Nieuws

De beste clouddiensten voor je veiligheid en privacy

19 juni 2023

Maak je je zorgen over de veiligheid van je data in de cloud, dan kun je een clouddienst gebruiken die daar extra op inzet. Ontdek onze top drie van clouddiensten die goed scoren op veiligheid én privacy. Daarnaast geven we tips om je gegevens zo veilig mogelijk te bewaren.

Waarom is veiligheid belangrijk bij een clouddienst?

Als je gegevens opslaat in de cloud, dan vertrouw je ze toe aan een derde partij. De clouddienst die je gebruikt, schenkt best voldoende aandacht aan veiligheid. Je wilt immers vermijden dat alles wat je in de cloud zet, makkelijk bekeken of gestolen kan worden door mensen met slechte bedoelingen.

We leggen hier uit aan welke criteria een veilige clouddienst moet voldoen, geven de top drie van clouddiensten die in onze tests het best scoren op het vlak van veiligheid en privacy, en vertellen wat je zelf kunt doen om een clouddienst veilig te gebruiken.

Belangrijke criteria voor een veilige clouddienst

Tweefactorauthenticatie

Elke clouddienst die je gebruikt zou tweefactorauthenticatie (kortweg 2FA) moeten toestaan als optie. Met 2FA log je je niet enkel in door middel van een wachtwoord, maar ook via een code die naar je smartphone wordt gestuurd via sms of gegenereerd wordt op een 2FA-app (bv. Google Authenticator of Microsoft Authenticator).

Probeert een hacker toegang te krijgen tot je cloud-account, dan zal hij niet genoeg hebben aan je wachtwoord, maar moet hij ook een manier vinden om toegang te krijgen tot je smartphone. 2FA vormt dus een dubbele beveiligingslaag.

Bescherming tegen cyberaanvallen

Je mag van een clouddienst verwachten dat die maximaal beschermd is tegen mogelijke cyberaanvallen.

Elke veilige clouddienst moet minstens gebruik maken van encryptie. We gaan in onze tests na of de gegevens die je toevertrouwt aan de clouddienst niet zomaar gelezen of onderschept kunnen worden door derden.

Sommige clouddiensten gaan een stapje verder en versleutelen alle data via zero-knowledge versleuteling. Dit betekent dat de data geëncrypteerd is met een sleutel die zelfs niet gekend is door de clouddienst zelf. De gegevens zijn daardoor voor niemand toegankelijk. Of clouddiensten zonder zero-knowledge versleuteling effectief iets doen met je data is niet te achterhalen. Wat we wel kunnen zien in onze test is dat ze technisch gezien die mogelijkheid hebben.

We testen ook of een clouddienst beschermd is tegen een brute-force aanval. Daarbij laten hackers via snelle computers een programma lopen dat een enorme hoeveelheid aan wachtwoorden heel snel na elkaar uitprobeert.

Ook de bescherming tegen een man-in-the-middle aanval wordt getest. Dat is een aanval waarbij een hacker de verbinding tussen je computer en die van de dienst onderschept om zo gegevens te stelen.

Toegangscontrole tot bestanden

De meeste clouddiensten laten het toe om je bestanden te delen met familieleden of vrienden. Je krijgt dan soms ook geavanceerdere opties, zoals de optie om de persoon het bestand te laten bewerken, of om slechts een bepaalde tijd toegang te geven tot het bestand.

Bij sommige clouddiensten kan je ook enkel specifieke gebruikers toegang geven in plaats van iedereen die de link naar het bestand heeft.

Een handige optie die niet alle diensten aanbieden, is dat je het bestand ook kan delen met gebruikers die geen account hebben bij de dienst.

Kopie van je data op meerdere servers

Sommige diensten maken een kopie van je data op meerdere servers. Die servers staan in sommige gevallen op fysiek verschillende locaties. Dat zorgt ervoor dat je data nog altijd veilig is in het geval de server van de dienst problemen ondervindt. Is de data om de één of andere reden verloren op de ene server, dan staat er nog altijd een back-up op de andere. Er zijn slechts weinig clouddiensten die melden dat ze dit doen.

