslag en prijzen

Wil je niet betalen voor een clouddienst, dan is Google Drive een goede optie. Je krijgt hier 15 GB gratis dataopslag. Die 15 GB geldt voor alles dat je opslaat in Google Drive, Google Foto’s en Gmail.

Wil je meer opslag, dan kan je gaan voor de betalende versie, Google Drive Premium: 100 GB (€ 1,99/ maand), 200 GB (€ 2,99/ maand) of 2 TB (€ 9,99/ maand). Tip: betaal je per jaar, dan wordt de prijs 16 % goedkoper.

Naast meer opslag biedt de betalende versie je telkens meer opties. Zo kan je bestanden delen met maximaal 5 mensen, krijg je toegang tot Google VPN, en heb je meer opties in Google Foto’s om je foto’s te bewerken.

Samenwerken in Google Drive

Met Google Drive kan je bestanden delen met andere gebruikers. Ze hoeven niet per se een account te hebben bij Google om die bestanden te kunnen zien, maar wel om ze te kunnen bewerken.

Je hebt ook de mogelijkheid om toegangsinstellingen aan te passen zoals het al dan niet toestemming geven aan andere gebruikers om de bestanden te wijzigen.

Veiligheid en privacy

Qua veiligheid is er weinig slechts te vertellen over Google Drive, en dat zowel op Android, iOS, Windows als Mac.

Je hebt de mogelijkheid om tweefactorauthenticatie (2FA) in te stellen en alle bestanden staan gekopieerd op meerdere dataservers, wat de kans op gegevensverlies kleiner maakt.

Verder is je account beschermd tegen zogenaamde brute-force aanvallen. Dat zijn cyberaanvallen waarbij hackers via snelle computers een programma laten lopen dat een enorme hoeveelheid aan wachtwoorden heel snel na elkaar uitprobeert.

Daarnaast is alle communicatie versleuteld, en de verbinding is volgens onze tests niet vatbaar voor een zogenaamde man-in-the-middle aanval. Bij zo’n aanval kan een hacker de verbinding tussen je computer en die van de clouddienst onderscheppen om zo gegevens te stelen.

Het enige minpunt is dat de verbinding niet versleuteld is met “zero-knowledge”encryptie: versleuteling waarbij de dienst zelf, in dit geval Google, niet aan de inhoud van de gegevens kan. Dit wil zeggen dat Google technisch gezien de mogelijkheid heeft om je data te bekijken. Of ze dit werkelijk doen is niet te achterhalen.

Op het vlak van privacy valt er weinig aan te merken. De gegevens die worden opgeslagen en doorgestuurd naar de servers van Google, zijn gegevens die onlinediensten standaard verzamelen en doorsturen, zoals informatie over het toestel dat je gebruikt.

Dropbox

Opslag en prijzen

Voor de gratis versie van Dropbox krijg je 2 GB, wat genoeg is als je slechts een paar belangrijke documenten wilt back-uppen.

Wil je meer bestanden, en vooral ook foto’s in de cloud plaatsen, dan zul je moeten gaan voor een betalende versie. Voor € 11,99 per maand krijg je Dropbox Plus: 2 TB opslag, toegang tot Dropbox Transfer om grote bestanden tot 2 GB te versturen (gelijkaardig aan WeTransfer), en 30 dagen toegang tot verwijderde bestanden.

Wil je een abonnement kopen voor de hele familie, dan is Dropbox Family (€ 19,99/maand) een optie: in plaats van slechts één gebruiker, hebben zes gebruikers toegang tot het account. Verder krijg je grotendeels hetzelfde als in het Dropbox Plus plan. De prijzen zijn weergegeven als je betaalt per maand. Tip: betaal je per jaar, dan wordt het abonnement 16 % goedkoper.

Samenwerken in Dropbox

Met Dropbox kan je bestanden delen met andere gebruikers. Die hoeven niet per se een account te hebben bij Dropbox om die bestanden te kunnen zien, maar wel om ze te kunnen bewerken. Je hebt kunt ook toegangsinstellingen aanpassen, zoals het al dan niet toestemming geven aan gebruikers om de bestanden te wijzigen.

Ga je voor Dropbox Family, dan ligt de focus nog iets meer op het delen van bestanden. Jij en elk familielid krijgen toegang tot de Family Room, een plaats waar je bestanden kan uploaden en organiseren.

Veiligheid en privacy

Dropbox doet het iets slechter qua veiligheid, en dit zowel op Android, iOS, Windows als Mac.

Je kunt tweefactorauthenticatie (2FA) instellen, maar in tegenstelling tot bij Google Drive en iCloud is je account niet beschermd tegen “brute-force” aanvallen. Dat zijn cyberaanvallen waarbij hackers via snelle computers een programma laten lopen dat een enorme hoeveelheid aan wachtwoorden heel snel na elkaar uitprobeert. Nochtans is een dergelijke beveiliging simpel te implementeren.

