Koopgids

Koopgids soundbar

21 december 2017
soundbars

21 december 2017
Waar moet u op letten bij uw keuze? Welke vragen moet u zich stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vindt u meer uitleg en advies.

In elektronicazaken kunt u vandaag de dag niet meer naast de soundbars kijken. Het aanbod neemt zienderogen toe, maar wat zijn soundbars nu eigenlijk en waarvoor dienen deze toestellen precies?

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een slanke, langwerpige luidspreker die het erbarmelijke geluid van de hedendaagse tv’s moet verbeteren. Doordat flatscreen-tv’s almaar dunner en soberder worden, blijft er uiteraard minder ruimte over voor kwalitatieve ingebouwde luidsprekers. De geluidskwaliteit van de meeste televisies laat dan ook geregeld te wensen over. U kunt dit bijvoorbeeld op een eenvoudige manier verbeteren met een soundbar. Althans dat is de theorie. Uit onze test blijkt immers dat heel wat modellen slechts een middelmatige geluidskwaliteit afleveren.

Soundbar of soundplate?

Binnen dit productsegment wordt een onderscheid gemaakt tussen de soundbars enerzijds en de soundplates anderzijds. Soundbars kunt u voor uw tv op het tv-meubel plaatsen of onder de tv aan de muur hangen. De meeste exemplaren beschikken bovendien over een aparte, draadloze, subwoofer voor de lage tonen, die u in een hoekje op de grond kunt zetten maar wel apart moet voeden. Een andere mogelijkheid is een luidsprekerplaat (soundplate), waar u de tv bovenop zet. Dergelijke soundplates zijn vaak goedkoper dan soundbars, maar gemiddeld ook minder goed. Bovendien worden ze gewoonlijk zonder subwoofer geleverd. De lage tonen worden dan door de luidsprekers in de soundplate weergegeven, waardoor het tv-scherm soms kan trillen.

Geen surroundeffect

Verschillende fabrikanten vermelden het aantal audiokanalen van de soundbar: 2.1, 4.1, 5.1 enz. Het eerste cijfer staat voor het aantal luidsprekerkanalen, het tweede voor het lagefrequentiekanaal. In theorie zou een 5.1-model dus een surroundeffect moeten creëren en moeten zorgen voor een driedimensionale geluidsbeleving. Uit onze test blijkt daar echter niets van aan te zijn. Hecht dus geen belang aan die cijfers op de verpakking. Het driedimensionale geluid waar sommige modellen mee uitpakken, stelt in werkelijkheid weinig voor. Zo is onze beste uit de test ook een 2.1 systeem.

Eenvoudige aansluitingen

Hoewel de meeste soundbars en soundplates gemakkelijk met de tv te verbinden zijn via een HDMI-kabel, maakt zo’n kabel zelden deel uit van het pakket. Een HDMI-kabel van 1,5m vindt u in heel wat winkels echter al voor minder dan € 10. Beschikt de soundbar over een HDMI-aansluiting, dan ondersteunt die altijd de ARC-functie (Audio Return Channel). Die vereenvoudigt de aansluiting van al uw audio- en videoapparatuur, wat vooral handig is als u over verschillende bronnen beschikt (een decoder voor digitale tv, een Blu-rayspeler, een spelconsole enz.). De meeste modellen werken ook draadloos via Bluetooth en sommigen ook via NFC (Near Field Communication). Om van deze laatste functie gebruik te maken raakt u het toestel gewoon aan met uw smartphone of tablet met NFC-functie om een verbinding te maken (of te beëindigen) via bluetooth.

Vergelijken blijft de boodschap

Hoe vernuftig soundbars en soundplates ook ogen, toch slagen enkele modellen er niet in het geluid van uw tv daadwerkelijk te verbeteren. Geen enkel exemplaar kan bovendien tippen aan een degelijk homecinema- of stereosysteem. We raden u dan ook aan om eerst even een kijkje te nemen in onze koopwijzer tv’s: een soundbar is pas het overwegen waard als uw tv drie sterren of minder voor de geluidskwaliteit heeft behaald.