Vroegtijdige zaadlozing

Vroegtijdige zaadlozing is géén ziekte, maar wel een probleem (van lichamelijke of psychische aard) dat een serieuze domper op de feestvreugde kan zetten en aan het zelfvertrouwen of aan de relatie kan knagen. Er zijn middeltjes om het moment suprême uit te stellen, maar exacte wetenschap is dit niet.
Aandoening
De coïtus, dus de penetratie van de penis in de vagina en de daaropvolgende geslachtsdaad, duurt bij de meeste mannen tussen vijf en zes minuten. Van een vroegtijdige zaadlozing wordt in de medische wereld doorgaans gesproken als de man snel klaarkomt, dit niet kan controleren en hier een onbevredigd gevoel aan overhoudt.
Wat het “snel” klaarkomen betreft, maken we een onderscheid tussen vroegtijdige zaadlozing die altijd al is opgetreden, d.w.z. vanaf de eerste betrekkingen (primaire vroegtijdige zaadlozing) en vroegtijdige zaadlozing die pas later in het seksuele leven is begonnen (secundair).
Bij primaire vroegtijdige zaadlozing, wat het vaakst voorkomt, is er een zaadlozing binnen de 1 tot 2 minuten of zelfs vóór de penetratie, bij de secundaire variant wordt een orgasme binnen de 3 minuten als “te vroeg” bestempeld.