Koopgids

Koopgids soundbar

10 september 2018
soundbars

10 september 2018
Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vind je uitleg en advies.

In elektronicazaken kun je niet meer naast de soundbars kijken. Het aanbod neemt zienderogen toe, maar wat zijn soundbars nu eigenlijk en waarvoor dienen ze precies?

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een slanke, langwerpige luidspreker die het erbarmelijke geluid van de hedendaagse tv’s moet verbeteren. Doordat flatscreen-tv’s almaar dunner en soberder worden, blijft er uiteraard minder ruimte over voor kwalitatieve ingebouwde luidsprekers. De geluidskwaliteit van de meeste televisies laat dan ook geregeld te wensen over. Je kunt dit bijvoorbeeld op een eenvoudige manier verbeteren met een soundbar. Althans dat is de theorie. Uit onze test blijkt immers dat heel wat modellen slechts een middelmatige geluidskwaliteit afleveren.

Soundbar of soundplate?

Binnen dit productsegment wordt een onderscheid gemaakt tussen soundbars en soundplates. Soundbars kun je vóór de tv op het tv-meubel plaatsen of aan de muur hangen. De meeste exemplaren beschikken bovendien over een aparte, draadloze subwoofer voor de lage tonen, die je in een hoekje op de grond kunt zetten maar wel apart moet voeden. Hij hoeft niet naast de televisie te staan.

Een andere mogelijkheid is een luidsprekerplaat (soundplate), waar je de tv bovenop zet. Dergelijke soundplates zijn vaak goedkoper dan soundbars, maar gemiddeld ook minder goed. Bovendien worden ze gewoonlijk zonder subwoofer geleverd. De lage tonen worden dan door de luidsprekers in de soundplate weergegeven, waardoor het tv-scherm soms kan trillen.

Geen surroundeffect

De fabrikanten vermelden vaak het aantal audiokanalen van de soundbar: 2.1, 3.0, 4.1, 5.1 enz. Het eerste cijfer (voor de punt) staat voor het aantal luidsprekerkanalen, het tweede (na de punt) duidt aan of het apparaat al dan niet is voorzien van een subwoofer. In theorie zou een 5.1-model een surroundeffect moeten creëren en zorgen voor een driedimensionale geluidsbeleving, zoals Dolby Surround. Uit onze test blijkt daar echter niets van aan te zijn. Hecht dus geen belang aan die cijfers op de verpakking.

In de loop der jaren zijn de fabrikanten afgestapt van de belofte van een surroundeffect. Toch bevelen we een 3.0 of 3.1 aan voor mensen die in een appartement wonen en het geluid willen dempen in actiescènes zonder dat de dialogen die het middelste kanaal uitzendt eronder lijden.

Eenvoudige aansluitingen

Hoewel de meeste soundbars en soundplates gemakkelijk met de tv te verbinden zijn via een HDMI-kabel, maakt zo’n kabel niet altijd deel uit van het pakket. Een HDMI-kabel van 1,5m vind je echter in heel wat winkels al voor minder dan € 10. Betaal niet meer dan € 10, want duurdere kabels hebben geen meerwaarde.

We maken een onderscheid tussen een HDMI-ingang en een HDMI-uitgang. Beschikt de soundbar over één HDMI-aansluiting, dan betekent dit dat ze een HDMI-ingang voor de televisie heeft. Het tv-toestel moet een HDMI-aansluiting met ARC-functie (Audio Return Channel) hebben. Zo wordt het geluid naar dit externe apparaat overgebracht.

Als een soundbar verschillende HDMI-aansluitingen heeft, kun je er verschillende audio- en videotoestellen op aansluiten, wat vooral handig is als je over verschillende bronnen beschikt (decoder, blu-rayspeler, spelconsole enz.). In dat geval heeft de soundbar diverse HDMI-ingangen en één uitgang met ARC die op de televisie wordt aangesloten.

Heeft je televisie geen HDMI-ARC-aansluiting, dan kun je het geluid van een geïntegreerde tuner of van de smart tv niet naar de soundbar sturen. Alleen het geluid van de bronnen aangesloten op de soundbar worden overgebracht. 

De meeste modellen werken ook draadloos via bluetooth en sommigen ook via NFC (Near Field Communication). Om van deze laatste functie gebruik te maken raak je het toestel gewoon aan met je smartphone of tablet met NFC-functie om een verbinding te maken (of te beëindigen) via bluetooth.

Vergelijken blijft de boodschap

Voor minder veeleisende gebruikers die het geluid van hun tv willen verbeteren dankzij een systeem met een eenvoudige bekabeling en bescheiden afmetingen, is het basismodel van een soundbar (ongeveer € 250) een optie. Zo'n soundbar zal het geluidsvermogen van alle televisies doen toenemen, behalve de heel dure tv-toestellen (vanaf € 1 500).

Een soundbar van € 800 vinden we te duur voor een gemiddelde televisie, vooral als je een soundbar vergelijkt met een stereoketen waarvan je weet dat het aansluitingsprotocol niet snel zal verouderen. Ben je veeleisend, dan kies je beter voor een stereo- of surroundsysteem.

Conclusie: zelfs een middelmatige soundbar verbetert de geluidskwaliteit van de meeste televisies, omdat de ingebouwde luidsprekers van die tv's van lage kwaliteit zijn. Maar geen enkel model bereikt het niveau van een homecinema of stereoketen.