Onze top 3 clouddiensten voor veiligheid en privacy

iCloud

icloud logo

iCloud scoort in onze test goed op zowel privacy als veiligheid en dat voor alle geteste platformen: iOS, Windows en Mac.

Je hebt de mogelijkheid om tweefactorauthenticatie (2FA) in te stellen om je account extra te beveiligen.

iCloud vermeldt niet of de data gekopieerd staat op meerdere dataservers, wat de kans op gegevensverlies kleiner zou maken.

Je account is beschermd tegen brute-force aanvallen zodat hackers niet zomaar je wachtwoorden kunnen achterhalen.

Alle communicatie is versleuteld, en de verbinding bleek uit onze test niet vatbaar voor een zogenaamde man-in-the-middle aanval: een hacker kan de verbinding tussen je computer en die van de dienst niet onderscheppen.

Een pijnpuntje is dat de verbinding niet versleuteld is via zero-knowledge versleuteling: Apple heeft technisch gezien de mogelijkheid om je data te bekijken, maar of dit werkelijk gebeurt, is niet te achterhalen.

Wat de privacy betreft, is er weinig dat opvalt. De gegevens die worden opgeslagen en doorgestuurd naar de servers van Apple, zijn gegevens die onlinediensten standaard verzamelen en doorsturen, zoals informatie over het toestel dat je gebruikt.

IceDrive

logo icedrive

Ook IceDrive is een goede keuze als je veiligheid en privacy belangrijk vindt. Dit geldt voor alle geteste platformen: Android, iOS, Windows en Mac.

Je hebt de mogelijkheid om tweefactorauthenticatie (2FA) in te stellen om je account extra te beveiligen.

Hoewel IceDrive vermeldt dat er dataservers zijn in de VS en Europa, wordt er niet vermeld of de data gekopieerd staat op beide dataservers, wat de kans op gegevensverlies zou verkleinen.

Je account is beschermd tegen brute-force aanvallen zodat hackers je wachtwoorden niet zomaar kunnen achterhalen.

Alle communicatie is versleuteld, en de verbinding bleek uit onze test niet vatbaar voor een zogenaamde man-in-the-middle aanval: een hacker kan de verbinding tussen je computer en de clouddienst niet onderscheppen.

Bovendien is de verbinding versleuteld via zero-knowledge versleuteling: IceDrive kan zelf niet aan de inhoud van je gegevens. De clouddienst heeft dus niet eens de mogelijkheid om je data te bekijken als ze dit zouden willen.

Wat de privacy betreft, is er weinig dat opvalt. De gegevens die worden opgeslagen en doorgestuurd naar de servers van IceDrive, zijn gegevens die standaard worden verzameld en doorgestuurd, zoals informatie over het toestel dat je gebruikt.

kDrive

logo kdrive

Een derde goede clouddienst die veiligheid en privacy hoog in het vaandel draagt is kDrive en dat op alle geteste platformen: Android, iOS, Windows en Mac.

Je hebt de mogelijkheid om tweefactorauthenticatie (2FA) in te stellen om je account extra te beveiligen.

Helaas vermeldt kDrive nergens of de data gekopieerd staat op meerdere dataservers, wat de kans op gegevensverlies zou verkleinen.

Je account is beschermd tegen brute-force aanvallen zodat hackers je wachtwoorden niet zomaar kunnen achterhalen.

Alle communicatie is versleuteld, en de verbinding bleek uit onze test niet vatbaar voor een zogenaamde man-in-the-middle aanval: een hacker kan de verbinding tussen je computer en de clouddienst niet onderscheppen.

