Antwoord van expert

Algen tegen verkoudheid?

12 maart 2018

Mijnheer V. is nieuwsgierig naar het effect van Bisolviral, een neusspray die een verkoudheid zou inkorten.

bisolviral

Bisolviral is een neusspray op basis van carragelose (extract van rode algen) in een fysiologische oplossing (zoutwater). De spray vormt een hydraterende laag op het neusslijmvlies, wat uitdroging en irritatie van het neusslijmvlies zou voorkomen bij verkoudheid of gevoeligheid voor airco. Daarnaast zou het de vermenigvuldiging van virussen tegengaan en de duur van een verkoudheid verminderen.

Is dit een geneesmiddel? Neen, dit is een “medisch hulpmiddel”. Tot deze groep behoren producten waarbij de nadruk ligt op een “fysiek-mechanische” werking (hier via een beschermende laag), eerder dan op een farmacologische. Dat statuut ontslaat de fabrikant van een hoop verplichtingen, die voor geneesmiddelen wél bestaan.

Men moet de spray gebruiken bij de eerste symptomen van een verkoudheid. Op de verpakking staat dat het aantal virussen daalt met 92 %. Allemaal mooi, maar belangrijker voor ons is met hoeveel dagen dit je verkoudheid inkort. Enkele onderzoeken vergeleken het eff ect van een carragelosespray met eentje met fysiologische zoutoplossing.

De resultaten zijn weinig overtuigend, zowel wat betreft symptoomreductie als verminderde ziekteduur. Heel voorzichtig kunnen we stellen dat Bisolviral mogelijks de duur van een verkoudheid bij enkele personen vermindert met zo’n twee dagen. Gewoonlijk duurt een verkoudheid een tiental dagen. Oordeel zelf of dit hypothetische voordeel het geld waard is (ongeveer € 9 voor 20 ml). Gelukkig zijn ongewenste bijwerkingen hoogst onwaarschijnlijk.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier