Nieuws

Dropbox: de beste cloudopslagdienst voor foto's en video's

28 juni 2023
Dropbox

Heb je veel foto’s en video’s die je in de cloud wenst op te slaan, dan is Dropbox een goede keuze. Naast veel opslagruimte biedt de clouddienst nog een aantal andere voordelen. Lees hier welke dat precies zijn volgens onze expert. 

Waarom een clouddienst gebruiken voor je foto’s en video’s? 

Als je veel foto’s en video’s van hoge kwaliteit hebt, dan nemen die makkelijk veel opslagruimte in. Om al die data op een efficiënte manier te back-uppen, kan je gebruikmaken van een clouddienst.

Uit onze test van 12 clouddiensten blijkt Dropbox de beste keuze als je met veel foto’s en video’s werkt. We hebben de clouddienst getest op Windows, Mac, iOS en Android. Het programma is makkelijk te installeren en gebruiksvriendelijk. 

Voordelen van Dropbox voor foto's en video's 

Grote bestanden welkom 

Als je met foto’s en video’s van hoge kwaliteit werkt, is het belangrijk dat de clouddienst geen te beperkte limiet oplegt voor de grootte van een bestand. Sommige clouddiensten hebben een bestandslimiet van slechts 2 GB, een limiet waar je met grote videobestanden snel over zit. Op Dropbox is de limiet van de bestandsgrootte ingesteld op maximaal 2 TB. 

Automatische back-ups en synchronisatie 

Wees je ervan bewust dat als je aan de slag gaat met Dropbox, of met een clouddienst in het algemeen, er twee manieren zijn om je bestanden op te slaan in de cloud: back-uppen en synchroniseren. Hoewel er vaak naar beide gerefereerd wordt met de term “back-up”, is er een belangrijk verschil. Een back-up is een kopie van je bestanden, synchronisatie een spiegeling in realtime.  

Als je een back-up maakt van je bestanden of mappen, dan wil dat zeggen dat je ze kopieert naar de cloud, en dat ze daar blijven staan tot jij ze er verwijdert. Wis je een bestand op je toestel, dan wordt dit niet automatisch verwijderd in de cloud, en vice versa.  

Synchronisatie van je bestanden of mappen kan je het beste zien als een complete spiegeling van al je bestanden en mappen op je toestel in realtime. Verwijder je een bestand of map op je toestel, dan verdwijnt dat ook uit de cloud, en omgekeerd. Meer over het verschil tussen back-up en synchronisatie lees je in onze koopgids voor cloudopslag.

Het is dus belangrijk dat je weet of je aan het synchroniseren of aan het back-uppen bent om te vermijden dat je bestanden verwijdert op je toestel omdat je denkt dat ze nog in de cloud staan. 

Dropbox maakt back-uppen makkelijk

Foto’s en video’s nemen veel plaats in, dus is de kans groot dat je eerder voor een back-up zou kiezen dan voor synchronisatie. Let hier goed op tijdens het instellen van je back-up. Dropbox geeft je beide opties. Het instellen van een back-up verloopt makkelijk. 

Een handige functie van Dropbox is dat je foto’s en video’s automatisch kan laten back-uppen op een vooraf ingesteld tijdstip. Ga je bijvoorbeeld elke zondag filmen, dan kan je de software instellen om elke zondagavond een back-up te maken. 

Een andere handige optie bij Dropbox is dat je telkens een back-up kan laten maken als je je SD-kaart in je computer steekt. Zo kun je na het fotograferen of filmen snel je nieuw gemaakte foto’s of video’s back-uppen.  

Media streamen 

Met Dropbox kan je video- en audiobestanden die op je cloud staan, streamen naar je toestel. Je moet het bestand dus niet downloaden op je toestel Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je een slideshow van je foto’s in Dropbox wilt tonen op bijvoorbeeld je smart-tv. 

Bestanden delen en samenwerken 

Dropbox laat je toe om bestanden (ook foto’s) te delen met familieleden of vrienden. Je krijgt hier ook geavanceerdere opties, zoals de optie om de persoon het bestand te laten bewerken, of om die persoon slechts een bepaalde tijd toegang te geven tot het bestand. Het is ook mogelijk enkel specifieke gebruikers toegang te geven. Een laatste handige optie is dat je het bestand ook kan delen met gebruikers die geen account hebben bij Dropbox.  

