Koopgids

Koopgids soundbars

06 maart 2018

06 maart 2018
Waar moet je op letten bij je aankoop van een soundbar? Welke vragen moet je jezelf stellen om het meest geschikte model te vinden? Je leest het in deze koopgids.

aankoopgids-soundbars

In elektronicazaken kun je tegenwoordig niet meer naast de soundbars kijken. Het aanbod neemt zienderogen toe. Maar wat zijn soundbars eigenlijk en waarvoor dienen ze precies?

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een slanke, langwerpige luidspreker die het erbarmelijke geluid van de hedendaagse tv’s moet verbeteren. Doordat flatscreen-tv’s almaar dunner en soberder worden, blijft er uiteraard minder ruimte over voor kwalitatieve ingebouwde luidsprekers. De geluidskwaliteit van de meeste televisies laat dan ook vaak te wensen over. Dit kun je op een eenvoudige manier verbeteren, bijvoorbeeld met een soundbar. Althans in theorie. Uit onze test blijkt immers dat heel wat modellen slechts een middelmatige geluidskwaliteit leveren.

Soundbar of soundplate?

Binnen dit productsegment wordt een onderscheid gemaakt tussen “soundbars” en “soundplates”. Een soundbar kun je voor de tv op het tv-meubel plaatsen of aan de muur hangen. De meeste exemplaren beschikken bovendien over een aparte, draadloze subwoofer voor de lage tonen, die je in een hoekje op de grond kunt zetten. Die moet niet noodzakelijk naast de tv staan, maar wel afzonderlijk worden aangesloten op een stopcontact.

Een andere mogelijkheid is een soundplate of luidsprekerplaat, waar je de tv bovenop zet. Dergelijke soundplates zijn vaak goedkoper dan soundbars, maar gemiddeld ook minder goed. Bovendien worden ze gewoonlijk zonder subwoofer geleverd. De lage tonen worden dan door de luidsprekers in de soundplate weergegeven, waardoor het tv-scherm soms kan trillen.

Geen surroundeffect

De fabrikanten vermelden vaak het aantal audiokanalen van de soundbar: 2.1, 3.0, 4.1, 5.1 enz. Het cijfer voor het punt staat voor het aantal kanalen (luidsprekers). Het cijfer achter het punt geeft aan of het toestel voorzien is van een subwoofer (1) of niet (0). In theorie zou een 5.1-model dus een surroundeffect moeten creëren en voor een driedimensionale geluidsbeleving moeten zorgen, zoals een Dolby Surround-systeem. Uit onze test blijkt echter dat daar niets van aan is. Hecht dus geen belang aan die cijfers op de verpakking.

Intussen beloven de fabrikanten geen echt surroundeffect mee, zoals ze enkele jaren geleden nog deden. Het beste model uit onze test is trouwens een “eenvoudig” 2.1 systeem. Als je in een appartement woont, raden we niettemin een 3.0 of 3.1 systeem aan, zodat je het volume kunt verlagen tijdens actiescènes, terwijl de dialogen toch goed hoorbaar blijven via het middelste kanaal.

Eenvoudig aan te sluiten

De meeste soundbars en soundplates zijn gemakkelijk met de tv te verbinden via HDMI. De benodigde HDMI-kabel wordt niet altijd meegeleverd, maar in heel wat winkels vind je al een HDMI-kabel van 1,5 m voor minder dan € 10.

Let op of het om een HDMI-ingang of -uitgang gaat. Als een soundbar maar één HDMI-aansluiting heeft, is dat een HDMI-ingang voor de tv. Wanneer je tv voorzien is van een HDMI-aansluiting met ARC (Audio Return Channel), kun je het geluid dus via die weg naar de soundbar versturen.

Heeft een soundbar meerdere HDMI-aansluitingen, dan kun je er allerlei audio- en videoapparatuur op aansluiten. Dat is vooral handig als je over verschillende bronnen beschikt (een decoder voor digitale tv, een Blu-rayspeler, een spelconsole enz.). In dat geval heeft de soundbar dus meerdere HDMI-ingangen en een HDMI-uitgang met ARC voor de aansluiting van de tv.

Als je tv geen HDMI-aansluiting met ARC heeft, kun je geen geluid van de ingebouwde tuner of de smart tv naar de soundbar versturen. Je kunt dan enkel geluid versturen vanuit de toestellen die op de soundbar zijn aangesloten.

De meeste soundbars werken ook draadloos via bluetooth. Sommige ondersteunen bovendien NFC (Near Field Communication). In dat geval moet je het toestel gewoon aanraken met een smartphone of tablet met NFC-functie om een verbinding te maken (of te verbreken) via bluetooth.

Vergelijken blijft de boodschap

Als je niet echt veeleisend bent en het geluid van je tv wilt verbeteren met een eenvoudig aan te sluiten systeem dat niet te veel plaats inneemt, kan een basissoundbar van ongeveer € 250 volstaan. Daarmee verbeter je in ieder geval het audiovermogen van 90 % van de tv’s, behalve dat van de topmodellen van om en bij € 2 500 of meer.

Een soundbar van € 800 vinden wij dan weer te duur voor een tv uit het middengamma. Zeker in vergelijking met een set stereoluidsprekers, waarmee je geen risico loopt dat het verbindingsprotocol verouderd raakt. Als je een hogere geluidskwaliteit wenst, kies je dus beter voor een degelijk stereo- of surroundsysteem.

Kortom, zelfs een middelmatige soundbar verbetert de geluidskwaliteit van 90 % van de tv’s, gezien de doorgaans povere geluidskwaliteit van de ingebouwde luidsprekers. Weet wel dat geen enkele soundbar kan tippen aan een goede stereoketen of een echt homecinemasysteem.


Afdrukken Versturen via e-mail