Bovendien is de verbinding versleuteld via zero-knowledge versleuteling: kDrive kan zelf niet aan de inhoud van je gegevens. De clouddienst heeft dus niet eens de mogelijkheid om je data te bekijken als ze dit zouden willen.

Wat de privacy betreft is er weinig dat opvalt. De gegevens die worden opgeslagen en doorgestuurd naar de servers van kDrive, zijn gegevens die standaard worden verzameld en doorgestuurd, zoals informatie over het toestel dat je gebruikt.

Een vergelijking van de top 3 veilige clouddiensten

Opslag en prijzen

Als we kijken naar de verhouding tussen prijs en hoeveelheid opslag, dan zit je met kDrive duidelijk het beste: voor €5,54 per maand krijg je 2 TB aan opslag. Koop je meteen een abonnement voor 3 jaar, dan betaal je €4,43 per maand.


Weet dat bij IceDrive en kDrive het abonnement ook goedkoper wordt als je per jaar betaalt.

IceDrive kun je trouwens ook eenmalig aankopen (€99 voor 150 GB, €449 voor 3 TB, of €999 voor 10 TB).

Veiligheid en privacy

Kijken we enkel naar veiligheid en privacy, dan zijn iCloud, IceDrive en kDrive allemaal een goede keuze. Ze bieden elk grotendeels dezelfde opties om je veiligheid te beschermen en scoren allemaal goed op het vlak van privacy.

Het enige verschil tussen de drie diensten is dat iCloud geen gebruik maakt van zero-knowledge versleuteling.

Zo gebruik je een clouddienst veilig

Het kiezen van een veilige clouddienst is slechts de eerste stap om de gegevens die je in de cloud bewaart te beschermen.

Sterke wachtwoorden en 2FA

Zorg voor goede wachtwoordgewoontes. Kies een lang en complex wachtwoord dat je bij geen enkel ander account gebruikt, en ga voor minstens 12 tekens lang. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager. Bekijk hier de resultaten van onze test van wachtwoordmanagers.  

Stel ook zeker 2FA in bij de clouddienst zodat je account dubbel beschermd is.

Meer tips om je accounts te beveiligen lees je in onze uitgebreide gids over computerveiligheid.

Regelmatige back-ups en updates

Bij de meeste clouddiensten kun je back-ups automatisch laten uitvoeren op een vast tijdstip, bijvoorbeeld elke dag om 19 uur. Neem de eerste keer de tijd om die back-up deftig in te stellen. Zo ben je voorbereid.

Doe ook telkens een update van je cloudprogramma of -app als dat wordt gevraagd. Nieuwe updates komen soms met nieuwe handige functionaliteiten, maar belangrijker nog: bij elke update worden oude veiligheidslekken gedicht. Hackers proberen steeds nieuwe manieren om een bepaalde software binnen te dringen. Als reactie daarop zullen clouddiensten, net zoals andere onlinediensten, telkens de veiligheid van hun IT-infrastructuur verbeteren in elke update.

Deel bestanden op een veilige manier

Voor je een bestand of map deelt via een link, kijk je best telkens de toegangsrechten na. Is het bestand zichtbaar voor iedereen, houd er dan rekening mee dat iedereen met de link het bestand kan bekijken.

Bij sommige diensten kan je instellen wie het bestand kan zien (bijvoorbeeld enkel bepaalde gebruikers die ook lid zijn van de dienst), en of die persoon het bestand kan aanpassen of enkel kan bekijken. Indien nodig kan je ook instellen hoelang die persoon toegang heeft tot het bestand.

Ontdek alle geteste clouddiensten

Biedt deze selectie niet wat je zoekt? Onze vergelijker van clouddiensten kan mogelijk helpen de beste clouddienst voor jouw behoeften te vinden.

67 Goede
kwaliteit
Cloudopslag
Referentieprijs  4,99
78 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Cloudopslag
Referentieprijs  5,54
82 Topkwaliteit
Cloudopslag
Referentieprijs  8,33