Nog een verschil met Google Drive, is dat Dropbox niet vermeldt of de gegevens gekopieerd staan op meerdere dataservers (wat de kans op gegevensverlies zou verkleinen).

Alle communicatie is versleuteld en de verbinding is volgens onze tests niet vatbaar voor een zogenaamde man-in-the-middle aanval. Een hacker kan de verbinding tussen je computer en die van de dienst dus niet onderscheppen om gegevens te stelen.

De verbinding is echter niet versleuteld via zero-knowledge versleuteling: dit betekent dat Dropbox technisch gezien de mogelijkheid heeft om je data te bekijken, maar of ze dit werkelijk doen is niet te achterhalen.

Wat de privacy betreft, is er weinig dat opvalt. De gegevens die worden opgeslagen en doorgestuurd naar de servers van Dropbox, zijn gegevens die onlinediensten standaard verzamelen en doorsturen, zoals informatie over het toestel dat je gebruikt. Op iOS wordt ook de naam van je netwerkbeheerder doorgestuurd. Niet ideaal, maar ook niet zorgwekkend.

iCloud

Opslag en prijzen

Standaard krijg je op iCloud 5 GB gratis, wat genoeg is als je slechts een paar belangrijke documenten wilt back-uppen.

Wil je meer bestanden, en vooral ook foto’s in de cloud plaatsen, dan zul je moeten gaan voor iCloud+, de betalende versie van iCloud. De prijzen variëren in functie van de hoeveelheid opslagruimte die je krijgt: 50 GB (€ 0,99/maand), 200 GB (€ 2,99/maand), of 2 TB (€9,99/maand).

Bij iCloud+ krijg je nog een paar extra functies, zoals Hide My Email. Hiermee creëer je unieke willekeurige e-mailadressen die je kan gebruiken om je online aan te melden, zonder je eigen e-mailadres te gebruiken. Vergelijkbaar met het gratis programma 10 Minute Mail. Je krijgt ook toegang tot iCloud Private Relay, een optie die je privacy zou moeten verhogen als je op het internet surft.

Samenwerken in iCloud

Met iCloud kan je bestanden delen met andere gebruikers. Ze hoeven niet per se een account te hebben bij iCloud om die bestanden te kunnen zien, maar wel om ze te kunnen bewerken. Je kunt ook toegangsinstellingen aanpassen zoals het al dan niet toestemming geven aan gebruikers om de bestanden te wijzigen.

Let wel op: iCloud is een product van Apple en is daarom het makkelijkst te gebruiken op Apple-toestellen (iPhone, MacBook, iPad...). Er bestaat ook een iCloud-app voor Windows, maar niet voor Android. Maar je kan iCloud in dat laatste geval wel in je browser gebruiken.

Veiligheid en privacy

Qua veiligheid valt er ook over iCloud niet veel slecht te vertellen en dat zowel op iOS, Windows als Mac.

Je kunt tweefactorauthenticatie (2FA) instellen. In tegenstelling tot Google Drive, vermeldt iCloud niet of de gegevens gekopieerd staan op meerdere dataservers (wat de kans op gegevensverlies zou verkleinen).

Net als bij Google Drive is je iCloud-account beschermd tegen “brute-force” aanvallen. Dat zijn cyberaanvallen waarbij hackers via snelle computers een programma laten lopen dat een enorme hoeveelheid aan wachtwoorden heel snel na elkaar uitprobeert.

Alle communicatie is versleuteld, en de verbinding bleek uit onze test niet vatbaar voor een zogenaamde man-in-the-middle aanval. Een hacker kan de verbinding tussen je computer en die van de dienst dus niet onderscheppen om gegevens te stelen.

Net zoals bij Google Drive en Dropbox is de verbinding niet versleuteld via zero-knowledge versleuteling: Apple heeft dus technisch gezien de mogelijkheid om je data te bekijken, maar of dit werkelijk gebeurt, is niet te achterhalen.

Op het vlak van privacy is er weinig aan te merken. De gegevens die worden opgeslagen en doorgestuurd naar de servers van Apple, zijn gegevens die onlinediensten standaard verzamelen en doorsturen, zoals informatie over het toestel dat je gebruikt.

Ontdek alle geteste clouddiensten

Biedt Google Drive, Dropbox of iCloud niet wat je zoekt? In onze vergelijker vind je de testresultaten en tarieven van in totaal 12 clouddiensten.

67 Goede
kwaliteit
Cloudopslag
Referentieprijs  4,99
78 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Cloudopslag
Referentieprijs  5,54
82 Topkwaliteit
Cloudopslag
Referentieprijs  8,33