Beveiliging en privacy 

Dropbox doet het oké qua veiligheid, met één groot minpunt. Je kunt wel tweefactorauthenticatie (2FA) instellen, maar je account is niet beschermd tegen “brute-force” aanvallen. Dat zijn cyberaanvallen waarbij hackers via snelle computers een programma laten lopen dat een enorme hoeveelheid aan wachtwoorden heel snel na elkaar uitprobeert. Nochtans is een dergelijke beveiliging simpel te implementeren. Dropbox vermeldt ook niet of de gegevens die je er opslaat gekopieerd staan op meerdere dataservers (wat de kans op gegevensverlies zou verkleinen).

Alle communicatie is versleuteld en de verbinding is volgens onze tests niet vatbaar voor een zogenaamde man-in-the-middle aanval. Een hacker kan de verbinding tussen je computer en die van de dienst dus niet onderscheppen om gegevens te stelen. De verbinding is echter niet versleuteld via zero-knowledge versleuteling: dit betekent dat Dropbox technisch gezien de mogelijkheid heeft om je data te bekijken, maar of ze dit werkelijk doen is niet te achterhalen.  

Wat de privacy betreft, is er weinig dat opvalt. De gegevens die worden opgeslagen en doorgestuurd naar de servers van Dropbox, zijn gegevens die onlinediensten standaard verzamelen en doorsturen, zoals informatie over het toestel dat je gebruikt.  

Op iOS wordt ook de naam van je netwerkbeheerder doorgestuurd. Niet ideaal, maar ook niet zorgwekkend. Lees hier welke clouddiensten het nog beter doen op het vlak van veiligheid en privacy.

Foto’s bewerken en integratie met fotobewerkingsapps 

Wil je kleine aanpassingen doen aan foto’s, zoals de foto roteren of bijsnijden, dan kan je dit doen in de mobiele app van Dropbox. Voor meer opties kan je op Dropbox.com de foto spiegelen, maar ook de helderheid, contrast en verzadiging aanpassen. Om foto’s te kunnen bewerken moeten ze wel in een van de volgende drie extensies staan: .png, .jpeg, of .jpg.  

Dropbox heeft het ook makkelijk gemaakt om met geavanceerdere programma’s te werken van Adobe. Je kan bestanden die in Photoshop, Illustrator of XD gemaakt zijn, openen zonder het programma te hebben. Je kan het ook delen met iemand die opmerkingen kan geven zonder het bestand te moeten downloaden.  

Opslag en prijzen 

Voor de gratis versie van Dropbox krijg je 2 GB, een limiet die je snel overschrijdt als je met mediabestanden werkt. Wil je meer foto’s en video’s in de cloud plaatsen, dan zul je moeten gaan voor een betalende versie. Voor € 11,99 per maand krijg je Dropbox Plus: 2 TB opslag, toegang tot Dropbox Transfer om grote bestanden tot 2 GB te versturen (gelijkaardig aan WeTransfer), en 30 dagen toegang tot verwijderde bestanden.  

Wil je een abonnement kopen voor heel de familie, dan is Dropbox Family (€ 19,99/maand) een optie: in plaats van slechts één gebruiker, hebben zes gebruikers toegang tot het account. Verder krijg je grotendeels hetzelfde als in het Dropbox Plus plan. De prijzen zijn weergegeven als je betaalt per maand. Tip: betaal je per jaar, dan wordt het abonnement 16 % goedkoper

Conclusie

Dropbox is een goede keuze als je een clouddienst zoekt om al je foto’s en video’s in op te slaan, en eventueel te bewerken. Met de grote bestandslimiet van 2 TB zit je quasi altijd goed. Je kan ervoor kiezen je bestanden te synchroniseren en niet te back-uppen, iets dat niet veel clouddiensten aanbieden. Je krijgt handige functies om foto’s te delen en bewerken, en dit in een gebruiksvriendelijke app en website.

Interesse in een andere clouddienst? Biedt Dropbox niet wat je zoekt? In onze vergelijker vind je de resultaten van in totaal 12 cloudopslagdiensten.

Vergelijk cloudopslagdiensten